mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 14, 2012, 10:31:22 » |
|
Planuję zakupić nowe szkiełko float 30l 40x25x30  które ma stanąć u córki w pokoju. Z założenia ma być mało wymagające. Będzie na ziemi przykrytej drobnym żwirem 2-4mm. Planuję posadzić w nim mikrozorium, małego heńka, lileopsis brasiliana i mchy: java, x-mass i phoenix. Czyli trochę z tego co jest w większym  Plus trochę kamieni, ewentualnie jakiś korzeń. Chcę do niego przenieść moje 6szt Galaxy i do tego kilka krewetek yellow. Czy dobrym pomysłem będzie wpuszczenie tam bojownika? O ile krewetkom nie powinien przeszkadzać, to nie wiem jak z raborkami. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2012, 10:50:04 » |
|
u mnie bojek w 54L zagonił wszystkie mikro razbory za kamienie-wypływają zza nich tylko do karmienia i od razu uciekają. Zostaw samego bojownika-dla niego to w sam raz szkiełko na jednogatunkowe akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2012, 11:06:20 » |
|
to wobec tego tylko krewetki i bojek, żona się ucieszy że w końcu jakaś większa rybka będzie  , a nie tylko neony i chowające się wśród nich galaxy. Zastanawiam się czy ekipa sprzątająca z samych tylko kreweci sobie poradzi w takim baniaczku. Ewentualnie mogę tymczasowo odłowić najmniejszego ze zbrojników (2-3cm), które mam. A jak troszkę podrośnie to może się znajdzie na niego chętny  filtracja będzie na małej kaskadzie, którą chcę wypchać ceramiką z mojego fluvala + gąbka jako prefiltr. Jak czyściłem filtr kubełkowy to odkryłem wersję jaskiniową krewetek, które sobie w nim żyły...  A kaskada już mi kiedyś jedną amano zmieliła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2012, 16:13:41 » |
|
krewetki sobie spokojnie poradzą, jak juz zaczną się mnożyć, choć bojownik też na pewno się nimi zainteresuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2012, 08:23:04 » |
|
szkiełko już kupione, umyte i wykombinowałem tło z 2 czarnych kartek włożonych w koszulki foliowe. Trochę widać złożenie folii, ale może będzie dobrze  Dziś pora na przygotowanie podłoża, posadzenie zielska i zalanie akwa  oczywiście część prac będzie wykonywać moja 4-latka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cerb
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2012, 11:50:24 » |
|
Podobnie jak kolega wyzej nie polecam bojownika do Razbor w takim litrazu. Mialem takie polaczenie przez okolo 2 tygodnie. Razbory chowaly sie non stop za roslinkami a jak karmilem rybki to lapaly co sie dalo w locie i uciekaly za rosliny. Bojownik sterroryzowal je tak ze prawie nic nie jadly, oddalem go do sklepu i teraz Razborki plywaja jak u siebie i praktycznie co 2 tygodnie rodza mi nowego mieszkanca;). Moje razbory to Razbory Galaxy ale mysle ze z kazdymi innymi malymi rybami bylo by podobnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2012, 11:55:25 » |
|
...Razborki plywaja jak u siebie i praktycznie co 2 tygodnie rodza mi nowego mieszkanca;). Moje razbory to Razbory Galaxy ... Jak to rodzą nowego mieszkańca? Myślałem, że one składają ikrę itd...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 19, 2012, 11:41:42 » |
|
baniaczek zalany dojrzewa od kilku dni, na dno poszło trochę ziemi wymieszanej z glinką, firanka i żwirek  aranżacja z mega kawałkiem granitu zrobiona. Córcia się uparła to i korzeń też jest, fotki wstawię jak troszkę zarośnie. Do kaskady wrzuciłem trochę ceramiki z dużego akwa. W całości zalałem wodą z dużego. Przez chwilę był pomysł, żeby do małego przenieść Galaxy, a do dużego bojka. Ale żona uległa mojej namowie i bojek będzie w małym. Docelowo z krewetkami. I tu rodzi się pytanie odnośnie większego zbiornika (112l) aktualnie mam w nim ok 30 neonów innesa i ok 6 galaxy, 6 kirysków, ampularię, 2x amano. Wyeliminowałem z niego krewetki RC (na sprzedaż!) i zastanawiam się czy dokupić kolejne galaxy (ale mam z nimi problem -> patrz dział Choroby), czy może wpuścić coś zupełnie nowego. Jedną z opcji są pstrążnice. Jak myślicie czy do 112 mogę i ile szt? Drugą opcją jest parka pielęgnic kakadu, ale obawiam się o galaxy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cerb
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2012, 19:25:51 » |
|
...Razborki plywaja jak u siebie i praktycznie co 2 tygodnie rodza mi nowego mieszkanca;). Moje razbory to Razbory Galaxy ... Jak to rodzą nowego mieszkańca? Myślałem, że one składają ikrę itd... Tak tylko napisalem:), skladaja ikre, ktora z reguly zjadaja i maksymalnie wykluwaja sie 1-2 rybki, np wczoraj byla jedna nowa a dzis doszla druga. Na rozmnazaniu mi nie zalezy i jak sie uchowaja to beda a jak nie to trudno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2012, 14:36:55 » |
|
mam pytanie odnośnie karmienia bojownika - skubaniec nie toleruje płatków, za to mrożone (szklarka) wciąga jak durny - jak dałem mu trochę za dużo to jadł aż brzuch miał większy od głowy  one tak mają czy mi się taki trafił?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2012, 21:21:38 » |
|
Ja swoje gurami (Labiryntowce - mniej więcej ta sama rodzina) musiałem przyzwyczajać do suchego pokarmu, oczywiście z mrożonym nie było żadnego problemu - nie wiedzialem kiedy przestać karmić  Ogólnie utarło się, że ryby mogą przetrwać bez pokarmu około 3 tygodnie (w zależności od zdrowia ryby), więc wniosek taki, że Twój bojownik nie jest głodny i po prostu wybrzydza. Mrożone to dla niego taka pizza, a płatki to jak sałatka (taki przykład, bo ja nie lubie sałatek). Ale jak zgłodnieje, to i takie płatki zje, podobnie ja - w ostateczności zjadłbym tą sałatkę i się do niej przyzwyczaił. Moje ryby nie chciały jeść niczego, teraz mam wiele różnych rodzajów pokarmu i każdy z nich konsumują z wielkim apetytem. Sprawdz tylko, czy nie jest to jakiś pokarm dedykowany, czyli np. tylko dla glonojadów, albo "złotych rybek" (ja kiedyś przez pomyłkę kupiłem pokarm dla małych karpiowatych zimnowodnych w oczku w ogrodzie - opakowania były złudnie podobne, a chciałem kupić pokarm ten sam co zawsze). Wydaje mi się, że jak przygłodzisz troszkę swojego pupila to przestanie wybrzydzać w menu. Faktem też jest, że jak często karmisz mrożonym to tym bardziej ryby się go spodziewają. Unikają suchego mając nadzieję, że zaraz pojawi się mrożony, mają takie swoje upodobania i przyzwyczajenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 29, 2012, 12:47:45 » |
|
hehe no to czeka go kuracja głodowa  z pokarmów mam: - VITALITY&COLOR firmy TROPICAL i właśnie tym pluł jak wściekły, a na mchach zostało.. - JBL SPIRULINA 40% - Tropicala OVO-VIT - wczoraj kupiłem - galaxy i neony jadły bez problemów  Szukam alternatywy dla kaskady, którą posiadam, powody: - jest głośna i terkocze w nocy na całe poddasze  - dość często zdarza się, że w ciągu dnia mi wyłączają prąd - potrafi potem nie zassać wody  - mam w niej tylko ceramikę + gąbkę jako prefiltr - jestem leniem i nie chce mi się zbyt często jej czyścić  Zastanawiałem się nad reaktywacją zapasowego fluvala 204, do którego musiałbym dokupić wirnik, bądź kupnem jakiegoś innego filtra zewnętrznego (nowego bądź używanego). Ciekaw jestem jak się sprawuje nowość Aqualela Multikani - czy ktoś ma/widział/słyszał*?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 29, 2012, 13:06:52 » |
|
hehe no to czeka go kuracja głodowa  z pokarmów mam: - VITALITY&COLOR firmy TROPICAL i właśnie tym pluł jak wściekły, a na mchach zostało.. - JBL SPIRULINA 40% - Tropicala OVO-VIT - wczoraj kupiłem - galaxy i neony jadły bez problemów  Szukam alternatywy dla kaskady, którą posiadam, powody: - jest głośna i terkocze w nocy na całe poddasze  - dość często zdarza się, że w ciągu dnia mi wyłączają prąd - potrafi potem nie zassać wody  - w akwa nie ma miejsca na wewnętrzny  - mam w niej tylko ceramikę + gąbkę jako prefiltr - jestem leniem i nie chce mi się zbyt często jej czyścić  Zastanawiałem się nad reaktywacją zapasowego fluvala 204, do którego musiałbym dokupić wirnik, bądź kupnem jakiegoś innego filtra zewnętrznego (nowego bądź używanego). Ciekaw jestem jak się sprawuje nowość Aqualela Multikani - czy ktoś ma/widział/słyszał*?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mar33cki
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 30, 2012, 07:25:07 » |
|
dzięki vento  przedwczoraj wieczorem wpuściłem 3 krewetki pinokio, spędziłem sporo czasu przyglądając się reakcji bojka - ewidentnie je ignorował, ale niestety wczoraj po powrocie z pracy 2 szt leżały na szafce obok akwa  No i kurcze mam zagwozdkę czy bojek je pogonił czy same chciały pozwiedzać okolicę... Nie wiem co z trzecią, może się schowała gdzieś na wylinkę, a może się zasuszyła gdzieś poza zasięgiem wzroku. I jeszcze jedna ciekawostka - wczoraj wypatrzyłem w tym baniaczku małą RC, jej jakoś bojek nie potraktował jako żarcie  Muszę się jej jakoś pozbyć, bo w zbiorniczku docelowo chcę trzymać yellowki. Mam nadzieję, że vento się nie pozbył jeszcze wszystkich W większym też się pojawiają jakieś niedobitki RC, ciekaw jestem jak były w stanie przetrwać w mchu, który przez pół dnia był w misce bez wody zamówiłem Aqualela Multikani w Trzmielu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|