bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Styczeń 08, 2012, 08:26:51 » |
|
10ml tygodniowo takiego roztworu da ci wartość Fe=0,8 pod warunkiem ze masz obecnie Fe=0Jeśli nie wiesz jakie masz stężenie Fe,proponuje poradę u rodia .Ma talent kolega popatrzy swoim okiem i powie ci wszystko to się nazywa doświadczenie i obserwacja. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 09:06:26 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #16 : Styczeń 08, 2012, 10:06:43 » |
|
w akwarystyce roślinnej stężenie Fe utrzymuje się na poziomie 0,2-0,5 mg/l
Piotrw_78, rozumiem że makro i resztę mikro podajesz już do słupa wody i nie zaczynasz nawożenia od Fe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #17 : Styczeń 08, 2012, 10:54:05 » |
|
Wszystko zależy od masy roślinnej i jej poboru.Jeśli masz obawy to oczywiście podam jeszcze raz inne stężenie dla akwarium 170l chelat żelaza 8% =6g rozpuszczony w wodzie destylowanej 250ml da ci stężenie 1ml=0,011mg/l zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu.Faktycznie lepiej ci będzie teraz dozować i sam będziesz decydował jakie chcesz mieć stęzenie.  Wiedza nie gryzie
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 10:59:56 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Styczeń 08, 2012, 11:00:41 » |
|
Wszystko zależy od masy roślinnej i jej poboru.Jeśli masz obawy to oczywiście podam jeszcze raz inne stężenie dla akwarium 170l chelat żelaza 8% =6g rozpuszczony w wodzie destylowanej 250ml da ci stężenie 1ml=0,011mg/l zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu.  Wiedza nie gryzie dlaczego nie przeprowadzasz wywodu dla 3%, bo o taki pyta autor wątku stwierdzenia 'wiedza nie gryzie' pozostaw sobie, z kalkulatorów jakimi się posługujesz każdy potrafi kozystać czekam na obliczenia dla 3% roztworu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Styczeń 08, 2012, 11:06:51 » |
|
Powiem szczerze nie zauważyłem tego ,jak upomni się autor to podam wynik tylko tym razem niech napisze co ma za Fe ja liczę chelaty (mikro w proszku).Jesli mówisz każdy proszę bardzo podaj koledze stężenie. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 11:08:29 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Styczeń 08, 2012, 11:11:44 » |
|
Powiem szczerze nie zauważyłem tego ,jak upomni się autor to podam wynik tylko tym razem niech napisze co ma za Fe ja liczę chelaty (mikro w proszku).Jesli mówisz każdy proszę bardzo podaj koledze stężenie.  to jak nie zauważyłeś różnicy, to nie udzielaj rad i nie wprowadzaj w błąd
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Styczeń 08, 2012, 11:14:30 » |
|
Wszystko zależy od masy roślinnej i jej poboru.Jeśli masz obawy to oczywiście podam jeszcze raz inne stężenie dla akwarium 170l chelat żelaza 8% =6g rozpuszczony w wodzie destylowanej 250ml da ci stężenie 1ml=0,011mg/l zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu.  Wiedza nie gryzie dlaczego nie przeprowadzasz wywodu dla 3%, bo o taki pyta autor wątku stwierdzenia 'wiedza nie gryzie' pozostaw sobie, z kalkulatorów jakimi się posługujesz każdy potrafi kozystać czekam na obliczenia dla 3% roztworu Tome żadna filozofia podpowiem ci tak po chłopsku podałem wartość 8% chelatu Fe, a ty pytasz o 3% wiec na oko bo to dobra widzę i sprawdzona metoda tego forum wyjdzie nie 6g/250ml proszku a około 18g/250ml i to cała filozofia liczenia .Warunek jeden trzeba to rozumieć Zadowolony  Ps Niestety te wyniki sa do bani bo teraz zauważyłem o co autor pyta .O Fe w płynie o ile to dobrze zrozumiałem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 11:21:32 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #22 : Styczeń 08, 2012, 11:24:25 » |
|
Jeśli nie wiesz jakie masz stężenie Fe,proponuje poradę u rodia .Ma talent kolega popatrzy swoim okiem i powie ci wszystko to się nazywa doświadczenie i obserwacja.  Niedobory żelaza są jednymi z łatwiejszych do wykrycia na podstawie obserwacji. Nie widzę problemu, jak zainteresowany wrzuci fotki, możemy diagnozować ile czy ma niedobory żelaza. bitter, kończysz dyskusje w jednym wątku, a złośliwości przenosisz do innej, żałosne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Styczeń 08, 2012, 22:40:20 » |
|
przepraszam że tak późno ale obowiazki wzywały, przeczytałem wszystko i dalej nic nie wiem tylko tyle że mogę używać, nawóż jest oczywiście w płynie je sli ma ktos jeszcze propozycje to chętnie posłucham może poza tymi iż "wiedza nie gryzie" bo na to odpowiem po co wyważać już otwarte drzwi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #24 : Styczeń 08, 2012, 23:36:24 » |
|
przepraszam że tak późno ale obowiazki wzywały, przeczytałem wszystko i dalej nic nie wiem tylko tyle że mogę używać, nawóż jest oczywiście w płynie je sli ma ktos jeszcze propozycje to chętnie posłucham może poza tymi iż "wiedza nie gryzie" bo na to odpowiem po co wyważać już otwarte drzwi  1 ml Twojego nawozu podniesie stężenie Fe w 100 litrach do 0,3 mg/l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2012, 12:59:25 » |
|
dziękuje bardzo z odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mest1987
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 05, 2012, 11:22:27 » |
|
Ja natomiast nawożę tym http://aquario.pl/nawozy-dla-roslin-wodnych/712-easy-life-ferro-zelazo-fe-250ml-.html Daję wszystko według instrukcji. Mam 45 L akwarium i daję około 4ml raz w tygodniu. Badania robię co około tydzień i zawsze według badań mam <0,02 Fe i nie wiem czy powinienem dawać częściej czy więcej? Nawożę również Microbe-Lift Bloom & Grow 2 razy w tygodniu, ale z tym żelazem coś jest nie tak  Proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|