Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wapno dla ślimaków  (Przeczytany 7760 razy)
TOMUSSS1985
Nowy
*

40 litrów

« : Marzec 29, 2013, 08:35:56 »

Witam. szukałem na forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż mam ampularie i zauwazylem ze zaczynaja im muszle troszke korodowac. babka w zoologicznym powiedziala ze nie ma wapna dla slimaków ale ma dla żółwi. moge podac takie wapno moim ślimakom??? nie zaszkodzi to rybkom??? i jak je podawac??? z góry dziekuje z rady. pozdrawiam
Kadafix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2013, 12:40:36 »

Ampularii można podawać wapno dla żółwi, ale musisz je przyczepić jakoś do pokrywy lub górnej części szyby w taki sposób, aby nie miała ona kontaktu z wodą. A ślimaki tyle sobie wyjdą z wody, żeby zjeść Smiley I przyczep mocno, bo jak wapno dostanie się do wody to ci zatwardzi wodę.

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
TOMUSSS1985
Nowy
*

40 litrów

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2013, 14:45:29 »

ale przecież woda paruje i bedzie się skraplac na tym wapnie, ktore w efekcie bedzie sie rozpuszczac i kapac do wody. a czym mozna to wapno przyczepic i jesli sie juz dostanie do wody to jak moze zagrozic rybkom albo roslinom???

9szt gupik
3szt dorosłe mieczyki czerwone + 5szt narybek
3szt kirysek spiżowy albinos
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2013, 17:44:00 »

Ja przykleiłem na silikon akwarystyczny. Rzeczywiście wapno dla żółwia, gdy zaczęło wilgotnieć to się rozpadało. Wyłamana klapka w pokrywie i znalezienie najsuchszego miejsca na pokrywie dość dobrze poskutkowało. Kolejne wapno jakie użyłem to było wapno dla papug. Było ono bardzo twarde, wilgotne powietrze nie powodowało już rozsypywania się wapna.

gg - 4479432
TOMUSSS1985
Nowy
*

40 litrów

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2013, 21:52:31 »

niektórzy hodowcy pisza ze mozna zamiast wapna wrzucic do akwa muszle morskie i ślimaki beda sobie je zjadały czy lizały. w ten sposób też podobno uzupełniają niedobory wapnia.    mam jeszcze jedno pytanie. moje ampularie sa brązowe(chodzi mi o dorosłą parke) natomiast ich potomstwo ma w polowie brązową i w polowie żółtą muszelke. to normalne, czy też im czegoś brakuje???
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: