Filtry poleciła bym do wszystkich zbiorników HJ ale 611B . Mam ich kilka u siebie w domu, są niezawodne i cichutkie, ale nie są mocne więc nawet w 8l nie zrobią pralki...zwłaszcza przy użyciu deszczownicy. Fan mini wydawał mi się zbyt słaby a tego trzeciego nie znam.
Ampularie i świderki możesz trzymać razem w 30l, bo nie będą sobie wchodzić w drogę. Inna sprawa że dla mnie 30l wydaje się dość małe na zbiornik hodowlany dla ampularii... chyba że będziesz pilnowała aby nie było w akwa więcej niż np dwa - trzy dorosłe osobniki a małe na bieżąco sprzedawała.
W akwa z Helenkami również możesz dodatkowo hodować świderki- np innego koloru.. pod warunkiem że na start dasz ich dużo więcej niż Helen.
Grzałka przy ślimaczkach jest nie konieczna- chyba że temperatura otoczenia będzie spadać poniżej 20*, a jeśli nie to nie marnuj prądu. Oświetlenie potrzebne dla roślin , dla ślimaków nie konieczne. Jakie oświetlenie to zależy od tego jakie roślinki będziesz chciała mieć. Ja zdecydowanie rośliny bym polecała jakiekolwiek , bo wówczas akwa nie będzie puste...a i ślimaki czasami sobie coś podjedzą chętnie jak np jakieś listki obumrą.
Karmienie ślimaków- nic prostrzego, jedzą niemal wszystko co podasz... po prostu urozmaicaj pokarmy .Podawać możesz od pokarmów sklepowych dedykowanych dla rybek i skorupiaków przez warzywa (papryka, brukselka, kalafiory, groszek konserwowy.....) po np liście pokrzywy. Ilość karmy bardzo prosta do określenia - podajesz tyle ile zjedzą, jak pokarm zniknie całkowicie to dzień głodówki i ponownie podajesz. Tak by nie zalegało i nie brudziło wody.
Jedyny problem jaki czasami przy hodowli ślimaków występuje to - korozja muszli... ale na ten problem sama również nie znam nadal rozwiązania