Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Wzdęta razbora galaxy + owrzodzenie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzdęta razbora galaxy + owrzodzenie  (Przeczytany 4804 razy)
alutka
Nowy
*

« : Marzec 21, 2013, 20:34:57 »

Witam!
ostatnio pisałam o pracy ichtiopatologa, jednak jeszcze potrzebuje waszej pomocy Smiley
otóż:
Akwarium 25 l, obsada 8 microrazbor galaxy i 3 red cherry. Twardość (nie robię pomiarów, ale podejrzewam, że spora wrocławska kranówka). filtracja aquel mini 2 ? jakoś tak, ale filtracja nawet do 50 l, wiec myślę ze dostosowana. Miesiąc temu robiony restart.  3 razborki doszly dwa tygodnie temu (niestety brak kwarantanny, wiem  moja wina). jedna z rabor ostatnio pływała bardzo wzdęta, ale pokarm pobierała chętnie normalnie pływała itd. Troche to ustąpiło, po czym dzisiaj patrze, a tu tak bardzo duze (oczywiście proporcjonalnie) owrzodzenie ( czerwona obwódka, biała plama w środku) na brzuchu rybki. Narazie ją odłowilam, proszę o jakąś burzę mózgów, zdjęcie chętnie bym wrzucila, ale cięzko takim pływakom zrobić ostre. Mam filmik, ale nie wiem jak go wrzucić.  Idę jeszcze szukać czegoś w litraturze.
Brzuch z jednej strony jest mocno wydęty.
Pozdrawiam
Ala
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6a278f8f24b7281.html nie krzyczcie za szklanke Tongue mam akwarium malutkie, ale chyba woda musi się w nim odstać, zanim zrobię z niego czynne pogotowie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2013, 21:01:31 wysłane przez alutka » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2013, 21:00:58 »

Najlepsze było by zdjęcie, bo filtr i parametry niewiele tu pomogą w ocenie. Z tych wiadomości można wywnioskować że, może to być mykobakterioza zwana też gruźlicą ryb, lub zakaźne zapalenie skory. W każdym razie infekcja na pewno jest bakteryjna. Porównaj sobie na tej stronie
http://www.jbl.de/en/online-hospital/pict_diag_groups
kliknij na  visible on body, skin and fins
A ten znawca ryb z twojej osady nie zna się na tym ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
alutka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2013, 21:04:07 »

jestem teraz daleko poza moją osadą (wrocław) wrzuciłam zdjęcie, może niewyrażne, ale widać jak ta zmiana jest wyniesiona i jak się przyjrzeć ten wrzód. Kurczę też pomyślałam o mykobakteriozie, jak narazie cała reszta ryb wygląda bardzo dobrze, no ale wiadomo jak to jest z bakteryjami
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2013, 21:06:59 »

Bakcyle na bank, ale co dokładnie to nie stwierdzę.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
alutka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2013, 21:20:54 »

Hmm, jakiś preparat polecacie antybakteryjny? Antybiotyk rozumiem ze trzeba isc do weta Cheesy, tylko trzeba by było wiedzieć co konkretnie sie chce...
a i dzieki za linka! super stronka jesli chodzi o zdjęciac chorób!
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 21, 2013, 21:39:25 »

W sklepie zoo dostaniesz tylko baktoforte, jeszcze używa się keflex, netromycyna, doksycyklina, enrofloksacyna.

alutka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 23, 2013, 12:30:07 »

Dodałam tego specyfiku, rybka wyglada coraz lepiej. Dzięki za pomoc Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: