lukasz0810
Nowy

|
 |
« : Styczeń 29, 2012, 18:55:37 » |
|
Witam od kilku tygodni myślałem nad założeniem akwarium. I w końcu zdecydowałem się na to. I mam bardzo dużo pytań w sprawie tego. Chciałbym się o tym dowiedzieć jak najwięcej przed rozpoczęciem aby mieć jakąś wiedzę na ten temat. Myślałem nad kupnem akwaria od 112l do 200l jeszcze nie zdecydowałem ponieważ nie wiem jakie by było najlepsze. Rybki które najbardziej mi się podobają to pielęgniczki więc je chyba na 100% chciałbym mieć w swoim akwarium. Również chciałbym aby rybki w moim akwarium się rozmnażały. Bo z tego co wiem połączenie niektórych gatunków to uniemożliwa. Więc w skrócie pytania jaki chciałem zadać to: -Jaki akwarium najlepiej wziąć -Jakie rybki (do pielęgniczek) mógłbym dodać do akwarium -Jaki sprzęt do akwarium (akwarium chyba będe kupował na allegro. To może jakieś linki). Jeśli czegoś nie napisałem co powinienem powiedzcie a dodam. Z góry dzięki za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2012, 19:23:29 » |
|
moim zdaniem kupuj zawsze większe, bo będziesz żałował jeśli tego nie zrobisz (przynajmniej ja tak mam). w większości przypadków pielęgniczki to ryby charakterne więc powierzchnia dna ma tutaj kluczowe znaczenie. linków nie wysyłam, bo to się mija z celem, to Ty musisz wybrać asortyment, odpowiedni dla potrzeb, mieszczący się w konkretnych sumach. na pewno przydadzą się dwa filtry; zewnętrzny-biologiczny, wewnętrzny-mechaniczny. przede wszystkim zacznij od czytania takich artykułów jak np. http://beta.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/http://beta.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/ponadto z pomocą wujka google znajdziesz też inne odnoszące się do tych samych tematów. nie spiesz się, bo w innym razie na pewno zapłacisz za to - dosłownie i w przenośni. ryby należy dobrać pod względem wymagań (jeżeli już nie biotopu) i przeczytać o nich jak najwięcej, spróbować zobaczyć na yt w jakich naturalnych warunkach żyją, a potem stworzyć jak najbardziej zbliżone we własnym akwarium. poczytaj, poszukaj, określ się dokładniej - jeśli coś będzie nie jasne wtedy pytaj - pomożemy  w mojej skromnej opinii akwarystyka składa się z kilku części; wiedzy, pieniędzy, cierpliwości, wolnego czasu i tzw. "ręki do tego". jeżeli pominiesz którąś z nich... zresztą sam zobaczysz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2012, 19:37:51 » |
|
W - robizoo - z allegro znajdziesz wszystko nie drogo i poślą ci to za jednym kosztem to jest nr. aukcji z akwa 200l. 2043837292 . Akwarium im masz większe tym lepiej jest dla ciebie i podopiecznych . Do pielęgniczek nadadzą się jakieś kąsaczowate typu miedzik , neon jakieś bystrzyki , czy zwinniki na dno popularne są kiryski , ale jeśli będziesz miał dyże akwa to możesz pokusić się o kiryśniki czarnoplame , nie zapominając o zbrojnku niebieskim [glonojadzie] . Poczytaj sobie wątek biotop Ameryka może samo ci się coś zwidzi , a i popatrz jeszcze w obsadach są ciekawe uwagi . 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 20:06:36 wysłane przez iroslaw »
|
|
|
|
|
lukasz0810
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2012, 19:54:40 » |
|
A czym się różni filtr zewnętrzny od wewnętrznego ?. I czy bardziej opłąca się kupowac akwarium bez pokrywy bo raczej belek nie bede kupował (drogie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2012, 20:14:44 » |
|
Za pokrywą parę stów musisz dać a w niej masz mało wydajne przestarzałe świetlówki t8 idziekupić belkę za stówę i do niej dokupujesz to co ci pasuje czyli pieniądz ten sam . Poczytaj sobie ten wątek - JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2012, 20:27:11 » |
|
odkryte akwaria dają większe możliwości aranżacyjne (zob. np. mój zbiornik) ale są też minusy takie jak parowanie wody i większa wilgotność w pomieszczeniu, ponadto nie można trzymać pewnych gatunków ryb w takim akwarium. zarówno belkę jak i pokrywę można zrobić samemu - wtedy koszta są dużo mniejsze. czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, bo bez urazy ale widzę, że jesteś zielony w temacie. bardziej doświadczeni akwaryści mogą Ci pomóc, czy wyrazić swoją opinię na temat sprzętu ale przecież nikt nie stworzy dla Ciebie akwarium, bo przeciez to ma być Twój zbiornik...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz0810
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2012, 20:38:28 » |
|
Dzięki za podpowiedzi. Tak jestem kompletnie zielony w tym temacie. Wiem tylko tyle co zdołałem przeczytać w internecie przez ostatnie kilka dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2012, 20:42:03 » |
|
A czym się różni filtr zewnętrzny od wewnętrznego ?. I czy bardziej opłąca się kupowac akwarium bez pokrywy bo raczej belek nie bede kupował (drogie)
Powiem Ci tak 4 lata temu pierwszy raz po długiej przerwie w akwarystyce pojechałem po akwarium na giełde. Zamierzalem kupić 300 litrów przyjechałem z 450. Zapłaciłem za nią grosze. (jak na nowe). I było to moje pierwsze i ostatnie akwarium z pokrywą.  Teraz mam 3 i wszystkie otwarte. Maja swój urok. I bezproblemowość a z pokrywą trzeba sie cackać. Ryby jak będą chciały wyskoczyc to nawet z przykrytego schrimp seta wyskoczą  A nie dostrzegam zmiany wilgotności ale parowania juz tak 
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2012, 21:00:23 » |
|
Ryby jak będą chciały wyskoczyc to nawet z przykrytego schrimp seta wyskoczą Wściekły - no ale w otwartym zbiorniku nawet nie zabierasz się do tematu pstrążenic. w wypadku np. bojownika pokrywa jest konieczna dla zdrowia ryby. chciałem po prostu uzmysłowić koledze, że zarówno otwarte, jak i "zamknięte" akwarium niesie ze sobą pewne konsekwencje, które należy uwzględnić. A nie dostrzegam zmiany wilgotności ale parowania juz tak Grin - no chyba sam dostrzegasz nielogiczność tego stwierdzenia  z własnego doświadczenia powiem, że tygodniowo z akwarium o pow. 120/40 cm odparowuje ok 15l wody i po roku czasu zauważyłem ciemniejsze plamy w rogach pod sufitem pokoju (btw palę w pokoju, więc to też się na pewno przyczynia). wiadomo nie jest to problem, który zmusiłby mnie do przykrycia zbiornika ale dzielę się swoją wiedzą więc chciałem o tym wspomnieć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz0810
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2012, 21:03:20 » |
|
Ale niestety chyba wezmę akwarium z pokrywą ponieważ akwarium bede kupował gdy będe wprowadzał się do nowego domu i chciałbym alby to estetycznie wyglądąło
A jaki byłby koszt samodzielnego zrobienia oświetlenia do takiego 200l akwarium ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 21:20:26 wysłane przez lukasz0810 »
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2012, 21:26:04 » |
|
chcesz powiedzieć, że moje akwarium nie wygląda estetycznie?? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38e6a4fa85f6ecdb.htmlkwestią pokrywy zająłbym się później, a na pierwszy rzut zadecydował o litrażu, potem wybrał do niego ryby, określił czy będzie biotopowo, czy dekoracyjnie itp. w biotopie może nie być w ogóle roślin lub tylko śladowe ilości więc nie ma się co skupiać na oświetleniu, a raczej na konieczności zakupu filtra RO (duża część pielęgniczek wymaga wody miękkiej, na ogół kranówa znacznie przekracza takie parametry), jeżeli będzie roślinniak - oświetlenie, co2 i nawożenie to istota prowadzenia takiego baniaka. widzisz sprawa jest trudna, a czym więcej wiesz, tym trudniejsze zagadnienia się pokazują. jak wspomniałem - wiedza i kasa...  na jaki max. litraż możesz sobie pozwolić i jakie pielęgniczki chcesz mieć??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz0810
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2012, 21:34:12 » |
|
Max myślałem 200l może do 240. A pielęgniczki to te najbardziej kolorowe  . Myślałem o Kakadu, Ramireza, Boliwijska, Żółta. A pięlęgniczki do jakiego biotopu się nadają. .widzisz sprawa jest trudna, a czym więcej wiesz, tym trudniejsze zagadnienia się pokazują. jak wspomniałem - wiedza i kasa...  Własnie zauważylem, im dlużej o tym czytam tym więcej rzeczy jest do zrobienia  I jeszcze o jednej bym zapomniał najbardziej bym chciał pielęgniczke papuzią
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 21:40:34 wysłane przez lukasz0810 »
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2012, 21:44:58 » |
|
no chyba sam dostrzegasz nielogiczność tego stwierdzenia: - stwierdzam logicznosc bo nie odczuwam tego a widze ze wody ubywa. a raczej na konieczności zakupu filtra RO (duża część pielęgniczek wymaga wody miękkiej, na ogół kranówa znacznie przekracza takie parametry)" - nie przesadzaj chciałem po prostu uzmysłowić koledze, że zarówno otwarte, jak i "zamknięte" akwarium niesie ze sobą pewne konsekwencje, które należy uwzględnić." - wszystkiego sa plusy i minusy.
Takie pielęgnice to terytorialne ryby i mysle ze 2 240 to masz 3 pary. Ja miałem 6 ,2 samce w 160 litrach to ciągłe bicie było.
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2012, 21:49:16 » |
|
moim skromnym zdaniem to nie czytasz w ogóle, bo nie rozumiesz pojęcia "biotop"... dowiedz się co to jest, poczytaj jak najwięcej o wymienionych gatunkach, poznaj ich wymagania, zobacz ich naturalne(!) środowisko na yt. kiedy to zrobisz przejdziemy do nast. punktu, bo na razie to tak, jak wyjaśnić ślepemu, jak wygląda kolor czerwony... może ktoś poda Ci "kawę na ławę" - ja tego nie zrobię, bo z doświadczenia wiem, iż przynosi to tylko same problemy.
chodys - nie chodzi o to by się kłócić. inaczej ustawia się baniak pod roślinniak, inaczej pod bw - z tym się zgodzisz. ja w kranie mam idealne parametry pod malawi więc bez ro się nie obeszło. Pamiętaj, że udzielamy rad początkującemu więc uważajmy, by nie skończyło się na tym, że papuga wyląduje w 112l, w towarzystwie neonów i kilku gatunków pielęgniczek, w wodzie całkowicie nie nadającej się dla tych ryb - bo jeżeli można być tolerancyjnym dla chemii wody, to także dla litrażu, obsady itp. osobiście wyznaję zasadę, że jeżeli się staramy, to i tak coś nie wyjdzie (i trzeba korygować), a jeśli zaczniemy sobie odpuszczać, to kończy się to katastrofą... pzdr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 22:03:23 wysłane przez rafalkudlaty »
|
|
|
|
|
lukasz0810
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2012, 21:59:16 » |
|
Hmm teraz się zastanawiam nad wyborem p.Papuziej. Ponieważ z tego co wyczytałem to 'hybryda' i nie ma ona środowiska naturalnego i nie można jej rozmnożyć w akwarium. Więc chyba ją odrzucę  Po twoim poście od razu "rzuciłem" się do czytania forum, google. I doszedłem do wniosku że chciałbym aby moje akwarium wyglądało w stylu Tanganika lub Malawi. Spodobały mi się ponieważ rybki które tam występują wpadły mi w oko i styl (mało roślin "niebieska woda" skały )
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2012, 22:19:24 wysłane przez lukasz0810 »
|
|
|
|
|
|