Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Biały osad na Roślinkach i szybie, pomóżcie proszę:(
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały osad na Roślinkach i szybie, pomóżcie proszę:(  (Przeczytany 3904 razy)
Klakson
Nowy
*

« : Styczeń 15, 2004, 23:19:38 »

Od trzech dni na roślinkach pojawia mi się nalot na roślinkach i szybach. Są to małe plamki ok 0.5 cm i wyglądają jak pleśń.Od momentu jak się pojawiły samiczka Ramireza zaczęła pływać przy powierzchni a po paru godzinach padłą, tak samo Gurami Całująca,Grubas leżał na dnie. Schodzą bez problemu magnesowym czyścikiem z szyb i palcami z roślin. Wode wymieniłem całkowicie, odmuliłem dno takim gadżetem z rurą SERA oraz dodałem ECTOPUR oraz NITRIVEC poprzednio usuwając węgiel z filtra. Woda się w miarę przeczyściła, po jednej dobie dodałem spowrotem węgiel aby pozbyć się resztek tych preparatów i lekarstw, lecz po następnej dobie znowu powrócił osad. Wiem że to mogło być skutkiem przekarmienia ale specjalnie przegłodziłem te małe bestie aby uniknąć tego syfu, lecz się nie udało. Pomóżcie proszę, nie wiem co mam zrobić, do sklepu niechce iść bo tam mi tylko każą coś kupić i wsypać lub wlać.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2004, 00:17:18 »

szczerze mówiąc to nie wiem, co to może być. Jeśli u mnie by coś takiego wystąpiło to ja wymieniłbym wodę i po użądzeniu akwa od nowa zdezynfekowałbym je np. trypaflawiną. Ale może ktoś ma lepszy pomysł?

Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2004, 09:17:44 »

Wodę wymieniałem 3 dni temu, spuszczałem rurą odmulając dno ok. 5 razy i wlewałem nową uzdatnioną. Powtarzałem to kilka razy. Minął dzień od tego i znowu pojawił się ten syf. Teraz jak się obudziłem i zerknąłem na zbiornik, tylna szyba przy dnie jest osadzona znowu tym białym syfem. WIem że coś robie żle ale co?Huh Specjalnie nie karmię ryb suchym żarciem bo może opadać i gnić.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2004, 10:36:57 »

A czy akwarium dojrzewało?

Zrobiłeś podstawowy błąd nawet dwa po pierwsze nigdy nie zmienia sie całej wody bo to prowadzi do zniszczenia już wytworzonej równowagi biologicznej przez co akwarium musi dojrzewać od początku i jeszcze raz przechodzi zakwit glonów pierwotniaki... to jest błędne koło.
Po drugie nie wlewaj chemi całość ma sama sie ustabilizować bo ręcze że chemia baniakowi w tym nie pomoże wręcz przeszkodzi powodując zakwit glonów zmętnienie...

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2004, 19:23:33 »

No to teraz będzie dojrzewać. Więc jak mam zrobić? Zostawić to jak jest??? Czyścić to tylko i normalnie karmić robalami i wymieniać 1/3 wody średnio na 2 tygodnie? Nie będę wlewał żadnej chemii, ale powinienem przecież odmulić dno też czasem prawda?,....
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2004, 19:44:43 »

ja co tydzień podmieniam 1/3 objętości zbiornika. Ale to zależy od tego ile masz ryb i jakie to gatunki (różne ryby w różnym stopniu brudzą)

Klakson
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2004, 21:11:26 »

Zbiornik jest 50 litrowy, są wnim 2 parki Pielęgniczek Kakadu, jedna Ramirezów i dwa małe Skalarki. Do tego 5 Kirysków Plamistych i jedna Krewetka pożerająca glony. Niewiem co mam zrobic bo z godziny na godzine narasta ten syf, i musze go systematycznie czyścic magnesem, ale roślinek nie będe specjalnie wyjmował i czyścił. Co ja mam zrobić?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2004, 14:33:43 »

Trudno powiedzieć. Czy jest to nowy zbiornik? Ile czasu już funkcjonuje?
Jeśli nalot jest śliski i miękki to jest to pewnie mieszanka grzybów i pierwotniaków, po tygodniu - dwóch powinno samo zniknąć.
Jeśli jest to proszkowany osad to sporadycznie zdaża się to po częściowej wymianie wody na bardzo twardą. Co by tłumaczyło ten typp zachowania i śmierci rybek.
Pozostaje usuwanie mechaniczne do czasu aż te plamki przestaną się pokazywać.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2004, 00:58:16 »

a może to są sinice?

JIN5
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2004, 13:05:22 »

Moim zdaniem to nie są sinice tlyko grzyby i pierwotniaki.Osad zniknie po mniejwiecej tyogdniu.:]

60 l. 57 Głupiczków, Labeo i 2 Kirysy  30l. 25 młodych Molinezji, 6 Neonów

WWW.NFSUCENTER.TK i WWW.FORUMAQUA.IR.PL
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: