Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mały heniek  (Przeczytany 5426 razy)
Quedror
Nowy
*

« : Styczeń 02, 2013, 18:34:06 »

Witam . Mam do was wszystkich pytanie. Mianowicie .. Chcialbym założyć akwarium z roślinka zwana ''mały heniek". Trawniczek ten podobno ma spore wymagania. Wiem ze na forum poruszano już temat tej rośliny lecz.. . W moim poście chciałbym się dowiedzieć jakich dokładnie warunków potrzebuje "Henio". Zaczynajac od mocy świetlówek po samo podłoże.Smiley Czy potrzebuje on specjalnej mieszanki podłoża?? Liczę ze ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytania i pomóc mi:). Dodam tylko ze moje akwarium do akwarium 100 litrowe lecz NIE  jest ono standardowe bo słyszałem ze z standardowymi akwariami tej pojemności są problemy. Smiley Liczę na odpowiedzi Smiley Smiley
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2013, 18:55:04 »

witam
Heniek potrzebuje podłoża drobnoziarnistego ,  dwutlenku węgla a takżę dużo światła  żeby w miare dobrzę rósł , z moich obserwacji wynika  , że rośnie  lepiej w bardziej oświetlonych miejscach  niż tam gdzie jest go mniej.
Pozdrawiam!
Quedror
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2013, 09:51:07 »

no ok. tylko jakiej mocy musza byc swietlowki zeby sie utrzymal.? no i czy przyjmie sie na podlozy z kamyczkow?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2013, 11:58:34 »

przedewszystkim nie stardartowe akwarium czyli jakie wymiary?
Ja podchodziłem do henia 3 razy az wkoncu siie udało z tego co zauwarzyłem to poza Co2 i min 0.70w/l bogate podłoże.
Jakiej granulacji te kamyczki?

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Quedror
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2013, 12:35:49 »

posiadam własna bimbrownie Co2 a wysokosc akwarium to jakies 40 cm . wiec chyba nie ebdzie za wysokie?
Quedror
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2013, 12:36:28 »

kamyczki sa roznej granulacji wiec to jakie beda potrzebne do tego sie zastosuje
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2013, 12:55:45 »

1. To edytuj swoj post nie pisz posta pod postem
2. Bimbrownie MOZE być za mało.
3. Mało mi mowi sama wysokosc choc jak masz 40 wys to 80 szer wtedy 4x18W , musisz miec cos koło 60 W-80W
4. Całe podłoże frakcji 1-3 mm

Radził bym Ci zaopatrzyc sie w butle CO2 i pomyślec o nawozach.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2013, 13:17:33 »

ja miałem heńka zarówno na grubo ziarnistym bazalcie, jak i na podłożach granulowanych. Na obu da się go utrzymać, ale oczywiście przy grubszym i jałowym podłożu, trzeba wykazać się większą cierpliwością. Oświetlenie 0,7W/L brutto, jak wspomniał przedmówca, to raczej minimum. Co2 i nawożenie słupa wody też jest raczej konieczne, choć przy takim oświetleniu to już i bez uprawy heńka, należy nawozić. Jeśli nie masz wzbogacanego podłoża, zastosuj jakieś nawozy do podłoża-ja używałem na bazalcie kapsułek ferki z bardzo dobrymi wynikami.

EDIT:
Ja zamiast 4x18W T8 polecałbym 3x24W T5. Powinno wystarczyć W/L a T5 są dużo bardziej efektywne.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2013, 13:19:44 wysłane przez vento » Zapisane

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2013, 13:37:06 »

ktorych kapsułek uzywałes? stemma czy roseta dzisiaj mi rosety przyszły.
Naprawde sa takie dobre?

Mozna tez Ferke aquabase podsypać. Lub innej firmy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2013, 13:39:43 wysłane przez chodys1910 » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2013, 14:29:05 »

pod heńka dawałem oba rodzaje-niby roseta jest do roślin trawnikowych, a stemma do łodygowych, a heniek kwalifikuje się do obu tych grup Smiley
O ich działaniu mogę powiedzieć tyle:

-na heńka, eleocharisa, blyxę, stauroyne działa jak końskie sterydy! Robiłem nawet próbę wpychając je pod eleocharisa z jednej strony baniaka, drugą część zostawiając bez kapsułek-efekty były niesamowite. Po miesiącu z jednej strony miałem gęsty trawnik, a po drugiej (tej bez kapsułek) pojawiały się dopiero pierwsze oznaki rozrostu-pierwsze korzenie w podszybiu, pierwsze pojedyncze listki wystające z miejsc w których ich nie sadziłem.

-na rośliny takie jak rotale i didipek działa IMHO słabo, lub na tyle dyskretnie, że nie zanotowałem jakiejś kolosalnej zmiany.

Robiłem też kiedyś eksperyment z heńkiem w bańce na amazonii I, z 1,1W/L brutto, bez nawożenia słupa wody niczym poza potasem, bez kapsułek do podłoża. Obsadziłem, podłączyłem co2 i wszystko ładnie rosło. Po jakimś czasie skończyło mi się co2 w butli. Trochę z lenistwa, a trochę z ciekawości nie podpiąłem zapasowej. Heniek nie marniał, ale też nie rósł ani o milimetr. Po ponad miesiącu podłączyłem nową butlę. Heniek wystartował jak na drożdżach. Dzienne przyrosty były bardzo zauważalne.
Wychodzi na to, że najbardziej stymuluje go co2.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2013, 14:36:47 »

to fajnie Smiley ja podsypałem ferke i na to 2 cm manado teraz jest wyzszy  niz manado ma około 3 cm. Zobaczymy jak bedzie rosł na kapsułkach.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2013, 15:21:48 »

trzymaj go nisko, bo jak za bardzo przerośnie, zacznie odrywać się od podłoża i cały trawnik będzie do wymiany

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: