Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocja strasznie schudła  (Przeczytany 6151 razy)
Darp
Zainteresowany
**

« : Lipiec 11, 2005, 22:23:14 »

Dzisiaj zauważyłem że jedna z trzech moich Bocji Wspaniałych strasznie schudła.
Wręcz wygląda jak szkielet. Tak jakby coś ją wsysało od środka
Spotkaliścię się z takim przypadkiem.

W zasadzie trudno powiedzić czy zachowuje się normalnie, bo jak wiadomo bocje nie zachowują się normalnie.
Chociaż częściej poleguje na dnie na boku w porównaniu z dwiema pozostałymi i tak jakby z gową skierowaną w dno.
Pzdr
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski,
3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2005, 22:41:28 »

poniewaz bocje nie rozmnazaja sie w akwa moze to byc jakis pasozyt przywleczony z rzeczki.jeden z moich kolcobrzuchow mial robala takiego wielkiego ze bylo widac jak sie zwija w  nim doslownie.niestety obydwu juz nie ma.
bocji nie hodowalem wiec nie wiem co jejmoze byc i nic innego nie przychodzi mi doglowy
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2005, 19:25:16 »

Wiem że mam trochę bałagan głównie przez naskalniaki, muszę założyć drugi baniak.
A najciekawsze jest to że naskalniaki złożyły ikrę i mają maluchy!!!
Widocznie dobrze im w moim akwa.
Karmię Ichtiovit, Vitabin, mrożona ochotka, nicienie mikro i suszona rozwielitka czasami.
Szczupła bocja zachowuje się normalnie tylko jets nadal chuda.
Zobaczymy co dalej. Na zewnątrz nie widać oznak choroby czy pasożytów.
Pozdrawiam
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski,
3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2005, 21:23:55 »

Wychudzenie ryby powoduje czesto pasozyt,chyba wiciowiec.

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2005, 21:07:18 »

hm
Bocja nadal chuda ale zachowuję się normalnie nienormalnie :-)
I z chęcią wcina pożywienie.
Można wyleczyć z tego wiciowca?
Pzdr
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2005, 10:29:48 »

wlasnie sie chyba pomylilam to nie wiciowce ale moga byc nicienie... :oops: Mozna leczyc preparatami np Sery ,isc do skleu i poczytac,wybrac lek na pasozyty.Nie polece konkretnego lekarstwa bo pasozytow nie przerabialam u swoich ryb.Omnipur-jest m.innymi na pasozyty ale trzeba sie jeszcze dowiedziec o inne srodki.

I nie mieszaj lekarstw roznych firm,stosuj sie do zalecen producenta,pamietajac,ze chemia moze powodowac duzo zamieszania w calym ekosystemie akwa...Rozsadnie...
Powodzenia
acha...wyszukiwarka... :wink: -poszukaj:pasozyty,leczenie,objawy i bedziesz mial baze danych w glowie...

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2005, 20:14:09 »

Często karmię rybki Nicieniami Mikro...może to od nich...
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2005, 09:37:24 »

nie nie to co innego. Nicień może wystąpić u ryb karmionych nawed karmami suchymi, więc nie sądze żeby nicień pasożyt wziął się od karmy nicień czy jakos tak :lol:  :lol:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2005, 01:27:15 »

Witam
Ponownie kontynuuję wątek...
Po pierwsze "chuda" bocja po kilku tygodniach doszła do siebie i do dziś ma się wyśmienicie.
Znowu wygląda jak dawniej.
Niestety problem nie zniknął ponieważ po bocji zaczął chudnąć mieczyk samiec. Schudł strasznie i 2 tygodnie temu zdechł.
Teraz mam wrażenie że kolejny mieczyk chudnie.
A dzisiaj dodatkowo zauważyłem na Black Molly ospę.
Czy jest lek na pasożyty?
Ale tymczasem muszę pzeleczyć Ichtiosanem zbiornik
Pzdr
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: