Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy wszystko bedzie grało?:)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy wszystko bedzie grało?:)  (Przeczytany 3769 razy)
_Lukomen_
Nowy
*

« : Czerwiec 22, 2005, 16:22:15 »

witam, mam wlasnie przed soba wyniki badań wody ktora "leci" w moim srebrnym kranie Cheesy
wymienie te najwazniejsze :
odczyn PH - 7.8
Twardosc ogulna ( mgCaC03/dm3) - 252
Przewodnosc wlasciwa - 390 / uS/Cm

zapachy, barwa, zawartosc amoniaku itp to was chyba nie intererere  :wink:

Mam zamiar  stowrzyc w moim 450 litrowym akwarium biotop tanganiki, posiadam 50 KG wapienia, chce zkaupic okolo 40-50 KG grysu marmutrowego (podnosi PH ).. to beda w sumie jedyne rzcezy ktore beda mi podnosic PH, moje pytanie brzmi : Czy podnniesie o odpwoiednia warosc PH by moje rybcie ( z tangi ) czuły sie dobrze?...czy macie jakies sugestie, propozycje:)

pozdrawiam

45 letrow - wielogatunkowe
450 letrow.. - w budowie;-)
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2005, 17:33:49 »

Witam,

Nie pamiętam jak poprawnie przeliczyć mg/dm3 na stopnie niemieckie przy twardości wody. Ale myślę, że przy tym pH i przewodności także twardość będzie ok.
Woda po ustaniu może trochę zmienić pH, ale jeśli zamierzasz umieścić tyle wapieni to nie ma problemu. Wręcz obawiałbym się czy pH nie wzrośnie za dużo (raczej nie ma sensu dobiajać do pH 9).
Dlatego radziłbym umieszczać wapienie etapami i kontrolować co jakiś czas wodę. Dopiero jak wszystko się ustabilizuje i akwa dojrzeje pomyśl o rybkach.
Można też trochę podnieść przewodność do np. 500-600uS przez dodanie soli. Tylko jest teraz problem z dostaniem soli niejodowanej, ja takiej już daaaawno w sklepach nie widziałem.

Opisz potem zakładanie tego akwa w dziale Tanganika.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 22, 2005, 20:45:23 »

przemku? i te rybki zniosa sol w wodzie?
moze pomoglaby w takim razie jadalna sol morska bez jodu.
_Lukomen_
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2005, 21:25:30 »

no tak, ale slyszałem ze np Tropheusy które zamierzam nabyc znacznie lepiej znoszą zbyt duze PH niz małe...
z tym stopniowym dodawaniem wapieni to chyba bedzie problem..bo moja wizja wystroju jest taka ze chcem z nich zrobic dno! (1/2 dna ) tzn poukaładać je w malutkich odstepach i szczeliny wypełnic piaskiem. Moze lepiej by bylo gdybym zrezygnowal z zwirku marmurowego?...
No nic, narazie chce wypełnic w 100 procentach moje dotychczasowe załozenie dotyczace wystroju, zobaczymy wtedy parametry, w razie gdyby byly nieodpowiednie, zaczne działac:-) Dziekuje za odpowiedzi..

Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 23, 2005, 06:49:48 »

kafarski: właśnie woda w Tanganice jest tak jakby lekko słonawa.
Ale oczywiście z solą należy uważać - lepiej za mało niż przedawkować. Tu właściwie chodzi o podniesienie nieco przewodności, więc przydałby się konduktometr przy dosypywaniu soli.

Myślę, że sól morska powinna być ok, ale gdzie widziałeś taką bez jodu?

Pozdrawiam
Admin
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2005, 18:13:23 »

no tak sol morska moze bedzie w jakims hipermarkecie .ja mam jakas francuska Sel de mer de l'Atlantique.nie plukana recznie zbierana i bez dodatkow.tak sie zastanawiam ilu amatorow tanganiki czy malawi wie co to konduktor?widzialem piekne akwa u mojego weterynaza-jesli chodzi o ryby ale za to kamienie byly zieloniutkie.czy mozna temu zapobiec?(filt mial dobry-eheima)[/quote]
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2005, 20:29:50 »

Cytat: kafarski
widzialem piekne akwa u mojego weterynaza-jesli chodzi o ryby ale za to kamienie byly zieloniutkie.czy mozna temu zapobiec?(filt mial dobry-eheima)

Taka już specyfika biotopu Malawi i Tanganika, że warunki tam panujące nie sprzyjają zbytnio bujnemu wzrostowi roślin (wysoki poziom pH i twarda woda) ale za to glony świetnie dają sobie radę... tak więc niezwykle trudno ustrzec się od glonów na wystroju akwa - z drugiej strony wygląda to dosć naturalnie i nie stanowi większego problemu bo stanowi część diety trofci...
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
_Lukomen_
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 23, 2005, 23:58:09 »

no ja tez bym sie nie pogniewal jak by mi sie taki przystojny zieloniutki glonik rzucil...jasny zielony, nie zgniłe cos:-) Cheesy
a tak nawiasem mowiac co daje ta przewodnosc?Cheesy:D::-) pozdrawiam

kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 24, 2005, 14:36:46 »

przewodnosć swiadczy o gestosci wody.mozna sie tez opierać przeliczajac stopnie niemieckie. 1' two to ok.45 uS/cm.w literaturze mozna sie spotkac  33 uS/cm. czyli przewodność 390 to ok. 8 - 12 st. rńżnica polega tylko na mierzeniu droższym aparatem.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 24, 2005, 17:49:03 »

Chociaż przewodność nie zawsze dokładnie pokrywa się z twardością wody.
Woda morska przewodność ma bardzo dużą, ale to nie znaczy, że TwO też jest ogromna.

I tak też jest w Tanganice - TwO tylko ok. 10N, a przewodność ponad 600uS.

Chociaż nigdy nie mierzyłem przewodności w mojej kranówie, która ma ok. 20 N. A to może być ciekawe.

Pozdrawiam
Admin
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 24, 2005, 18:08:49 »

moze to wlasnie sol morska zmienia tak przewodnosc bez zmiany twardosci og.strasznie twarda ta kranowa.mieszasz ja jakos z woda ro?
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 24, 2005, 18:47:08 »

Nie, nie stać mnie na RO. Ale neonków nie mam, więc to chyba nie problem Smiley

Zresztą mojej Tanganice ta woda raczej nie przeszkadza  :roll:

Pozdrawiam
Admin
Strony: [1]
  Drukuj