Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne zachowanie skalara  (Przeczytany 4309 razy)
czatom
Stały użytkownik

« : Czerwiec 03, 2005, 10:18:17 »

od wczoraj zauwazyłem dziwne zachowanie jednego ze skalarów mam go juz półroku. Nie widać żadnych zmian na skórze ani na płetwach. Oczy tez są w porzadku. Wykonuje takie dziwne skoki z ogonem odchylonym do tyłu a pyskiem uniesionym pod katem około 45 stopni ku górzew róznych warstwach wody zauwazyłem ze kosiarki próbuje podskubywac mu płetwy nie ma on zadnych ran i zupełnie żadnych objawów na ciele nie widac parametry w akwarium takie jak podałem karmie ryby róznym pokarmem i suchym i tartym mrozonym sercem wołowym i posiekanymi dzżownicami zbieranymi z własnej działki wcześnie wkładam je do płatków owsianych z mlekiem a nastepnie płucze i mroze posiekane przed karmieniem oczywiscie też płuczę. Bardzo prosze o pomoc bo to bardzo piekna ryba

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
filtr kaskadowy 2 skalary 6 kirsyków spiżowych 6 otosków 4 krewetki filtrujące
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 03, 2005, 13:31:31 »

Mysle ze nie ma sie czego obawiac. Moje skalary tez od czasu do czasu wykonują takie uskoki samym ogonem, ale robią sie wtedy bardzo najerzone i pzrzeganiają sie nawzajem ( jest ich 7 ), zapewne zalecają sie do siebie. tylko niewiadomo czy masz oprócz niego inne skalary, bo jak nie masz to nie mam pojecia dlaczego on tak robi. Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2005, 13:37:52 »

Niestety to nie są objawy walki te dokładnie znam. Parametry wody są moim zdaniem dobre co dzień robie pomiary ph 6,8   TWW 9 NO3 5 mg/l  NO2 0      amoniak również zero. Nie wprowadzałem w zasadzie od dwóch miesiecy żadnych nowych ryb ani roslinUrządzenia techniczne i oświetlenie bez zmian tak jak w opisie Jego przeciwnik z którym zawsze walczy atakuje go teraz a on nie broni sie mimo ze zawsze stawał do walki. Nie ma jak juz pisałem zadnych zewnętrznych objawów ani na skórze ani na oczach ani  w okolicach pokryw skrzelowych

akwarium 112 litrów ph7 oświetlenie 1x18W Leuci Color 1x18W Philips TLD950 1X18 Philips TLD 965 Filtr zewnetrzny kubełkowy Aqueel FZK
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2005, 21:05:17 »

dziekuje bardzo moderatoromo mniemam ,ze wybitnym specjalistom od porad podmieniaj wode i ospia ryba skala juz dogorywa prawdopodobnie rana nie przetrwa korzystajac z tego forumj miałem nadzieje ze sa tu naprawde osoby sercem oddane pomoca innym ale zoreientowałem sie ze ulubionym tematem jest podmiana wody zassij i ciafnij za to mozna zapłacić i uzyskac w domu publicznym jet=stescie moderatorzy bardzo i to bardo mierni

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 03, 2005, 21:10:54 »

Człowieku to nie będą zadne choroby !!! Umnie skalary miedzy innymi od czasu do czasu tak zrobią ale tylko wtedy jak się najerzą i odganiają się od siebie walcząc o terytorium. No ale wiesz kazdy ma swoje zdanie i ja takie mam ze swoich obserwacji. Pozdrawiam

------BLINK 182------
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2005, 21:51:40 »

człowieku to jak sie zachowuja w takich sytauacjach to ja znam bo akwarysta jestem chyba dłuzej niz Ty ale skalar juz niezyje wiec zadna pomodnie jest potrzbna dziekuje specjalistom moderatorom od podmiam= wody

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2005, 21:55:58 »

Cytat: czatom
dziekuje bardzo moderatoromo mniemam ,ze wybitnym specjalistom od porad podmieniaj wode i ospia ryba skala juz dogorywa prawdopodobnie rana nie przetrwa korzystajac z tego forumj miałem nadzieje ze sa tu naprawde osoby sercem oddane pomoca innym ale zoreientowałem sie ze ulubionym tematem jest podmiana wody zassij i ciafnij za to mozna zapłacić i uzyskac w domu publicznym jet=stescie moderatorzy bardzo i to bardo mierni

Słuchaj, nikt Ci dobrze nie poradzi jak tego na własne oczy nie zobaczy. To po pierwsze. A po drugie nikt za Ciebie problemu nie rozwiąże. Jeśli na to liczyłeś to po co w ogóle tu zaglądasz ? Ktoś chce Ci pomóc, doradzić, ale to Ty masz się zająć chorą rybą. To Ty masz rozwiązać ten problem. Po to właśnie jest to forum - żeby ewentualnie pomóc, ale nie zastąpić Cię w opiece nad Twoim akwarium.  Zastanów się dobrze zanim jeszcze coś podobnego napiszesz. Oggy próbował Ci pomóc - doceń to.

A jak jesteś takim doświadczonym hodowcą, to co robi u Ciebie 7 skalarów  w 112 litrach Huh Więcej pokory...
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 03, 2005, 22:09:44 »

IMO to mogły być nicienie .... dopóki ryba jest silniejsza od pozostałych (nawet jeśli jest już zarobaczona) nicienie nie sa w stanie jej osłabic na tyle aby padła (gdyż to ona w pierwszej kolejności idzie do posiłku) ... jedna mała zmiana sytuacji np.któryś z innych osobników (zdrowych) "podrósł" i odgania tego zarobaczonego .... duzo nie trzeba ....

nie było widać, żeby jakoś mniej chętnie przyjmował pozywienie lub wychudł ?

to tylko moje gdybanie, podałes dośc mało szczegółów, ja jednak miewałem takie przypadki, w których ryby najsilniejsze po pewnym czasie padały ...
czatom
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2005, 06:58:22 »

To była największa i najsilniejsza ryba nie było w jej zachowaniu do dnia w którym to sie zaczeło widac żadnych zmian nie była wychudzona i przyjmowała normalnie pokarm. 2 czerwca zaczęły sie te dziwne skoki a 3 wieczorem juz nie zyła. Gdyby były jakies objawy zewnętrzne to starałbym sie jej pomóc ale ani wychudniecie ani jakies zmiany na skórze  nie były widoczne i jadła zupełnie normalnie.

Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2005, 09:23:38 »

Umnie jak mówiłem czasem skalar robi uskok samym ogonem ale tylko wtedy jak walczy z innym skalarem. Po zatym są one normalne w zachowaniu. Pozdro

------BLINK 182------
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 04, 2005, 23:24:09 »

przykro mi z powodu twojego skalara :( za pozno teraz na rady .moze gdyby go oddzielic ten rywal nie skubalby go tak.mysle ze teraz w znalezieniu przyczyny jego zachowania pomogla by sekcja zwlok jesli to byly pasozyty moga atakowac inne rybki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: