Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Środek Tetry???  (Przeczytany 3915 razy)
Erem
Stały użytkownik

« : Lipiec 15, 2005, 21:33:06 »

Witam

Znalazłem w sklepie środek pod nazwą TetraAqua EasyBalance- według Tetry ma on zredukować częstość wymian do raz na 6 miesięcy, stabilizuje pH i KH w wodzie i zminiejsza ilość fosforanów i azotanów. Czy to przwda czy następny chwyt marketingowy. Moim zdaniem nic nie zastąpi śiweżej wody co tydzień czy dwa rybom.
Pozdrawiam i z góry Dziękuje.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2005, 22:00:08 »

Dla mnie to kolejny chwyt reklamowy....nic nie zastąpi cotygodniowych podmian. Czytałam gdzieś, że środek ten wcale nie jest rewelacją, zaraz po użyciu woda w akwarium mętnieje, w wodzie unoszą się drobinki(kryształki)...a co do skuteczności to też nie wyczytałam nic dobrego...Jednym słowem szkoda kasy...

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2005, 22:02:34 »

Może istnieją cud środki, ale nic nie zastąpi naturalnych zjawisk. Staraj się jak najmniej chemi ładować do zbiornika. A z tą podmianą co 6 miesięcy to niebardzo chce mi się wierzyć. Dobrze jest co pewien czas podmieniać wodę, nawet w niewielkiej ilości, ale często.
Sam mam problemy z wodą, ale narazie staram się to opanować w sposób naturalny, a chemia to ostateczność.
Pozdrawiam
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2005, 10:24:51 »

Ja też myśle że nic nie zastąpi świerzej wody, ale spytałem się bo będe miał akwarium 60L a w nim na poczoątek 4-5 rybek i chciał bym zredukować wymiane do raz na dwa tygodnie( mało możliwe).
Pozdrawiam

eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2005, 12:10:38 »

Myślę, że przy takiej obasadzie podmiana raz na dwa tygodnie spokojnie wystrarczy, bleby nie raz na pół roku. Wink Bo to już przesada.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2005, 15:33:50 »

Czyli chemi jak naj mniej stosować, robić tak aby natura wszystkim się zajeła.
A, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące chemi a mianowicie jaki polecacie uzdatniacz do wody( to jest obowiązkowa chemia). Ja chyba będe stosował Tetry AquaSafe-czy jest dobry, czy są lepsze?Huh
Pzdrawiam i Dziękuje.

eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2005, 09:11:05 »

Osobiście nie stosuje uzdaczniaczy. Wodę do zbiornika zawsze przynajmniej dzień wcześniej odstawiam do wiaderka, aby się odstała.
Dużo zależy też od jakości wody jaką masz w kranie.
Może ktoś stosowała AquaSafe lub podobny środek i zechce się podzielić uwagami na ten temat.

A tak poza tematem, to oglądam właśnie ulotkę Tetra "Dbajmy o zdrowie naszych ryb", którą otrzymałem w sklepie zoologicznym przy ostatnich zakupach. Chyba popełniam błąd, że nie stosuje tych środków, bo przy ich stosowaniu ryby miałby idealne warunki i ogólnie czuły by się jak w raju.  :lol: Co Wy o tym sądzicie?
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2005, 10:05:28 »

ryby miałby idealne warunki i ogólnie czuły by się jak w raju.

Masz racje.... bardzo szybko mogły by się znaleźć w raju....niestety
A temat EasyBalance był już omawiany na forum.... http://akwarium.prx.pl/forum/viewtopic.php?t=3326
Pozdrawiam:)

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 17, 2005, 11:29:39 »

Czyli nie stosować uzdatniaczy do wody, wystarczy odstana woda i wszystkobędzie OK. A co z metalami ciężkim, chlorem przecież woda z kranu nie jest wodą akwarystyczną.
Pozdrwiam.
PS: Są jeszcze takie środki które stabilizują ph i kh- to prawda???

eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2005, 11:34:57 »

Chlor dość szybko uwalnia się do atmosfery, wystarczy wodę na chwilkę odstawić w odkrytym naczyniu.

Zastanawiam się jak jest z tymi metalami ciężkimi  :? Sądzę, że nie ma ich na tyle w wodzie, aby szkodziły. Takie jest moje zdanie, ale mogę się mylić. Wkońcu ta wodę mamy pitną i nie może zawierać zbyt wiele tego typu związków. Może te "metale ciężkie" to tylko chwyt rekalmowy Tetry?
@rti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2005, 11:44:09 »

Ludzie poza tym, wszystko jest szkodliwe.... w naturalnym środowisku ryby też są skazane na działanie szkodliwych substancji i jakoś sobie radzą i się rozmnażają....
Pozdrawiam
Poza tym chemii lać jak najmniej Wink

www.tsa.org.pl - Strona Trójmiejskiego Stowarzyszenia Akwarystów

http://radio-rotmanka.freehost.pl - zapraszam do słuchania Smiley
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2005, 11:44:37 »

Całkiem możliwe że to chwyt reklamowy.

Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2005, 15:07:15 »

No to jak wogóle nie stosować nawet uzdatniaczy-to po co je wymyślili.
Przecież uzdatniacz jest po to aby przygotować wode z ''kranu'' do użytku w akwarium. To jest chore!
Pozdrawiam

eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2005, 15:11:03 »

Gdy nasi dziadkowie/rodzice zajmowali się akwarystyką nie było takich "cudów", a jednak dał się chodować ryby. Smiley
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2005, 20:22:41 »

Jak jestem przy chemi to pytałem się o środki stabilizujące pH i kH. Więc jak jest z tymi środkami, ich też unikać jak całą chemie???
Pozdrawiam.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: