Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki hodowla  (Przeczytany 6926 razy)
Iwon
Nowy
*

« : Maj 06, 2012, 08:17:25 »

Witam mam jakieś małudkie akwaria 8-10-30L.I zamierzam zrobić do 8L Helenki do 10L świderki a do 30l Ampularie i mam kilka pytań.
1. Jaka filtracja do takich akwariów 8L-FILTR HJ-411B, 10L-Delfin 200-30L-AQUAEL FAN MINI PLUS?
2. Jaka florę im zrobić czy zostawić puste akwarium bez dekoracji ?
3.Czym je karmi i jakie ilości?
4.Jaka temperatura około 24-26 stopni?
5. Światło jakieś musi być dodatkowe?
6. Jakieś rady od was?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 06, 2012, 10:25:39 »

Filtry poleciła bym do wszystkich zbiorników HJ ale 611B . Mam ich kilka u siebie w domu, są niezawodne i cichutkie, ale nie są mocne więc nawet w 8l nie zrobią pralki...zwłaszcza przy użyciu deszczownicy. Fan mini wydawał mi się zbyt słaby a tego trzeciego nie znam.

Ampularie i świderki możesz trzymać razem w 30l, bo nie będą sobie wchodzić w drogę. Inna sprawa że dla mnie 30l wydaje się dość małe na zbiornik hodowlany dla ampularii... chyba że będziesz pilnowała aby nie było w akwa więcej niż np dwa - trzy dorosłe osobniki a małe na bieżąco sprzedawała.
W akwa z Helenkami również możesz dodatkowo hodować świderki- np innego koloru.. pod warunkiem że na start dasz ich dużo więcej niż Helen.

Grzałka przy ślimaczkach jest nie konieczna- chyba że temperatura otoczenia będzie spadać poniżej 20*, a jeśli nie to nie marnuj prądu. Oświetlenie potrzebne dla roślin , dla ślimaków nie konieczne. Jakie oświetlenie to zależy od tego jakie roślinki będziesz chciała mieć. Ja zdecydowanie rośliny bym polecała jakiekolwiek , bo wówczas akwa nie będzie puste...a i ślimaki czasami sobie coś podjedzą chętnie jak np jakieś listki obumrą.

Karmienie ślimaków- nic prostrzego, jedzą niemal wszystko co podasz... po prostu urozmaicaj pokarmy .Podawać możesz od pokarmów sklepowych dedykowanych dla rybek i skorupiaków przez warzywa (papryka, brukselka, kalafiory, groszek konserwowy.....) po np liście pokrzywy. Ilość karmy bardzo prosta do określenia - podajesz tyle ile zjedzą, jak pokarm zniknie całkowicie to dzień głodówki i ponownie podajesz. Tak by nie zalegało i nie brudziło wody.

Jedyny problem jaki czasami przy hodowli ślimaków występuje to - korozja muszli... ale na ten problem sama również nie znam nadal rozwiązania Smiley

Iwon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 06, 2012, 10:35:31 »

Co to ampulai potrzebuje ich bardzo dużo jako na sprzedasz i pokarm dla moich 2 pięknych żółwi maja kolo 11 lat i  bardzo dużo jezdnia potrzebują  a jakieś rybki do 30-10-8l mogę wsadzić czy nie bardzo neoniki albo 1+2 gupiki
Anuladiablica
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2012, 22:01:57 »

Ślimaki - od czasu kiedy te małe ślimaki opanowały 100% mojego akwarium to przestałam je lubić.
 Tongue

Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2012, 12:08:00 »

100 neonów i 1000 gupików !!!!!!!!!!!!! W końcy żółwie też lubią róznorodność, od czasu do czasu skalarem też by nie pogardziły, a koleżanka wcześniej tyle się natłumaczyła, aby stworzyć ślimaczkom dobre warunki........
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2012, 12:09:33 wysłane przez Tomcajs » Zapisane

112l  Neonarium
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: