Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « pielęgniczki żółte i ikra
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pielęgniczki żółte i ikra  (Przeczytany 2200 razy)
MM
Nowy
*

« : Czerwiec 02, 2005, 22:44:24 »

cześć!!

Od kilku miesięcy mam parkę pielęgniczek żółtych i chyba złożyły ikrę - w karmiku na żywy (przy ostastnich pożądkach znalazła się kilka cm pod wodą), zauważyłem przyklejone kuleczki, a pielęgniczka tam zamieszkała i goni co się tylko da.
Czy w moim akwa (112l), gdzie mam dosyć dużo rybek (15 neonów, ok. 20 młodych mieczyków 2 do 4 cm, 8 kirysków), jest szansa na odchowanie pielęgniczek (akwa mam średnio zarośnięte roślinami).

Mariusz
Anula
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2005, 11:04:29 »

Szacuneczek Smiley
Jak Ci się udała ta trudna sztuka rozmnożenia żółtych :?:
Zdradż swój sekret, bo ja przerobiłam już wszystkie możliwe kombinacje aby je rozmnożyć i...zonk Sad
W sumie chyba powinno Ci się udać, jeśli samiczka tak strzeże ikry jak piszesz, gorzej będzie jak młode się wylęgną i rozpełzną po całym akwa...wtedy mamusia pewnie ich nie uchroni przed paszczami innych ryb Sad
Powodzenia :!:
MM
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2005, 15:09:41 »

cześć!!

Niestety ikry już nie ma ... i nie wiem jak to sie stało - nie wiem kto zjadł.
Pielęgniczki bywają jeszcze w okolicach ... dzisiaj spotałem tam samca.
Jeżeli pojawi się ikra jeszcze raz to chyba ją wyłowie, i będę postępował tak jak z ikrą ramirezek - coś mało o rozmnażaniu żółtych zostało napisane w necie :-(.
Jeżeli chodzi o to jak mi się to udało (nie udało), to raczej przypdek - gdzieś czytałem że nie jest łatwo dobrać pielęgniczki żółte - może moje są właściwie dobrane ....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: