Jaco90
Nowy

|
 |
« : Kwiecień 02, 2012, 18:27:03 » |
|
Witam. Otóż obecnie w akwarium mam żwirek różnego rodzaju Chciałbym poprzesadzać roślinki i posortować to tak jak należy ( teraz sadziłem co miałem i gdzie było miejsce). Po sporo spędzonych godzinach na tym forum, oraz oglądnięciu waszych akwarii, też chciał bym takie mieć. Na pierwszy ogień pójdzie akwa około 100l (średnie). Prosił bym o jakieś rady dotyczące podłoża po kosztach dobrego dla roślin, ponieważ ostatnimi czasu miałem spore wydatki na all akwa bo są nowo założone. Miałem pomysł na JBL Manado oraz JBL aquabasic plus tylko nie wiem ile tego potrzeba lub acti Substrate i jakiś gryz bazaltowy? Może coś tańszego? Proszę o sugestie i ew. ile tego trzeba zakupić na 100l. Dziękuje i Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2012, 19:17:44 » |
|
Miałem pomysł na JBL Manado oraz JBL aquabasic plus tylko nie wiem ile tego potrzeba lub acti Substrate i jakiś gryz bazaltowy?
do swojego 112L dałem 2,5 worka (5,4kg) AS II co dało z przodu 3cm, a z tyłu 5 cm warstwę podłoża, śmiało można wsypać 3 worki mieszanie podłoży jednowymiennych z bazaltem czy żwirem, w mojej ocenie nie ma sensu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2012, 20:46:02 » |
|
A jak bym dał Aquabasic plus i grysik bazaltowy na wierzch?? To i tak chyba dużo lepiej niż sam żwirek rzeczny?
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 03, 2012, 16:48:45 » |
|
to już bardziej "po kosztach" dać ziemie pod grys bazaltowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 03, 2012, 21:20:03 » |
|
Ale na tym AquaBasicu lepiej by rosło niż na ziemi?? Czy nie widać różnicy?? A jeśli zakupił bym tą ziemię to jaka dokładnie ?? i co na nią żwirek rzeczny czy bazalt lepszy ?
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2012, 22:06:19 » |
|
Ale aż taka mieszanka ? Nie styknie bazalt i ziemia? Znalazłem takie coś np. 5l ziemii ogrodniczej uniwersalnej 1op 2kg keramzytu 1 op (500ml) węgla aktywnego w cienkich pałeczkach, 1 op (3l) filtus floran firmy MHK 1 op (3l) filtus aqua grunt firmy MHK 1 op (500g torfu czystego w kuleczkach Aż taki mix? To już chyba latanie za tym , stracony czas itd to chyba taniej wyjdzie ten Basic plus czy Acti Substrate i do tego Jbl manado lub grys bazaltowy ?
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2012, 22:50:53 » |
|
Nie musi być taka mieszanka. Możesz dać tylko zwykłą ziemie + żwirek. Do tego ewentualnie wetknąć pare kulek gliniano-torfowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 04, 2012, 16:53:45 » |
|
Aha Czyli zwykła ziemia bez nawozów tak ? A jaką warstwę tego ? A z początku ryby nie padną ?? Nie będzie mętna woda? I jaki żwirek polecacie?? czy grys? Chciał bym ciemne podłoże.
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 04, 2012, 17:37:25 » |
|
Aha Czyli zwykła ziemia bez nawozów tak ?
tak A jaką warstwę tego ?
5-7cm na to 2-3cm żwiru/bazaltu, niektórzy pomiędzy ziemie a żwir dają moskitierę (ale nie jest to konieczne) A z początku ryby nie padną ??
od ziemi nie padną, oczywiście ryby wpuszczasz jak akwa dojrzeje Nie będzie mętna woda?
od ziemi nie będzie, ale żwirek/bazalt lepiej przepłukać I jaki żwirek polecacie?? czy grys? Chciał bym ciemne podłoże.
jak chcesz ciemne/czarne to grys bazaltowy daj, ale komfort sadzenia roślin pozostawia troche do życzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 04, 2012, 20:41:19 » |
|
Tak no akwarium jest dojrzałe ;p Bo wyleje 80% wody i po kilku godzinach modernizacji wleje z powrotem. I mam zamiar wpuścić także rybki. Skoro bazalt jest lipny do sadzenia o drobniutkiej granulacji to co żwirek?? Tylko z czarnymi czy brązowymi się nie spotkałem :/ Ale też się zastanawiam bo jak bd chciał coś dosadzić , coś wypłynie np. szczepka to poruszam podłożem i się ciągle będzie mącić. A jakie mogą być koszta takiego substratu na 100l powiedzmy te 6l jeśli wystarczy i jaka firma ? I czy sam jak np twoje akwarium które jest bardzo ładne , czy trzeba coś na wierzch? A i jeszcze jaki nawóz dla roślinek?? Bo mam tylko to co2 w sprayu :/ Coś niedrogiego bardzo , Aqua Artu czy Easy-life? i które dokładnie bo są jakieś carbo , gainer classic itd. Dziękuje ;] A i znalazłem u mnie w mieście taką ofertę http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/zestawy-nawozow/jbl-proflorastart-set-200-p-11338.htmlI do tego coś na wierzch A wgl jaki czas działa taki substrat? I co się robi następnie ?? Zmienia się znów podłożę?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2012, 22:22:01 wysłane przez Jaco90 »
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 05, 2012, 23:34:37 » |
|
Zmieniła mi się wizja:/ Jutro jadę po JBL Manado 10l oraz JBL AquaBasic 5l na powierzchnię 63x36 starczy?? Oraz nawozy Planta Gainer Classic oraz Planta Ferro+. Może być takie rozwiązanie?
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2012, 16:59:50 » |
|
Jutro jadę po JBL Manado 10l oraz JBL AquaBasic 5l na powierzchnię 63x36 starczy??
wystarczy ja do nawożenia używam takich soli http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i2197390796.html + K2SO4, z tym że nie stosuje już metody EI, tylko bardziej umiarkowane dawki Czas działania podłoża jest zależny od tego jakie rośliny posadzisz, jak duże będzie oświetlenie, czy będziesz suplementował CO2 itd. Co do gotowych nawozów, to nigdy takowych nie używałem i nic nie polecę. Nawożąc płynnymi nawozami do słupa wody, dostarczyć trzeba mikro i makroelementow. Tutaj -> http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/niedobory-i-nadmiary-u-roslin , w pierwszym poście możesz sobie poczytac o poszczególnych pierwiastkach. Co do Carbo to jest to popularny "węgiel w płynie", opini tyle co użytkowników, nie jest konieczny, ja stosuje CO2 z butli. Przykładowy, przypadkowy zestaw gotowych nawozów który dostarczy wszystkiego co potrzeba roślinom http://allegro.pl/zestaw-nawozow-planta-activ-katowice-i2255231665.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 17:26:45 wysłane przez tomes »
|
|
|
|
|
Jaco90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 06, 2012, 17:21:26 » |
|
A jak już skończy działać substrat to odnowa się daje?? Czy się nawozi więcej ? Aquabasis rozprowadzić prosto z worka na dnie akwarium,a Manado trzeba wypłukać? Podobno jest lekkie i myślałem by je wymoczyć.
|
|
|
|
|
|
Akwa. 130 i 95l.
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 06, 2012, 17:30:43 » |
|
A jak już skończy działać substrat to odnowa się daje?? Czy się nawozi więcej ?
Musisz wtedy dostarczać nawozów/pierwiastków do słupa wody, lub/i do podłoża pod korzenie kapsułki, tabletki , kulki gliniane i inne dostepne w handlu. Aquabasis rozprowadzić prosto z worka na dnie akwarium,a Manado trzeba wypłukać? Podobno jest lekkie i myślałem by je wymoczyć.
Aquabasic nie płuczesz i dajesz prosto na dno, a manado moczysz w gorącej wodzie, dokładna instrukcja jest na worku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 17:32:17 wysłane przez tomes »
|
|
|
|
|
|