Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: padające ryby.  (Przeczytany 2836 razy)
irmina i mirek
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2012, 19:21:15 »

Jestem mlodym akwarysta i wielu rzeczy jeszcze nie moge ogarnac .Od jakiegos czasu tzn od zmiany akwarium na wieksze nie moge poradzic sobie ze zjawiskiem nagminnego padania rybek.Zjawisko to dotknelo przede wszystkim gubiki molinezje .co najgorsze to po kilka na raz.Polega to na tym iz rybki plywaja sobie normalnie  i nagle staja pod lustrem wody i nastepnego dnia lub za kilka godzin juz ich nie ma.co gorsze to zjawisko nie wystepuje jeszcze u innych gatunkow jak skalar ,czy neonka. Mam akwarim 240 litrow typu" Dubai Aquariums."wraz z filtrami i pompa o wydajnosci 900 l/h.Parametry wody sa ok,zgodnie z normami jakie wyczytalem na forach ,podmiana wody raz w tygodniu 1/3. Roslin tez jest dosyc sporo, a co sie dzieje z rybkami nie wiem i nie wiem jak to zmienic .
Jesli ktos moze mi pomoc to prosze o kontakt pilnie  w kazdej formie  prosze o pomoc poniewaz zamieszkuje za granica i mam trudnosci z dogadaniem sie jak i opisem zaistnialych faktow.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:19:37 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2012, 19:26:27 »

nawozisz co2?

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2012, 19:47:34 »

.Parametry wody sa ok,zgodnie z normami jakie wyczytalem na forach
Tzn jakie dokładnie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 20:08:52 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2012, 20:13:10 »

Zebysmy mogli ci pomoc, musisz podac nam parametry wody, bo wiesz same slowa - parametry sa ok mi np nic nie mowi. A moze jednak nie sa ok. Przypuszczam ze problem lezy w chemi wody. Napisz co dajesz do wody. Zmierz parametry wody. Mysle ze mozesz miec za malo kh i masz skoki ph czego ryby nie toleruja. Ale to moje przypuszczenia. Jesli podasz parametry wody to jestesmy w stanie ci pomoc, bo inaczej to walka z wiatrakami pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2012, 22:52:50 »

Niestety nie nawoze CO2 .PARAMETRY W ZBIORNIKUto;
wg testerow SERA Test ;
pH 8,5
O2 6.0 mg/l
NO2 0.0mg/l
NO3 25mg/l
chcialbym nadmienic ,ze woda u nas jest mineralizowana i we wszystkich sklepach specjalistycznych nikt nie odstawia wody do odstania .O takim zjawisku nikt tutaj w holandii nie slyszal.Natomiast woda z kranu ma identyczne patametry jak ja w akwarim.Do wody nie dodaje preparatow chemicznych

Akwarim natleniam Eheim air pump 200 i Tetratec 50-100l
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:17:20 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2012, 23:01:56 »

Twardosc wody ogolna i weglanowa bym jeszcze potrzebowal i test na NH3. Masz wysokie ph. Zakwas troche wode. Prawdopodobnie to od wysokiego ph masz problemy. Duzo tego no3 masz w kranie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2012, 23:15:47 »

A czym ewetualnie ta wode zakwasic?jesli juz.woda juz taka jest. Bylem dzisiaj w sklepie akwarystycznym i powiedzieli mi ze oni maja wode  pH 8,4 i jest ok.nie walcza z obnizeniem. mowia ze mozna obnizyc wode tez CO2.Mysle o tym  ale pewnie dopiero kupie jak bede w polsce ,bo tutaj to duze pieniadze.Niestety testu na NH3 nie mam .A o czy on powie ?

W opisie testera jest napisane,iz przy poziomie azotanow powyzej 50mg/l nastepuje rozwoj glonow i rozwoj ryb i roslin jest zatrzymany.proponuja czestrza podmiane wody.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:17:47 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2012, 23:31:09 »

mozesz miec nh3 w wodzie, a przy takim ph jest bardzo toksyczne. Jesli test na nh3 wykaze ci obecnosc nh3 to znaczy to ze masz albo za slaba filtracje biologiczna, albo zle zalozyles akwarium (za szybko zarybiles akwa). Zrob ten test na nh3 i na twardosc wody gh i kh (ogolna i weglanowa). Wtedy w pelni ci pomoge. Zakwasic wode mozesz CO2 i torfem. Ale to po testach tych co ci podalem. Spokojnie po kolei.
Tak tylko ze ty tyle masz no3 w kranie, i podmianami tego nie zbijesz. Zasadz kabombe, moczarke, wywlucznik albo rogatka - one czyszcza mocno wode z azotanow
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 12:18:18 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2012, 23:44:39 »

wlasnie dzisiaj zakupilem peczek moczarki ,ale nie wiem czy to nie za malo
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 13, 2012, 23:49:14 »

Aby sie rozrosla. Jak znajdziesz rogatka to kup tez, szybko rosnie. Ale testy te co ci podalem zrob i podaj tu wyniki. Pamietaj o nawozie do roslin.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2012, 00:00:19 »

testy postaram sie jak najszybciej kupic i wyniki podam .A roslinami tez sie zajme tylko musze w necie zobaczyc jak wygladaja poniewaz dogadac sie tutaj w sprawie nazw to wyzsza szkola jazdy.tlumaczenia sa czesto nie zrozumiale.dzieki za pomoc.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2012, 11:40:03 »

testy postaram sie jak najszybciej kupic i wyniki podam .A roslinami tez sie zajme tylko musze w necie zobaczyc jak wygladaja poniewaz dogadac sie tutaj w sprawie nazw to wyzsza szkola jazdy.tlumaczenia sa czesto nie zrozumiale.dzieki za pomoc.

Tu masz Rogatka Sztywnego

Moczerka Kanadyjska

irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2012, 16:39:40 »

dzisiaj dokonalem zakupu kolejnych testow i oto sa wyniki :
kH 7dkh
gH 9 dgh
nH4 0,5 mg/l
nH3 0,03mg/l
pH 8,0mg/
nowego pomiaru pH dokonalem przed pomiarem nH3
i co teraz przede mna?
irmina i mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2012, 16:41:51 »

Dzieki za fotki roslinek wlasnie wczorej tez zakupilem moczerka kanadyjska i pewnie ona potrzebuje tez czasu na dzialanie
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2012, 17:04:11 »

odezwalem sie do ciebie na gg.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: