Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: nawóz Fe  (Przeczytany 7128 razy)
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 08, 2012, 08:26:51 »

10ml tygodniowo takiego roztworu da ci wartość Fe=0,8 pod warunkiem ze masz obecnie Fe=0
Jeśli nie wiesz jakie masz stężenie Fe,proponuje poradę u rodia .Ma talent kolega popatrzy swoim okiem i powie ci wszystko to się nazywa doświadczenie i obserwacja. Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 09:06:26 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 08, 2012, 10:06:43 »

w akwarystyce roślinnej stężenie Fe utrzymuje się na poziomie 0,2-0,5 mg/l

Piotrw_78,  rozumiem że makro i resztę mikro podajesz już do słupa wody i nie zaczynasz nawożenia od Fe

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 08, 2012, 10:54:05 »

Wszystko zależy od masy roślinnej i jej poboru.Jeśli masz obawy to oczywiście podam jeszcze raz inne stężenie  dla akwarium 170l chelat żelaza 8% =6g rozpuszczony w wodzie destylowanej 250ml da ci stężenie 1ml=0,011mg/l
zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu.Faktycznie lepiej ci będzie teraz dozować i sam będziesz decydował jakie chcesz mieć stęzenie. papa
Wiedza nie gryzie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 10:59:56 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Styczeń 08, 2012, 11:00:41 »

Wszystko zależy od masy roślinnej i jej poboru.Jeśli masz obawy to oczywiście podam jeszcze raz inne stężenie  dla akwarium 170l chelat żelaza 8% =6g rozpuszczony w wodzie destylowanej 250ml da ci stężenie 1ml=0,011mg/l
zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu. papa
Wiedza nie gryzie

dlaczego nie przeprowadzasz wywodu dla 3%, bo o taki pyta autor wątku

stwierdzenia 'wiedza nie gryzie' pozostaw sobie, z kalkulatorów jakimi się posługujesz każdy potrafi kozystać

czekam na obliczenia dla 3% roztworu 

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 08, 2012, 11:06:51 »

Powiem szczerze nie zauważyłem tego ,jak upomni się autor to podam wynik tylko tym razem niech napisze co ma za Fe ja liczę chelaty (mikro w proszku).Jesli mówisz każdy proszę bardzo podaj koledze stężenie. papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 11:08:29 wysłane przez bitter » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 08, 2012, 11:11:44 »

Powiem szczerze nie zauważyłem tego ,jak upomni się autor to podam wynik tylko tym razem niech napisze co ma za Fe ja liczę chelaty (mikro w proszku).Jesli mówisz każdy proszę bardzo podaj koledze stężenie. papa

to jak nie zauważyłeś różnicy, to  nie udzielaj rad i nie wprowadzaj w błąd

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 08, 2012, 11:14:30 »

zatem 10ml takiego roztworu podanego w okresie tygodnia podniesie ci wartość Fe do 0,1 w zaokrągleniu. papa
Wiedza nie gryzie

dlaczego nie przeprowadzasz wywodu dla 3%, bo o taki pyta autor wątku

stwierdzenia 'wiedza nie gryzie' pozostaw sobie, z kalkulatorów jakimi się posługujesz każdy potrafi kozystać

czekam na obliczenia dla 3% roztworu  
Tome żadna filozofia podpowiem ci tak po chłopsku podałem wartość 8% chelatu Fe, a ty pytasz o 3% wiec na oko bo to dobra widzę i sprawdzona metoda tego forum wyjdzie nie 6g/250ml proszku a około 18g/250ml i to cała filozofia liczenia .Warunek jeden trzeba to rozumieć Zadowolony papa
Ps Niestety te wyniki sa do bani bo teraz zauważyłem o co autor pyta .O Fe w płynie o ile to dobrze zrozumiałem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 11:21:32 wysłane przez bitter » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #22 : Styczeń 08, 2012, 11:24:25 »

Jeśli nie wiesz jakie masz stężenie Fe,proponuje poradę u rodia .Ma talent kolega popatrzy swoim okiem i powie ci wszystko to się nazywa doświadczenie i obserwacja. Wink

Niedobory żelaza są jednymi z łatwiejszych do wykrycia na podstawie obserwacji. Nie widzę problemu, jak zainteresowany wrzuci fotki, możemy diagnozować ile czy ma niedobory żelaza.

bitter, kończysz dyskusje w jednym wątku, a złośliwości przenosisz do innej, żałosne.
piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 08, 2012, 22:40:20 »

przepraszam że tak późno ale obowiazki wzywały, przeczytałem wszystko i dalej nic nie wiem tylko tyle że mogę używać, nawóż jest oczywiście w płynie je sli ma ktos jeszcze propozycje to chętnie posłucham może poza tymi iż "wiedza nie gryzie" bo na to odpowiem po co wyważać już otwarte drzwi  Smiley
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Styczeń 08, 2012, 23:36:24 »

przepraszam że tak późno ale obowiazki wzywały, przeczytałem wszystko i dalej nic nie wiem tylko tyle że mogę używać, nawóż jest oczywiście w płynie je sli ma ktos jeszcze propozycje to chętnie posłucham może poza tymi iż "wiedza nie gryzie" bo na to odpowiem po co wyważać już otwarte drzwi  Smiley

1 ml Twojego nawozu podniesie stężenie Fe w 100 litrach do 0,3 mg/l

piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 09, 2012, 12:59:25 »

dziękuje bardzo z odpowiedź
mest1987
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Luty 05, 2012, 11:22:27 »

Ja natomiast nawożę tym http://aquario.pl/nawozy-dla-roslin-wodnych/712-easy-life-ferro-zelazo-fe-250ml-.html  Daję wszystko według instrukcji. Mam 45 L akwarium i daję około 4ml raz w tygodniu. Badania robię co około tydzień i zawsze według badań mam <0,02 Fe i nie wiem czy powinienem dawać częściej czy więcej? Nawożę również Microbe-Lift Bloom & Grow 2 razy w tygodniu, ale z tym żelazem coś jest nie tak Sad Proszę o pomoc
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: