Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czas oświetlenia w akwarium 200l.  (Przeczytany 1488 razy)
Burza
Zainteresowany
**

« : Luty 12, 2012, 14:43:59 »

Witam, chciał bym się dowiedzieć jak ustawić czasomierz, który włącza i wyłącza światło w danej porze dnia.
Posiadam 2 świetlówki w akwarium 200l (100cm x 40cm x 50cm)
   2x AQUA GLO T8 30W 89cm
Do tego akwarium stoi na wprost okna którego położenie znajduje się na wschodzie.

A więc jak ustawić włącznik aby zapobiec powstawaniu glonów?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2012, 15:40:41 »

jeśli dopiero startujesz zbiornik, ustaw na 5h dziennie i zwiększaj co tydzień/dwa o godzinę, aż do docelowych 10-11h dziennie.
Konkretna pora naświetlania jest IMHO mniej istotna-ja ustawiam ją dostosowując do czasu mojej pracy, tak abym po przyjściu do domu mógł jeszcze na zbiornik popatrzyć.

Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2012, 16:41:59 »

Czyli czas sztucznego oświetlenie z promieniami słonecznymi, nie ma nic wspólnego?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2012, 16:58:58 »

Nie ma ale tylko pod warunkiem jak nie stoi tak aby na niego nie padały promienie słońca bo jak będą wpadać to wtedy zacznie się normalny cylk u roślin właśnie już rano . U mnie np. włączane jest automatycznie światło o 10.30 a gaśnie 21.30. O mniejwięcej godzinie 20 rośliny i tak zaczynają się zwijać więc nie ma sensu jak będę im świecił wiecej niż te godzinę lub dwie więcej a część światła dziennego słonecznego wpada mi do baniaka już od praktycznie od rana. Naważniejsze aby sie trzymać cyklu 10-12 godzin i będzie dobrze (oczywoiście w ustabilizowanym już zbiorniku).
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 17:02:08 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Burza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2012, 17:40:30 »

W sumie to ja roślinek na razie nie posiadam, ale z pewnością mam zamiar je zakupić. Mam stanowczo problem z glonami, które masakrycznie kolorują je na zielono. Wczoraj Postanowiłem wszystkie kamienie wyjąć i porządnie wyszczotkować. Glony powrócą z pewnością, ale mam nadzieje, że nitki które przedtem trzymały się kamieni zostały zlikwidowane. Wink

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: