Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem ze ślimakami  (Przeczytany 2999 razy)
kapitanclaw
Nowy
*

« : Marzec 18, 2013, 16:39:12 »

od dłuższego czasu mam problem ze ślimakami. jest ich bardzo dużo. Wiem, że najlepsza na ślimaki jest bocja. Otóż mam dwie. Tyle, że karmię paletki pokarmem mięsnym (raz dziennie) i bocje przez to bardzo się rozleniwiły. Nie jedzą już wcale ślimaków. Więc co będzie najlepsze ? Helenki? I jeśli tak to ile, żeby w miarę szybko pozbyć się problemu?
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2013, 23:18:31 »

Na 112l i plagę zatoczków zaaplikowałem kurację helenkową w postaci 75 szt. W niespełna miesiąc poradziły sobie z wszystkimi zatoczkami. Następnie zostawiłem 15 szt. helenek. Minęły kolejne dwa miesiące, nie widzę żadnych zatoczków. Przez ten czas, podczas podmiany wody wyłowiłem trzy małe puste muszelki po zatoczkach. Good !

gg - 4479432
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 10, 2013, 14:14:39 »

Czy te helenki będą zjadały świderki?
Mam też pytanie odnoście tych preparatów na ślimaki co na allegro sprzedają. Piszą że nie szkodzą rybom ani innym organizmom żywym (poza ślimakami, które hodujemy i krewetkami bo skorupiakom też szkodzi). Dla mnie to przedziwne, czy może ktoś potwierdzić skuteczność takich preparatów. Czy zwalczają one 100% ślimaków czy tylko np. 95% :/. Dziwi mnie to bo ślimaki oddychają powietrzem atmosferycznym, więc nie wiem na jakiej zasadzie ślimak ma zdechnąć a rybka nie. I kolejna sprawa jak mi zdechnie nagle kilogram ślimaków to czy będzie śmierdzieć hahaha, pytam bo podłoże mi się wieczorem zmienia z piasku na ślimaki.

greg65
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 10, 2013, 17:16:10 »

Mialem mnostwo zatoczkow zakupilem 8 helenek i przez miesiac nie bylo zadnych efektow. Juz zaczalem w nie watpic gdy chyba po kolejnym miesiacu a moze i dluzej helenki pieknie sie rozmnozyly i bylo ich tak ze 20- 25. No a potem to juz pooooszlo z niechcianymi slimakami-dzis po uplywie no nie wiem dokladnie ale gdzies tak 4-5 miesiecy nie ma ani jednego powtarzam ani jednego zatoczka. Heleny rozdalem, zostawilem sobie 4 na wszelki wypadek a widze ze znow sie romnozyly. Zrobia swoje tylko troche- CIERPLIWOSCI
RyCho
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2013, 10:23:48 »

Miałem plagę świderków i załatwiły się z nimi 2 bocje kubotai i to w trzy dni. Sprawę załatwiały po ciemku. Bocje wspaniałe jak miałem to były dobre tylko na ślimaki ampularie. Helenki też mam i widzę jak się wkręcają w świderki, ale bocje kubotai to jest to na ślimaki.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2013, 12:21:43 »

Ja dodam od siebie że helenki są bardzo dobre na wszystkie ślimaki ale muszą się rozmnożyć bo małe ślimaki zjadają małe.
Więc zakup samych dużych helenek nic nie da bo niektóre małę ślimaki mogą nie być zjedzone puki nie urosną a tym samym mogą wcześniej złożyć jajka i koło zatacza się od nowa.

Kostuba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2013, 23:49:17 »

Powiem tak, miałem strasznie zasyfione w zatoczkach akwarium 112l, miałem 2 szt helek, rozmnożyły się do (niebagatela) 200 szt, na ten moment muszę kombinowac zatoczki Cheesy
PS jakby ktoś miał zatoczki w Sieradzu - z chęcią przyjde i nawet sam sobie je odłowię Cheesy

20l - rozmnażalnik
112l - ogólne
ibrachim12
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2013, 14:31:20 »

kup sobie pare helenek ale nie za dużo bo będziesz miał taki problem jak Kostuba
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: