Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « gosieks83 [0,53l] Mikro aranż w dużym kieliszku na wino.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: gosieks83 [0,53l] Mikro aranż w dużym kieliszku na wino.  (Przeczytany 2733 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Październik 31, 2012, 14:25:47 »

Na wstępie zaznaczę, że nie należy trzymać żywych zwierząt w szklankach bez filtracji, mogę sobie na to pozwolić jedynie dlatego, że spełnione jest kilka ważnych warunków, m.in.:
- dużo zdrowych roślin
- codzienne podmiany wody
- codzienna obserwacja krewetek i ocena ich samopoczucia.

Oto mój ostatni, maleńki projekt. Gdy podstawa kieliszka się ubiła, przestał się nadawać do konsumpcji, ale przecież żal było wyrzucić takie szkło! ;-)

- dbanie o szkiełko: podmiany 50% dziennie na dojrzałą wodę akwariową,
- obsada: 2 krewetki red cherry,
- podłoże: piasek,
- dekoracja: lignit z zaszczepionymi roślinami,
- użyte rośliny: gałęzatka, mały heniek, micranthemum umbrosum, crassula helmsii,
- nawożenie: kulka nawozowa ukryta pod gałęzatką.

« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2012, 17:03:14 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 31, 2012, 14:31:05 »

Fajne!
To gotowiec ze sporą ilością roślin, czy już tak zarosło?
Jak długo działa "baniak"?
Jakie światło? Dzienne, czy trzymasz w pobliżu jakiegoś innego oświetlanego zbiornika?

Ja ze swojego kieliszka musiałem zrezygnować po kilku miesiącach, bo straszny się kamień na szkle zrobił i bez zmywarki i octu się nie obyło... Sad

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2012, 14:36:08 »

No widzisz, zapomniałam o świetle napisać - stoi obok dużego zbiornika i czerpie przy okazji. Rośliny rosły sobie w dużym szkle na kawałku lignitu już od jakiegoś czasu, przeniosłam je do kieliszka tydzień temu, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak nie wyjdzie to trudno, będę wiedzieć więcej Smiley
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2012, 15:43:12 »

Bardzo fajny pomysł ! Gratuluję wykonania.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2012, 12:05:54 »

Postanowiłam wymienić krewetki na zatoczka i małżoraczki i obserwować dalej Smiley
thaz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2012, 19:13:46 »

IMHO z braku ruchu wody całość zamieni się w gloniastą kałużę już niebawem
- no, ale mogę się mylić ;-)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: