Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pstrążnice  (Przeczytany 5492 razy)
nikodem0
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 01, 2013, 17:21:47 »

Witam
Z  racji  zmiany aranżacji  w akwarium  chce  także zmienić  obsade  w baniaku  i przymierzam  się  do zakupu  9  sztuk pstrążnicy (odmiany srebrenej  bądź marmurkowej)
Czy  owa  ryba będzie się dobrze  czuła  w  akwarium o pojemności  120l ?  oraz jakie ma  wymagania ?.
pozdrawiam
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2013, 20:22:50 »

Z  racji  zmiany aranżacji  w akwarium  chce  także zmienić  obsade  w baniaku  i przymierzam  się  do zakupu  9  sztuk pstrążnicy (odmiany srebrenej  bądź marmurkowej)

To mnie zaskoczyłeś, a co to za odmiany są ? Odmiany to są przez przypadki, ziemniaków, owoców i tak dalej. U ryb odmiany są hodowlane, np. karpia.
Co tam dalej chciałeś.
Pojemność akwarium dla tych ryb nie ma znaczenia, liczy się powierzchnia, czyli długość i szerokość, oczywiście powinna być jak największa. Ile twoja bańka ma?
Wymagania, proste jak drut, minimum 20 sztuk własnego gatunku, oczywiście lepiej więcej chociaż 60 sztuk. Jak najmniejszy ruch tafli wody, wbrew bredniom które można przeczytać, ryby te żyją w wodzie stojącej. Unikają jak ognia miejsc gdzie woda wydostaje się z filtra. No i pusta jak największa powierzchnia, oczywiście można przeczytać że potrzebują roślin pływających. To kolejna brednia, żyją w wodach gdzie roślin pływających nie ma. No i na koniec karmienie, najlepszym pokarmem jest żywy plankton, rozwielitki, wodzień zwany szklarką, i przede wszystkim larwy komarów i muszki owocowe. Suszone łajno tylko jako ewentualny dodatek.
A tu pomoce szkolne.

http://www.t3licensing.com/video/clip/1B03469_0002.do

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2013, 20:52:22 »

dzięki  za  tak  długą odpowiedź ,  roślin pływających  w akwarium nie będzie. Baniak będzie typowo roślinny  , ale  z  duża przestrzenią  dla rybek. Razem  z pstrążnicami będzie pływało około  20 sztuk  zwinnika  blehera myśle  , że przerybienia  nie będzie.
długośc  akwarium to 80 cm  , szerokość 38cm.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2013, 13:11:15 »

Wymagania, proste jak drut, minimum 20 sztuk własnego gatunku, oczywiście lepiej więcej chociaż 60 sztuk.
Drago jak zawsze zapomina wziąć poprawkę na to, że 3/4 użytkowników zadających takie pytania nie ma zbiornika większego niż 100l, zatem rady (w większości słuszne) mogą mieć efekt odwrotny - chyba nie chcesz sobie wyobrazić 60 pstrążenic w 100l? Wink
Ja myślę, że 10 szt. to już jest gromada która czuje się komfortowo, co oczywiście nie zmienia faktu, że "sklepowe" 100l raczej nie nadaje się dla tych ryb.

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2013, 15:30:26 »

Mrs  myślałem właśnie nad  10 sztukami  , może polecisz inną  równie ciekawą   rybke która  będzie  " dobrze "  sie  czuła  w  takim baniaku ?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2013, 17:13:59 »

Mrs  myślałem właśnie nad  10 sztukami  , może polecisz inną  równie ciekawą   rybke która  będzie  " dobrze "  sie  czuła  w  takim baniaku ?

No, ale jakie ma wymiary to akwarium?

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2013, 18:22:59 »

długośc  akwarium to -80 cm  , szerokość -38cm  i wysokość  40
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2013, 21:01:24 »

długośc  akwarium to -80 cm  , szerokość -38cm  i wysokość  40
Wg mnie mała grupa pstrążenicy marmurkowej powinna pływać przynajmniej w zbiorniku o powierzchni 100x40, ale jeśli nie będziesz miał nic innego na tafli i pod taflą wody to myśle, że ryby dadzą rade.

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2013, 21:15:12 »

akwa  będzie  typowo "roślinne" więć pod taflą  wody   będą rośliny.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2013, 05:06:26 »

mrs faktycznie nie napisałem że te 60 sztuk, potrzebuje już co najmniej 8x tyle przestrzeni co podał nikodem0.
Mrs  myślałem właśnie nad  10 sztukami  , może polecisz inną  równie ciekawą   rybke która  będzie  " dobrze "  sie  czuła  w  takim baniaku ?
Co prawda pytanie nie do mnie. Jaka według ciebie jest ciekawa ryba, chodzi o jakąś powierzchniową czy do innej warstwy wody, do jakich gatunków masz dostęp?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2013, 07:57:16 »

akwa  będzie  typowo "roślinne" więć pod taflą  wody   będą rośliny.
Te ryby potrzebują miejsca do pływania. Jeśli aranż będzie przemyslany - powinno być ok.
Pamiętaj tylko, że ten litraż jest na styk.

Jeśli chodzi o ryby przypowierzchniowe to w zbiorniku o długości 80cm miałem kilka szczupieńczyków - ryby rosły, były zdrowe, ładnie wybarwione czyli moge przyjąć, że było im tam dobrze. Ale powierzchnie ryby miały tylko dla siebie. Myslę, że 5-8 szt. miałoby tam fajnie.
Jeśli nie szczupieńczyki to kilka połdziobków też dałoby rade. W przypadku tych ryb też nie powinno ich być raczej więcej niż 8 szt.

nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 03, 2013, 12:49:15 »

mrs oraz  drago  jeśli chcecie moge podesłać na e-mail (pw)  plik jak  akwarium  ma wyglądać , może  było  by  łatwiej stwierdzić    czy bęndą  dobrze się czuły.Drago  chodzi  mi o rybe powierzchniową , dostęp  mam szeroki : )
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2013, 19:01:06 »

mrs moje typy już podał też myślałem nad szczupieńczykami i półdziobkami, dlatego musiałem zanurzyć się w otchłań i coś poszukać, nie ma tego w sumie za wiele. Nie są to też ryby które są tak powierzchniowe jak Pstrążeniowate.
Gnathocharax steindachneri
Copella arnoldi
Laubuca caeruleostigmata
ciagle oferowana pod synonimem Chela caeruleostigmata
Laubuca dadiburjori ciągle oferowana pod synonimem Chela dadyburjori
Chela cachius
rodzaj Danio
Devario
Esomus

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: