Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże Manado JBL  (Przeczytany 6544 razy)
Tomcajs
Zainteresowany
**

« : Październik 14, 2012, 11:19:35 »

Witam
Zakładam nowe akwarium z neonami, kirysami i zbrojnikami , zkupiłem podłoże JBL Manado koloru ciemno ceglanego, kolega wystraszył mnie, że będzie ono wywracane do góry nogami ze względu na jego lekkość, co Wy na to ?
Pozdrawiam Tomcajs

112l  Neonarium
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2012, 11:38:53 »

Witam
Zakładam nowe akwarium z neonami, kirysami i zbrojnikami , zkupiłem podłoże JBL Manado koloru ciemno ceglanego, kolega wystraszył mnie, że będzie ono wywracane do góry nogami ze względu na jego lekkość, co Wy na to ?
Pozdrawiam Tomcajs
Miałem manado i nie było z nim problemów.
Wystarczy podłoże przed zasypaniem zbiornika wypłukać w ciepłej/gorącej wodzie.
Dzięki temu pył który pozniej pływa po zbiorniku zostanie usunięty.
Manado to lekkie podłoże, ale bez przesady.
Miałem w baniaku ryby które sporo czasu spędzają przy dnie np. akary z maroni które przestraszone panicznie uciekały.
Manado się wzbijało, ale po chwili opadało - tak więc bez dramaturgii.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 11:40:54 wysłane przez mrs » Zapisane

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2012, 12:30:03 »

W pierwszej chwili, gdy sprzedawca zaproponował mi to podłoże o ciemnej barwie i gładkiej powierzchni uciueszyłem się, ponieważ dawno czegoś takiego szukałem ze względu na kirysy i ich przydenny tryb życia, a także neony, które nie lubują się w jaskrawch kolorach, ale potem, kiedy dowiedziałem się o możliwości wzbijania się go do góry, byłem trochę rozczarowany, ale teraz jestem uspokojony , dzięki za informację.
Czy dawałeś pod niego jakieś firmowe podłoże dla roślin ? Producent obiecuje normalny, a nawet bardzo dobry wzrost roślin, ale mam co do tego wątpliwości ...?

112l  Neonarium
Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2012, 13:11:03 »

również mam manado, a pod nim aquabasis

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2012, 13:17:50 »

Dawałeś siatkę oddzielającą ?

112l  Neonarium
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2012, 16:08:04 »

Dawałeś siatkę oddzielającą ?
Podłoża od substratu nie musisz niczym oddzielać.

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2012, 07:43:54 »

Wiem, że nie konieczne jest oddzielenie i nigdy tego nie robiłem, ponieważ podczas restartów pozbywałem się wszystkiego z dna, jednak nigdy nie zapłaciłem tak dużych pieniędzy za podłoże i zastanawiam się nad ewentualnym odzyskaniem go w przyszłości, pod warunkiem, że będzie jeszcze na tyle estetyczne (pozbawione przebarwień, odbarwień i naleciałości glonów) aby go ponownie użyć...

112l  Neonarium
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #7 : Październik 16, 2012, 11:04:09 »

Mam manado od jakiegoś czasu i powiem kilka moich spostrzeżeń:
- Lekkie podłoże nie stanowi to wielkiego problemu ( jedynie może denerwować przy odmulaniu)
- Bardzo ładnie rosną rośliny normalnych rozmiarów ( u mnie nie dało się utrzymać heńka na dnie razem z rybami) reszta super
- Nie wolno używać czyścików magnetycznych jeden upadek na dno lub dojechanie do dna i już po akwarium, spiek jest bardzo twardy i z łatwością rysuje szyby.
- Jeśli chodzi o kirysowate lub inne ryjące raczej nie przepadają za tym podłożem ( z pewnością odpowiada im kolor - bardzo ładnie u mnie wybarwiają się kiryski sterbai są naprawdę piękne) lecz prawdopodobnie ze względu na porowatą strukturę Manado raczej nie podoba się im grzebanie zbyt mocno jak kiedyś w zwykłym żwirku.

U siebie w akwarium mam siatkę między Manado a substratem dla roślin - już dwa razy wymieniałem podłoże i nie mam dzieki temu zbyt wielkiego odpadu Manado.
Manado raczej nie zarasta glonami dzieki temu że jest lekkie i cały czas mieszane jest przez ryby i glon chyba niema czasu wyrosnąć na jednej stronie kruszywa.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 11:07:53 wysłane przez szakallo » Zapisane

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 16, 2012, 11:06:40 »

Zastanawiam się dlaczego nie spróbujecie tańszych rozwiązań
http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/piasek-keramzyt/piasek-kwarcowy-kreisel,p28947,l347.html
i do tego na spód ziemie do oczka wodnego
http://www.e-greenberg.pl/product.php?id_product=154
podłoże na całe akwarium 1000l wyjdzie 80zł i będzie wszystko rosło. 5x piasek =125kg =40zł, + 2x ziemia po 20kg =40zł w sumie 80zł i 165kg podłoża tyle co 25 litrów tego JBL.
Żeby "przyciemnić" podłoże trzeba na dno opuścić kilka listków, szyszek olchy kilka małych korzeni i zupka gotowa.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2012, 11:11:44 »

Iro szyszki i liście nie przyciemnią dna, wodę to i oczywiście ale nie zawsze o to chodzi
Niektóre ryby jednak wolą ciemne dno, mniej się stresują a dzięki temu ładnej wyglądają,

iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2012, 11:26:11 »

Można łupek czarny poukładać na części zbiornika. Liście faktycznie przyciemnią wodę i może być to niewskazane przy większości zbiorników, częściowo zasłonią piasek przez co podłoże nie będzie wszędzie jasne. Jednak Tomcajs pisał, że ma kiryski, zbrojniki i neonki one są z Ameryki Południowej więc może zdecyduje się na BW. Z drugiej strony jeśli zdecyduje się na BW to ta ziemia ogrodowa to się chyba za bardzo nie przyda bo takie są zazwyczaj bez roślin lub ze skąpą roślinnością, z trzeciej strony wyjdzie taniej bo bez ziemi ogrodowej Wink. To tylko luźna propozycja, czasem nawet jak ktoś się nie zdecyduje to może skorzystać ktoś inny.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 11:59:39 wysłane przez iro1979 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: