Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Butla CO2  (Przeczytany 3123 razy)
fr0t
Bywalec

« : Styczeń 15, 2012, 14:32:12 »

Witam!

Chciałem się poradzić. Czy jak kupię butle co2 całkowicie legalnie w Polsce to czy mogę mieć jakieś problemy na granicy w razie kontroli np. na promie ? Chciałbym sobie takie 2 butle po 6kg przywieść do Anglii - ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat?

Pozdro
fr0t

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2012, 16:01:09 »

Jak beda puste to raczej nie powinno byc problemu. Przy pelnych raczej musi byc legalizacja, choc nie wiem jak zachowaja sie gdy znajda u ciebie butle napelnione. Juz predzej puste przewiez, wtedy nie powinno byc problemu.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2012, 19:24:05 »

No to właśnie w tym problem, że chce pełne, bo tu gdzie mieszkam nie mam gdzie napełnić butli, a mam dwie puste. Najbliższe miejsce jakie znalazłem znajduje się 300 km ode mnie (okolice Londyna). Być może jest jakieś bliżej o którym nie wiem ale nikt nie jest w stanie mi podpowiedzieć. A za 2 miesiące jade do Polski to bym sobie przywiózł. No nic postaram się jeszcze poszukać jakiegoś info na ten temat.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2012, 20:25:32 »

zapytaj w najbliższym pubie, gdzie napełniają butle. Identycznych używają tam do instalacji nalewaka piwa. Na 100% jest jakaś firma, która się tym zajmuje.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2012, 07:24:13 »

No właśnie to zamierzam zrobić. Prawde mówiąc to już w tamtym roku pytałem w jednym, ale baba powiedziała, że nie wie, że się szef tym zajmuje, a szef jest raz na miesiąc (ma chyba sieć swoich barów) i mówi, że wpada i wypada jakby nigdy nic, nigdy nie wiadomo kiedy będzie. Ale mam drugi bar niedaleko siebie i chyba tam się wybiorę.

Pozdro
fr0t

DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2012, 11:50:53 »

Daj znać co i jak bo też jestem tym zainteresowany  Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2012, 14:46:30 »

Panowie sam pracuję w knajpie, więc wiem jak to działa. Jeśli macie 6kg butle, to identyczne mają w pubach podpięte pod nalewaki piwa. Dajcie barmanowi dobrego tip'a i zagadajcie. Może nawet uda się Wam załatwić tak, że wymiany pustej na pełną dokonacie u niego-dacie mu pustą butlę, kasę na nabicie (grosze) i dodatek na jakąś flaszkę i po sprawie. Do niego i tak do knajpy przyjeżdża auto dostawcze, zabiera puste butle i zostawia pełne. Jedna w tą czy w tamtą nie gra roli.
To samo zresztą mogą robić ludzie mieszkający w Polsce w małych miejscowościach, gdzie o punkt nabijania trudno.

Ewentualnie można sprawdzić miejsca, gdzie firmy, sklepy itp. legalizują gaśnice-każdy musi je mieć i każdy musi regularnie legalizować, a zwykle firmy legalizujące zajmują się też nabijaniem butli.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2012, 20:02:25 »

Ewentualnie można sprawdzić miejsca, gdzie firmy, sklepy itp. legalizują gaśnice-każdy musi je mieć i każdy musi regularnie legalizować, a zwykle firmy legalizujące zajmują się też nabijaniem butli.

No u mnie w okolicy legalizacją zajmuje się straż pożarna, ale już niestety u nich byłem i nie ma opcji napełnienia butli (oczywiście ważnej, zalegalizowanej), co do barów to już też tak kombinowałem i niestety lipa - przepisy przepisami i takie tam, nikt nie chce szefowi podpaść i ryzykować utratą pracy. Oczywiście mogę tutaj kupić pełną butlę z CO2 na brytyjskim ebayu bez problemu z dostawą no ale nie będe miał jej gdzie później napełnić. Więc i tak i tak jestem w kropce - dlatego założyłem ten wątek by się dowiedzieć jak wygląda sprawa transportu pełnej butli przez granicę - zwłaszcza na promie lub w tunelu. Mógłbym ryzykować, bo jak do tąd po 6 razach ani razu mnie nie kontrolowali, ale zawsze może być ten pierwszy raz i będe miał ciepło. No chybaże nie ma z tym żadnego problemu i jest to w pełni dozwolone... ale wątpie :/

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2012, 20:32:56 »

najwyzej butla na plecy i zanurkujesz Wink

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 16, 2012, 20:47:53 »

Ja w Holandii wymieniam w zoologicznym - zaznaczam - nie napelniam tylko wymieniam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: