Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « żółknięcie roślin , gnicie, pajęczyna? jakie nawozy oprocz co2 , proszę o rady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: żółknięcie roślin , gnicie, pajęczyna? jakie nawozy oprocz co2 , proszę o rady  (Przeczytany 2591 razy)
Jaco90
Nowy
*

« : Marzec 31, 2012, 23:37:50 »

Witam.
Więc zacznę od informacji dotyczących akwarium.
 moc oświetlenia   4x11W 6500k,8000k
podłoże to żwir różnej granulacji
- pojemność akwarium 95l
- nawożenie co2 spray
- parametry wody  nie znane
- ilość i częstotliwość podmian wody 15l tyg.
- jakich roślin dotyczy problem :Ceratopteris siliquosa , Hygrophila polysperma
Problem mam z tymi roślinami Hygrophila żółknie  tylko w górnej części , a Ceropteris nowe pędy są zielone , te starsze lekko żółkną , oraz niektóre czernieją na łodydze (gniją)  i się łamią . Oprócz tego robi mi się w akwa jak by pleśń czy coś , wygląda dokładnie jak nitki pajęczyny , ciężko to ująć aparatem.  Prosił bym o jakieś rady ,jak to zlikwidować,  preparaty którymi można nawoźić roślinki by lepiej rosły nie szkodząc rybą ( dość gęsta obsada) .               Dziękuje i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2012, 22:27:11 wysłane przez Jaco90 » Zapisane

Akwa. 130 i 95l.
Joanna XXWK
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2012, 21:40:09 »

Wiem, że temat troszkę stary, ale może komuś się przyda, bo miałam podobne problemy z roślinami, na allegro kupiłam taki nawóz jak na podanej aukcji http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwaryjnych-rosliny-gratis-i2592394844.html, faktycznie dał mi juz pozytywny rezultat, bo rożlinki zaczeły rosnąć, co do tej pory był praktycznie niewidoczne
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: