Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o filtr i oświetlenie? Pomocy!  (Przeczytany 6514 razy)
damianzgierz
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2013, 15:43:03 »

Kupiłem akwarium Atman AR-620. Filtr jest wbudowany w pokrywe, jeśli ktoś wpisze w google nazwe akwarium to znajdzie zdjecia jak to dokladnie wyglada. Pytanie brzmi tak: jakie wklady i w jaki sposob wlozyc do filtra. W jednej komorze jest tylko taka cienka czarna gąbka a w drugiej niema nic. co zrobic z tym?
a o oswietlenie rozchodzi sie taka kwestia. są tam diwe swietlówki atman 10000K 20W i atman 15000k 20W. jedna jest fioletowa. czy takie oswietlenie wystarczy do roslinek cieniolubnych?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2013, 18:43:15 »

Przede wszystkim-szkoda że wydałeś tyle kasy na taki zestaw... akwarium o takich wymiarach z pełnym wyposażeniem można skompletować o wiele taniej... no ale powiedzmy, że może Ci się podobać sposób wykończenia zbiornika... :/

Jeśli filtracja przebiega przez pokrywę, nie polecałbym pakowania tam niczego innego, jak dodatkowej gąbki (ceramika może spowodować głośniejszą pracę filtra)-zresztą powierzchnia filtracyjna filtrów w pokrywie, raczej sama wyklucza możliwość instalacji sensownych złóż biologicznych. Lepiej skupić się na porządniejszym mechaniku, niż na niedociągniętym mechaniczno-biologicznym filtrze.
Akwarium ma 96L, więc 40W spokojnie starczy na anubiasy, microsoria, mchy itp.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2013, 18:44:39 »

Dą świetlówkę 15000K sobie daruj jest to typowa świetlówka morska do tej 10000K daj zwykła białą 6500K, na 96 l będzie trochę mało światła ale dla roślin niewymagających silnego oświetlenia powinno wystarczyć. Jeśli chodzi filtr to nie mam pojęcia jak on wygląda gdyż na fotkach w necie go nie widać.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
amstaff12
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2013, 19:14:52 »

.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2013, 17:56:13 wysłane przez amstaff12 » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2013, 19:50:28 »

Ja na twoim miejscu zostawił bym oświetlenie tak jak jest .
Ja w swoim akwarium mam też jedną fioletową świetlówkę odkąd ją założyłem wraz inną efekt piorunujący a co do roślinek polecam węgiel w płynie oraz mikro makro  Afro

Z całym szacunkiem do mniej "wprawionych" kolegów i koleżanek, ale takie rady, są raczej słabo pomocne...

Co znaczy, że miałeś fioletową świetlówkę? Czy była tej samej barwy?... i nie mówię tu o kolorze "na oko" światła podglądanego spod pokrywy, ale o wartościach deklarowanych przez producenta...? Jakie makro i mikro polecasz? Do jakiego podłoża? Czy na pewno chcesz sugerować koledze suplementację makro i mikro elementami zbiornika z 0,4W/L brutto z założenia obsadzonego roślinami cieniolubnymi, więc z zasady wolno rosnącymi, a tym samym pobierającymi niewiele substancji ze słupa wody? Czy aby takie działania nie otwierają drzwi dla inwazji glonów?! I jeśli nawet Tobie udało się tego uniknąć, czy masz jakiekolwiek potwierdzenie zasadności i bezpieczeństwa takiego postępowania, poza własnym, nie da się tego inaczej ująć, fartem?
Proszę zastanówcie się zanim coś polecicie, zanim udzielicie rady, której nie jesteście pewni! A jeśli tylko się Wam "tak wydaje", to zaznaczcie swoją niepewność w poście! Mnie też często ktoś prosi o zabranie głosu w jego wątku. Jeśli jednak temat nie jest moją specjalizacją, sugeruję jakieś rozwiązanie, ale ZAWSZE podkreślam, że wypowiedzieć powinni się więksi znawcy tematu-jak to bywa u mnie w przypadku tematów dotyczących oświetlenia, gdzie zmuszam do zabrania głosu Baniakmaniaka, lub w przypadku obsad, przy których polecam zapytanie o zdanie Mrs. Warto pomyśleć, że może przeczytać to ktoś, kto po takim poście-"efekt piorunujący", "do roślin polecam węgiel w płynie oraz mikro makro", poleci do sklepu w jakimś domu handlowym, nakupuje chemii, która nie dość, że nie jest mu potrzebna, to jeszcze zaszkodzi zbiornikowi i odstraszy od hobby początkującego akwarystę!
Może i zabrzmi to zbyt poważnie, jak na okoliczności w jakich te słowa są używane, ale BIERZCIE ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SWOJE RADY!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2013, 19:52:18 wysłane przez vento » Zapisane

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2013, 20:19:56 »

Oczywiście można odpowiadać w wątkach, ale po co pchać się w coś o czym mało wiemy? Piszecie praktycznie nic nie wnoszące posty, piszecie posty pod postem, a potem dziwicie się, że was opierdzielają. Udzielając się na forum pasowałoby znać choć kilka zasad netykiety. A nie jak pewien użytkownik wkurzył się, że nie dostał odpowiedzi przez 3 dni, postanowił (zacytuję) "także spadam z tego forum" i chce usunąć swój profil. Według mnie sztuką nie jest odpowiadać, sztuką jest odpowiadać z sensem. Przepraszam za off-topic. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2013, 20:22:33 wysłane przez Baśpol » Zapisane

damianzgierz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2013, 22:36:24 »

a co z tym filtrem? jakie dac wklady? tam sa tak jakby dwie komory i woda leci z tak jkaby deszczownicy do pierwszej komory i dolem przeplywa do drugiej i pozniej wylatuje z drugiej komory. jakie dac wklady do tych komor? a czy taki filterek wystarczy do tego akwa? 92l przeplywowosc filtra to 550l/h? czy moze dokupic cos do tego?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2013, 22:58:51 wysłane przez damianzgierz » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2013, 06:47:22 »

Jeśli filtracja przebiega przez pokrywę, nie polecałbym pakowania tam niczego innego, jak dodatkowej gąbki (ceramika może spowodować głośniejszą pracę filtra)-zresztą powierzchnia filtracyjna filtrów w pokrywie, raczej sama wyklucza możliwość instalacji sensownych złóż biologicznych.
Tu niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, Vento.
Mam podobne rozwiązanie w swoim zbiorniku które sprawdza się od kwietnia 2011r.
Rura ssąca zabezpieczona jest gąbką, którą czyszczę raz na dwa tygodnie.
Sam filtr zasypany jest w całości złożem biologicznym (ceramiką) i przykryty gąbką, zatem woda filtrowana jest 3-stopniowo:
1 stopień - gąbka na rurze ssącej.
2 stopień - gąbka przed złożem.
3 stopień - złoże biologiczne.
Ja co prawda mam trochę większy zbiornik - w tej chwili nie pamiętam dokładnie wymiarów, ale całkowita jego pojemność wynosiła chyba w przybliżeniu 7l. W każdym razie 3-4l ceramiki tam weszło, a reszta to gąbka.
Rozwiązanie filtracyjne polegające na podwieszeniu "rynny" nad zbiornikiem (najczęściej pod pokrywą) jest coraz popularniejsze w Niemczech. Rozmawiałem o tym z Arsikiem na innym forum i on pisał, że spotyka się z tym dosyć często u naszych zachodnich sąsiadów.
U nas jest to nowość, bo akwaryści głównie całą swoją filtracje opierają na kubłach, ale jak dla mnie, jest to rzecz sprawdzona, działająca, praktyczna i ja z tego jestem zadowolony.

A tak z innej beczki. Fajnie, że w dalszym ciągu jesteś aktywny na forum.
Chwile Cię nie było i już myślałem, że forum straciła kolejną, ważną osobę.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2013, 09:08:46 »

O ile pamiętam, Twoja konstrukcja Mrs to po części samoróbka i miejsca na wkłady filtracyjne jest w niej sporo. Ja sugerowałem się tym linkiem:

Trochę tu mało miejsca... choć autor filmu napchał tam jakiegoś węgla. Widziałem tez identyczny zbiornik z oryginalną pokrywą, ale o dużo mniejszym litrażu-do komory filtra mieści się tam gąbka wielkości mojego prefiltra zakładanego na rurę ssącą. Jednak kłócił się nie będę - Damianzgierz może zainwestować zawsze 2zł w worek ceramiki i sprawdzić jak połączenie gąbki i ceramiki będzie się sprawdzało.

A tak z innej beczki. Fajnie, że w dalszym ciągu jesteś aktywny na forum.
Chwile Cię nie było i już myślałem, że forum straciła kolejną, ważną osobę.

Trochę mnie nie było, bo jestem na etapie kupowania mieszkania, co pochłania cały mój czas i jeszcze więcej nerwów... ale powoli będę wracał Smiley
Sorry za off top.

damianzgierz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2013, 11:59:47 »

A czy na rurę ssaca też założyć gąbkę  lub wloknine ?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2013, 12:04:26 »

A czy na rurę ssaca też założyć gąbkę  lub wloknine ?

Ewentualnie gąbkę, bo włóknina za szybko się zapycha.

damianzgierz
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2013, 12:22:59 »

To do środka do filtra też nie? Tylko gąbka i ceramikę?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2013, 12:36:17 »

sprawa z włókniną wewnątrz filtra wygląda inaczej niż na prefiltrze (rurze ssącej). Wewnątrz filtra włóknina przepuszcza wodę większą powierzchnią i tym samym mniej się zapycha, choć ja osobiście zamieniłem ją na gąbkę w obu kubłach. Inna kwestia to fakt, że w kuble jest więcej zabawy, żeby zapchaną włókninę wyczyścić, niż w Twojej wersji filtra. Możesz sprawdzić jak będzie się włóknina zachowywać i czy brudna nie będzie za bardzo spowalniała przepływu. Jeśli nie, może zostać, bo na pewno lepiej zbiera zanieczyszczenia. Na rurę ssącą załóż zwykłą gąbkę akwarystyczną.

damianzgierz
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2013, 17:29:02 »

ok dzieki. mam jeszcze jedno pytanie. w jaki spsob ulozyc ziemie na dnie pod zwirkiem zeby mi sie bloto nie zrobilo? i zeby pozniej to sie nie rozmywalo podczas czyszczenia dna albo cos??
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2013, 17:32:46 »

Na ziemi akwariów nie prowadziłem, ale wiem, że oddziela się ją od wierzchniej warstwy podłoża jakąś drobną siatką.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: