Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Początek przygody :P  (Przeczytany 6845 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #15 : Styczeń 30, 2012, 02:52:41 »

chcesz powiedzieć, że moje akwarium nie wygląda estetycznie?? Wink http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38e6a4fa85f6ecdb.html

Jasne, że nie, jakieś badyle ci wystają. No i okno zamykaj bo liści nawiało Cheesy (żart oczywiście jakby kto się nie kapnął)

lukazs0810, zarówno akwarium zamknięte (w tym rownież z oryginalnymi pokrywami) jak i otwarte może być tak samo nieestetyczne.

Hmm teraz się zastanawiam nad wyborem p.Papuziej. Ponieważ z tego co wyczytałem to 'hybryda' i nie ma ona środowiska naturalnego i nie można jej rozmnożyć w akwarium. Więc chyba ją odrzucę Sad

Nie wiem gdzie przeczytałeś o tym rozmnażaniu.  Byłem kilkukrotnie świadkiem tarła i wzrostu młodych z tych tareł (tarł ?).  Jedna młoda 3cm z ostatniego tarła jeszcze tam pływa. Jak jesteś z okolic Koszalina to zapraszam - obejrzysz dowód Wink

To te ryby:

Jak widać wszystkie takie same  ZWYKLE PAPUZIE, bez żadnych kombinacji z doborem rodziców i się rozmnażają bez problemu.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 02:54:15 wysłane przez rodia » Zapisane
lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 30, 2012, 06:35:21 »

Niestety mam daleko do Koszalina więc raczej nie przyjade. Z tego co wyczytałem to w akwarium Malawi potrzeba jest mało światła. I ponoć wystarczą 2 swietlówki T8 30W, i chciałym się dowiedzieć jak je mozna zainstalować. Wiem że jest takie coś jak belki (czy coś takigo) a to chyba jest drogie (na allegro widziałem po 300zł). Może do tego akwarium można coś tańszego?
A co do filtra to raczej juz się zdecydowąłem na HW 302
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Styczeń 30, 2012, 06:38:05 »

Jeśli chcesz kupić standardową pokrywę z tworzywa sztucznego to tam są zawsze 2 świetlówki T8.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Styczeń 30, 2012, 08:30:54 »

Jak masz dylemat Tanganika czy malawi , zachęcam Cie do tanganiki , swietne ryby i swiętne zachowania. Te biotopy są najmniej kosztowne. Tak mi sie wydaje.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Styczeń 30, 2012, 09:29:22 »

malawi/tanganika - dalej optujesz za pielęgniczkami??

lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 30, 2012, 12:47:28 »

Nie jeżeli bym robił malawie lub tanganike to pielęgniczki odpadają ale podobają mi się akwaria z małą ilością roślin i skałami.

A istaniła by mozliwośc stworzenia własnoręcznie "belki" z swietlówkami ?
I czy byłby to dobry pomyłs czy lepiej pokrywe ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 19:05:46 wysłane przez lukasz0810 » Zapisane
lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Styczeń 30, 2012, 21:59:02 »

A czy takie oświetlenie do tego akwarium było by dobre : http://www.akwarystyczny24.pl/zestaw-oswietlenia-2x39w-swietlowki-85cm-p-2775.html 
Czy jest jakaś lepsza alternatywa ?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 30, 2012, 22:00:41 »

Do malawi styknie. Do malawi czy tanganiki nawet jedna taka była by dobra.
Mozesz zrobić sam pokrywe poszukaj na forach w dziale DIY napewno jest pokazane jak zrobic.

lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 30, 2012, 22:06:19 »

A jaki oświetlenie potrzebne by było do akwarium takiego jak to po środku w twoim podpisie ??
I czy takie zestawy do samodzielnego złożenia to najtańsza opcja czy może jest coś innego ?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #24 : Styczeń 30, 2012, 22:45:46 »

Nie jeżeli bym robił malawie lub tanganike to pielęgniczki odpadają ale podobają mi się akwaria z małą ilością roślin i skałami.

Nie "malawię" tylko "malawi" - nie odmieniamy.
Piszesz 'pielęgniczczki" i wymieszasz pielęgnice papuzie. Pielęgniczki to nie to samo co pielęgnice, jest pewne rozgraniczenie.

Póki co to rozmowa z Tobą jest jak z żoną "kochanie jakie buty założyć?".
Nie wiesz do końca na co się zdecydować. Proponuje wpisać wujkowi Google "tanganika malawi forum". Wchodzisz na fora, ogladasz prezentacje akwariów, na każdym forum jest taki dział. Spodobają Ci się jakieś akwaria czy ryby w tych akwariach - wtedy czytasz specyfikacja tych zbiorników i widzisz jakie litraże, jaki sprzęt, jaka obsada. I wtedy w razie dalszych wątpliwości czy niejasności linkujesz nam tu na forum akwaria które Cię interesują to pomożemy Ci skompletować wyposażenie do takowego. W specyficznych zbiornikach biotopów jezior Tanganika i Malawi pewnie uzyskasz więcej rzeczowych informacji na forach które znajdziesz, jednak tutaj też na pewno postaramy się pomóc Ci w urządzaniu zbiornika.

Pozdrawiam, R.
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 31, 2012, 10:15:53 »

A jaki oświetlenie potrzebne by było do akwarium takiego jak to po środku w twoim podpisie ??

Tam było 26 W na 30 litrów.

I czy takie zestawy do samodzielnego złożenia to najtańsza opcja czy może jest coś innego ?

Tańsza ale zalezy z czego bedziesz robił. Bo moze sie okazać ze zapłacisz tyle samo. Ja belki sam nigdy nie robiłem wieć Ci nie odpowiem za to robiąc sam szafke zaoszczedziłem około 200zł.

Póki co to rozmowa z Tobą jest jak z żoną "kochanie jakie buty założyć?".

Kocham takie pytania.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Styczeń 31, 2012, 13:09:58 »

"kochanie jakie buty założyć?" - jak to jakie?? prawy i lewy  Grin

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Styczeń 31, 2012, 13:15:54 »

ja zawsze odpowiadam " ktore chcesz" głupie pytanie głupia odpowiedź.  Afro

lukasz0810
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 31, 2012, 21:34:42 »

A taki oświetlenie byłoby dobre http://allegro.pl/atti-dodatkowe-oswietlenie-2xt5-swietlowki-luxline-i2076703299.html ??

I jeszcze jedno pytanie bo w domu znalazlem taki cos : http://allegro.pl/lampa-oprawa-ip65-2x36w-evg-elektronik-swietlowki-i2068614671.html I czy by to również nadawało się na oświetlenie ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: