Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kurz (pyl) w wodzie  (Przeczytany 11060 razy)
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #15 : Styczeń 14, 2012, 22:03:22 »

Zostawie narazie jak jest zbiornik ma dopiero z 1,5miesiaca i ostatnio wywalilem 2 filtry kaskadowe i zastapilem je filtrem zewnętrznym może jeszcze nie niema odpowiednich bakterii, oczywiście zostawiłem stary kabelek który chodzi od początku założenia.
Teraz boję się odmulac ze względu kulek glinianych w podłożu, wcześniej odradzano mi odmulanie więc mam lekki metlik w głowie.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Styczeń 14, 2012, 22:05:33 »

Ja nie odmulam, bo to nie ma sensu, przeciez nie bede wyrywal trawnika po to zeby odmulic. Wode przeciez sie wymienia. A teksty typu, ze podloze musi byc czyste to bajka. Duzo roslin i nie ma problemu. Buchajacy siarkowodor np spod piasku to mit. Bo przeciez rosliny wydzielaja tez tlen przez korzenie do podloza. Kwestia ilosci roslin.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Styczeń 14, 2012, 22:06:24 »

To nic już nie rozumiem ludzie piszą że odmulanie podłoża to mit i nie powinno się tego robić.
W wątku jest mowa nie o odmulaniu, ale o zebraniu syfu z podłoża.

Edycja: Sądze, że Asmi miał właśnie to na myśli.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2012, 22:12:07 wysłane przez mrs » Zapisane

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 14, 2012, 22:23:10 »

Tak wogole dla kolegi po fachu: fajny bike, ja mam seven fifty, ale juz niedlugo bedzie softail deluxe:) wiatru we wlosach i szerokiej drogi Afro

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #19 : Styczeń 14, 2012, 22:25:22 »

Tak wogole dla kolegi po fachu: fajny bike, ja mam seven fifty, ale juz niedlugo bedzie softail deluxe:) wiatru we wlosach i szerokiej drogi Afro
Dzięki wielkie i przyczepność szerokości.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Styczeń 15, 2012, 12:06:38 »

Teraz boję się odmulac ze względu kulek glinianych w podłożu, wcześniej odradzano mi odmulanie więc mam lekki metlik w głowie.
Takie gruntowne odmulanie to się robi np. w sklepach, gdzie akwarysci nie mają roślinek, jest duuuzzooo rybek itd. W powiedzmy naszych akwariach poprzez odmulanie rozumie się zebranie zbierających się w różnych częściach akwarium nieczystości które nie dostały się do filtra i robi się ich za dużo. Nie powinno się w ogóle grzebać w dnia poza sadzeniem i przesadzaniem roślinek ewentualnie ozdób. A na zbierające się nieczystości polecam cierpliwość i dobre ustawienie wylotu filtra tak aby skutecznie "ruszał" całą wodę, mi to zajęło około 1 miesiąca ale filtracje mam 100% skuteczną, od ponad roku nie robiłem nic z dnem, nie przesadzałem roślinek itd. i teraz tylko co tydzień muszę robić przeycinkę, a woda jak kryształ i zero pływającego syfu na dnie.

Pozdro
fr0t

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: