Darp
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 11, 2005, 22:23:14 » |
|
Dzisiaj zauważyłem że jedna z trzech moich Bocji Wspaniałych strasznie schudła. Wręcz wygląda jak szkielet. Tak jakby coś ją wsysało od środka Spotkaliścię się z takim przypadkiem.
W zasadzie trudno powiedzić czy zachowuje się normalnie, bo jak wiadomo bocje nie zachowują się normalnie. Chociaż częściej poleguje na dnie na boku w porównaniu z dwiema pozostałymi i tak jakby z gową skierowaną w dno. Pzdr Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski, 3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2005, 22:41:28 » |
|
poniewaz bocje nie rozmnazaja sie w akwa moze to byc jakis pasozyt przywleczony z rzeczki.jeden z moich kolcobrzuchow mial robala takiego wielkiego ze bylo widac jak sie zwija w nim doslownie.niestety obydwu juz nie ma. bocji nie hodowalem wiec nie wiem co jejmoze byc i nic innego nie przychodzi mi doglowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2005, 19:25:16 » |
|
Wiem że mam trochę bałagan głównie przez naskalniaki, muszę założyć drugi baniak. A najciekawsze jest to że naskalniaki złożyły ikrę i mają maluchy!!! Widocznie dobrze im w moim akwa. Karmię Ichtiovit, Vitabin, mrożona ochotka, nicienie mikro i suszona rozwielitka czasami. Szczupła bocja zachowuje się normalnie tylko jets nadal chuda. Zobaczymy co dalej. Na zewnątrz nie widać oznak choroby czy pasożytów. Pozdrawiam Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski, 3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2005, 21:23:55 » |
|
Wychudzenie ryby powoduje czesto pasozyt,chyba wiciowiec.
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 22, 2005, 21:07:18 » |
|
hm Bocja nadal chuda ale zachowuję się normalnie nienormalnie :-) I z chęcią wcina pożywienie. Można wyleczyć z tego wiciowca? Pzdr Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
|
|
|
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2005, 10:29:48 » |
|
wlasnie sie chyba pomylilam to nie wiciowce ale moga byc nicienie... :oops: Mozna leczyc preparatami np Sery ,isc do skleu i poczytac,wybrac lek na pasozyty.Nie polece konkretnego lekarstwa bo pasozytow nie przerabialam u swoich ryb.Omnipur-jest m.innymi na pasozyty ale trzeba sie jeszcze dowiedziec o inne srodki.
I nie mieszaj lekarstw roznych firm,stosuj sie do zalecen producenta,pamietajac,ze chemia moze powodowac duzo zamieszania w calym ekosystemie akwa...Rozsadnie... Powodzenia acha...wyszukiwarka... :wink: -poszukaj:pasozyty,leczenie,objawy i bedziesz mial baze danych w glowie...
|
|
|
|
|
|
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT ) , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 23, 2005, 20:14:09 » |
|
Często karmię rybki Nicieniami Mikro...może to od nich... Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2005, 09:37:24 » |
|
nie nie to co innego. Nicień może wystąpić u ryb karmionych nawed karmami suchymi, więc nie sądze żeby nicień pasożyt wziął się od karmy nicień czy jakos tak :lol: :lol:
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2005, 01:27:15 » |
|
Witam Ponownie kontynuuję wątek... Po pierwsze "chuda" bocja po kilku tygodniach doszła do siebie i do dziś ma się wyśmienicie. Znowu wygląda jak dawniej. Niestety problem nie zniknął ponieważ po bocji zaczął chudnąć mieczyk samiec. Schudł strasznie i 2 tygodnie temu zdechł. Teraz mam wrażenie że kolejny mieczyk chudnie. A dzisiaj dodatkowo zauważyłem na Black Molly ospę. Czy jest lek na pasożyty? Ale tymczasem muszę pzeleczyć Ichtiosanem zbiornik Pzdr Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
|
|
|
|