seba1121
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 01, 2013, 12:19:56 » |
|
Mam takie pytanie mam akwarium 112 litrów i mam filtr tera tec ex 600 i bardzo słabo pobiera wodę myłem go już parę razy i bez zmian chciał bym coś mocniejszego zakupić co proponujecie wewnętrzny albo zewnętrzny czekam na odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waisss
Zainteresowany

Rybka lubi pływać :)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2013, 20:00:00 » |
|
Nigdy nie myj filtra, co najwyżej opłukaj wkłady jak się bardzo zapchają w starej wodzie odpuszczonej z akwarium. Sprawdź, czy zainstalowałeś wszystko zgodnie z instrukcją. Zawór wlotowy (wciągający) ma być w pełni otwarty, bo spalisz silnik pompy i będzie po zawodach, głowica do wymiany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2013, 18:08:07 » |
|
Zewnętrzne filtry kubełkowe są najlepsze, ale w 112 możesz spokojnie zamontować tradycyjny filtr wewnętrzny. Zawsze dobieraj filtr przeznaczony do akwarum wiekszego niz posiadasz np mając 112 litrowy zbiornik, przebieraj w filtrach na ok 150 litrów. Polecam firmę Eheim, super filtry.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Bagniak
Nowy

Wersja robocza
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2013, 18:19:50 » |
|
A długo masz tą tetre ? Kupa ludzi czysci wszystko oprócz zaworów i reszty tych małych rurek. z doswiadczenia wiem ze tam osadza sie sporo syfu mam tetre 4 lata. Druga sprawa widziałem gdzies tu na forum , ze mozna zregenerowac wirnik przystawiając go do magnesu np. od kolumny. Podobno śmiga jak nowy. Wiesz moze niepotrzebnie kupowac nowy filtr szkoda kasy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2013, 18:48:17 » |
|
To prawda. Nawet co do mycia filtra... myć można a nawet trzeba, te wszystkie dziurki nie raz trzeba igłą przetykać bo syf+kamień się osadza i zatykają. Ja zawsze pod kranem patyczkami do uszu czyściłem wszystkie plastikowe elementy filtra. Trzeba tylko pamiętać że gąbka czy jaki kolwiek inny wkład płuka się w pobranej z akwarium wodzie. Mycie i płukanie też należy wykonać dość sprawnie ponieważ bakterie we wkładzie również giną gdy nie ma przepływu wody przez dłuższy okres.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2013, 20:25:00 » |
|
A węże czyściłeś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seba1121
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2013, 15:40:48 » |
|
panowie ja czyściłem wszystko zawsze odkręcam zawory węże tez czyszcze mam specjalna szczotkę do tego jak juz tu piszemy doradźcie mi jaka najlepiej lampe uv brac bo tyle tego na rynku jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waisss
Zainteresowany

Rybka lubi pływać :)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2013, 17:43:12 » |
|
Lampa UV nie podniesie przepływu. Jakie masz media filtracyjne w tym filtrze? Wymień po kolei od dołu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
seba1121
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 05, 2013, 16:18:25 » |
|
wiedz od dołu to mam BIO - CERAMIKA, kulki plastikowe te bio ball, ZEOLIT MINERALNY + gąbka tak mam je ulozone:) a lampe chce zakupić zeby poprawić czystość wody jaka polecicie do 120 litrow bo chce juz w piątek kupić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator