Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rośliny beda tu rosły?  (Przeczytany 4615 razy)
Draxelo
Nowy
*

« : Kwiecień 11, 2012, 21:30:51 »

Tak jak w temacie prosze o wskazowki jakie rosliny moge tutaj posadzic.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2012, 16:48:42 »

Po pierwsze "primo" Smiley podaj jakieś dane zbiornika-wielkość, rodzaj oświetlenia i jego moc, rodzaj podłoża i ewentualną linię nawozową.

Po drugie "primo" Tongue roślinę którą wsadziłeś po lewej za tą pseudo-ozdobą możesz już wyjąć i obrazić osobę, która sprzedała Ci ją jako akwariową.

Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2012, 16:55:38 »

hehe piskorki ja uwielbiaja ;p
czyli co nie bedzie rosla ? podloze to piaseczek morski a parametrow wody nie znam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 12, 2012, 17:05:06 »

jakie światło-moc i rodzaj świetlówek i jak duży zbiornik-wymiary???

Roślina wytrzyma jakiś miesiąc, a potem zgnije-to zielsko typowe dla terenów bagnistych-korzenie są w wodzie, ale reszta rośliny pozostaje nad taflą. Submersyjnej uprawy nie wytrzyma.

Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 12, 2012, 17:29:24 »

czyli chodzi Ci o ta trawke tak ?

akwa 72l.
świetlówka 1x 15 watt
piaseczek tak jak widac morski cos na podobe
nawozenie : sera florena
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 12, 2012, 17:35:29 »

tak, chodzi o "trawkę". To roślina do paludariów a nie akwariów-jeśli kupiłeś w jakimś sklepie akwarystycznym, ja na Twoim miejscu bym ją zwrócił i zasugerował sprzedawcy odrobinę edukacji w tej dziedzinie.

Masz spory baniak i mało światła. Drobny piasek też nie ułatwia roślinom życia. Sugerowałbym tu posadzenie vallisnerii (nurzańca) w piasku, a na korzeniach i ewentualnie w oczodołach czaszki Tongue jakieś microsoria i anubiasy.

Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2012, 17:37:25 »

hmm czyli takie oswietlenie max do 60 l baniaka ?

a co powiesz na zwirek kwarcowy 1-3 mm ?

juz nigdy nie bede kupowal roslin ze sklepu raz ze sa drogie a dwa ze bardziej oplaca mi sie kupowac na tym forum.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2012, 17:58:37 »

nie da się dopasować konkretnego oświetlenia do jednego typu zbiornika-zależy to od tego co chcemy tam trzymać. Jeśli chcesz rośliniak, to zdecydowanie za mało, ale na ogólne z małowymagającymi roślinami da radę.

Żwirek na pewno będzie lepszy dla roślin-w samym piasku raczej słabo cokolwiek rośnie.

Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 12, 2012, 18:08:22 »

ok dzieki za odpowiedz a słyszalem ze masz do sprzedania jakies skałki
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 12, 2012, 18:54:06 »

ok dzieki za odpowiedz a słyszalem ze masz do sprzedania jakies skałki
To w końcu pytasz o zielsko czy skałki?
Powiedz, jak widzisz swoje akwarium tj. czy ma być bujnie roślinne, średnio, a może w ogóle nie będzie zielska? Coś doradzimy.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 12, 2012, 18:56:04 »

chce miec srednio roslin a o skalki pytam bo chce na nich posadzic mech
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 12, 2012, 19:06:58 »

chce miec srednio roslin a o skalki pytam bo chce na nich posadzic mech
Zacznij od prostego prowadzenia akwarium, a jak będziesz już widział efekty swojej pracy to wtedy próbuj ze skałkami i mchem
Masz baniak 72l, więc...
1. Światło dołożyć jeszcze jedną świetlówkę - będzie jakieś 0,4W/l - na początek starczy,
2. Wywal ten piach, nasyp ziemi lub jakiegoś substratu na dno i nasyp żwiru o granulacji 2-4mm
3. Kup zielsko szybkorosnące tj. nurzańce. rogatki, żabienice, ludwigie, nadwódki - to na start. Jak zbiornik się ustabilizuje, to możesz dosadzić rośliny wolniej rosnące.
4. Żadnych ryb przez2-3 tyg. tak dla pewności - niech się ustabilizuje zbiornik.
To są żelazne zasady na start zbiornika, żebys się szybko nie zraził i nie powielał pytań, na które są już zawarte odpowiedzi na tym forum.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2012, 19:08:37 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Draxelo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 12, 2012, 19:18:02 »

obecnie posiadam juz ryby a nie mam gdzie je oddac bo nie mam kumpla akwarysty a w misce nie bede trzymal
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 12, 2012, 19:22:29 »

"skałek" już nie mam-wszystko poszło w Polskę Smiley

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 12, 2012, 19:31:26 »

obecnie posiadam juz ryby a nie mam gdzie je oddac bo nie mam kumpla akwarysty a w misce nie bede trzymal
Czy w misce, czy to w Twoim akwarium w obecnym stanie nie rokuje im długiego życia.
Ehh.. Ludzie zanim za coś się weźmiecie to najpierw poczytajcie chociaż trochę...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: