Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co2 w sprayu dopełnianie  (Przeczytany 1908 razy)
Jaco90
Nowy
*

« : Marzec 25, 2012, 00:57:47 »

Witam
Otóż do akwarium 95l zakupiłem wstępnie co2 w sprayu Filtusa 1000ml oraz dzwon z zestawu tetra optimat w celu wypróbowania.
I mam takie pytanie:
Ile razy dziennie napełniać taki dzwon ?  W akwarystycznym powiedzieli że raz dziennie styka, że ten spray wystarczy na min 2 tyg , i gdy napełnimy dzwon zmniejszać wydajność filtra na jakieś 6h , ale jak to w zoologi nie ma co wierzyć bo sprzedali mi kiryśnika czarnoplamego jako suma amerykańskiego ... xD , jestem początkujący w temacie i wiem że tutaj otrzymam dobrą rade.
                                                                                  Dziękuje i pozdrawiam Jacek

Akwa. 130 i 95l.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2012, 10:21:45 »

Takie rozwiązanie to wielka lipa. Wstępnie CO2 się rozpuści przy dzwonie pełnym CO2 ale w jego połowie nie będzie tam praktycznie żadnego ruchu wody i przestanie się rozpuszczać albo będzie to trwać "wieki". Ja jakiś czas temu jak miałem CO2 w sprayu też z dzwonem, wywierciłem w dzwonie dziurę na górze i puściłem przez niego wodę z filtra - dociągnąłem wężyk z wylotu. Wtedy CO2 dużo szybciej się rozpuszczało, a jak mi się spray skończył to podpiąłem bimbrownie. Teraz mam podobnie jednak zamiast za dużego dzwona mam plastikowy przezroczysty kubeczek do napoj i wpiąłem go bezpośrednio pod rurkę z filtra.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: