Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z mchami  (Przeczytany 2046 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« : Marzec 06, 2012, 15:32:48 »

siemanko Smiley i znów jak w temacie... za cholerę nie chcą rosnąć mi mchy. kilka tygodni temu zrezygnowałem z podawania kno3 i k2po4 oraz mieszanki micro (pojawienie się nitek). sole zastąpiłem kulkami gliniano-torfowymi. cały czas podaję co2 z bimbrowni. oświetlenie to łącznie 36W/54l. inne rośliny czyli blyxa, majaka, kryptokoryny i żabienica rosną zadowalająco (szału nie ma, ale powoli i konsekwentnie pną się w górę), natomiast zaczynam już gryźć palce z powodu mchów. niby najmniej wymagające, a marnieją lub w najlepszym wypadku stoją w miejscu. gałązki cienkie, mało rozgałęzione, brak intensywnej zieleni. dlaczego?? testow niestety nie mam, staram się dbać "na oko". czy powodem może być temp. ok 27C (akwarium z bojownikami) lub zatoczki (może one wpierdzielają mech)??
proszę o sugestie...

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2012, 22:36:32 »

Temperatura może być przyczyną choć niekoniecznie. Jak tam u Ciebie z filtracją? Widziałem różne opinie na innych forach, że w baniakach ze słabą filtracją i przenawożonych waśnie występują kłopoty z mchem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2012, 19:59:15 »

do baniaka mam wrzucony filtr gąbkowy o dużej mocy. pracując na full robi potężną pralkę, dlatego chodzi tylko na pół mocy - bojki nie lubią prądu wody. ponadto część (ta łatwiej dostępnych w zbiorniku) mchów jest "mechanicznie" czyszczona co 2 dni... otrzepuję je z syfku, który łapią nie wyciągając z wody lub wkładam wężyk i po prostu przedmuch*ę (bańki powietrza oczyszczają mech).

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 08, 2012, 15:44:19 »

A jak długo już te mchy rosną w tej bańce ?
 Cool

Pozdrowionka Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 08, 2012, 16:38:20 »

ani zatoczki ani temperatura nie przeszkadza mchom. Może za ciemno mają? Nadmiary nawozów też szkodzą.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2012, 18:35:30 »

mchy "rosną" już kilka miesięcy więc problem klimatyzacji na pewno odpada...
z oświetlenia mam 2x15w + 6w świetlówka energooszczędna na jednym z boków. szczerze powiedziawszy to zastanawiałbym się, czy może nie jest zbyt dużo światła. Vento dzięki za wykluczenie zatoczków, bo o tym nie miałem zielonego pojęcia, jak ich obecność wpływa na mchy.
z nawożenia podaję teraz tylko co2 i kulki nawozowe...
powiem szczerze Panowie, że ręce mi powoli opadają i nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.

DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2012, 22:35:17 »

Mam identyczne problemy wszystkie rośliny rosną pięknie itp a mchy hmm stoją w miejscu.
Próbowałem przenieść w miejsce gdzie jest słabsze światło ale to też nie pomaga.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: