piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 07, 2012, 20:43:09 » |
|
witam czy żelazo w takiej postaci przyda się na coś ?? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 20:55:30 wysłane przez piotrw_78 »
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2012, 21:35:04 » |
|
Jak najbardziej. Masz żelazo i chelat w takiej formie Fe również występuje w nawozach do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2012, 21:44:32 » |
|
czy sądzisz że powinienem dawkować tak samo jak PG ferro+, tu 1 litr kosztuje 12 PLN więc gra warta świeczki, problem jak dobrze dawkować ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2012, 21:48:06 » |
|
A tu już by trzeba sobie policzyć  masz skład % masowy potrzebujesz jeszcze ilość wody w swoim akwarium i jaki wynik Fe Ci potrzebny  Dla mnie już za późno na jakiekolwiek zadania rachunkowe nawet tak proste więc wybacz  może ktoś ma bardziej świeży umysł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2012, 22:01:03 » |
|
A jak to jest z tą stabilnością przy EDTA ? Dawniej czytałem gdzieś raczej o ph<7. Teraz na szybko poszukałem to znalazlem przedział 3-6.5. Na fotce u góry przedział stabilności podany wręcz niesamowicie szeroki jak na edta. Chyba, że źle to rozumuję?
Ze stabilnoscia taką jak ten nawóz w wątku to znajdowałem przy zastosowaniu EDDHA a nie EDTA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2012, 22:13:59 » |
|
Najczęstszej podaje się, że do 6,5 ponieważ przy tej wartości Chelat zaczyna się rozpadać. 50% Fe jest schelatowane przy pH= 7,1 10% przy 7,45 od pH 7,5 rozpad w 100%. tutaj również nie ma co przesadzać w jedną i drugą stronę. w baniaku do ph 7,4 jak najbardziej można stosować  A jak to jest z tą stabilnością przy EDTA ? Dawniej czytałem gdzieś raczej o ph<7. Ze stabilnoscia taką jak ten nawóz w wątku to znajdowałem przy zastosowaniu EDDHA a nie EDTA.
masz rację rodia pachnie mi tu jedną wielką ściemą odnośnie stabilności i zakresu oH. zależ jeszcze od Tw, ale nie aż tak żeby wynik firmy podany na etykiecie aż tak odbiegał od rzeczywistości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2012, 22:19:26 » |
|
A powiedz jeszcze jak szybko taki rozkład następuje?
Jaki mocny wpływ na rozpad chelatów ma zwykłe światło w akwarium i światło z lamp uv-c ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2012, 22:26:09 » |
|
A powiedz jeszcze jak szybko taki rozkład następuje?
Jaki mocny wpływ na rozpad chelatów ma zwykłe światło w akwarium i światło z lamp uv-c ?
Normalnie lubię te Twoje pytanie rodia  Oczywiście wszystko jest według mojej wiedzy... jeśli się coś komuś nie podoba to zapraszam do lektury chemii  Wpływ zwykłego światła na rozpad chelatu - w przypadku, że stosujemy codzienne nawożenie jest zaniedbywalnie mały. Jeśli chodzi o UV to jest on już ZNACZNY. mając na myśli znaczny to taki, że całe schelatowane Fe rozpadnie się w kilka godzin 2-3 szacując może znaczeni szybciej EDIT: Szybkość rozpadu jest natychmiastowa prawie że, równowaga w roztworach jest dynamiczna czyli np po dojściu do pH = 6,5 następuje natychmiastowy rozpad 10% schelatowanego Fe.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 22:28:44 wysłane przez Thedevil »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2012, 22:30:03 » |
|
Piszesz o realiach przepływowych lamp UV czy o czasie naświetlania ciągłego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2012, 22:37:04 » |
|
Nie wiem ile wynoszą przepływy takich lamp i ile w ciągu 1h przepłynie przez nie x zbiorników oraz jaką mają moc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2012, 22:55:55 » |
|
ok. prrrrryyyyyy Panowie nie mam lampy UV ph na poziomeie 7.2 nada się waszym zdaniem czy nie ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2012, 23:07:20 » |
|
A tu już by trzeba sobie policzyć  masz skład % masowy potrzebujesz jeszcze ilość wody w swoim akwarium i jaki wynik Fe Ci potrzebny  Dla mnie już za późno na jakiekolwiek zadania rachunkowe nawet tak proste więc wybacz  może ktoś ma bardziej świeży umysł. To mogę zrobić podaj dane akwa (litraż) podam ci jak zrobić z chelatu odpowiednie stężenie Fe i dawkowanie tygodniowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 07, 2012, 23:08:38 » |
|
A tu już by trzeba sobie policzyć  masz skład % masowy potrzebujesz jeszcze ilość wody w swoim akwarium i jaki wynik Fe Ci potrzebny  Dla mnie już za późno na jakiekolwiek zadania rachunkowe nawet tak proste więc wybacz  może ktoś ma bardziej świeży umysł. To mogę zrobić podaj dane akwa (litraż) podam ci jak zrobić z chelatu odpowiednie stężenie Fe i dawkowanie tygodniowe. Litraż 200 brutto około 170 netto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 07, 2012, 23:14:35 » |
|
A tu już by trzeba sobie policzyć  masz skład % masowy potrzebujesz jeszcze ilość wody w swoim akwarium i jaki wynik Fe Ci potrzebny  Dla mnie już za późno na jakiekolwiek zadania rachunkowe nawet tak proste więc wybacz  może ktoś ma bardziej świeży umysł. To mogę zrobić podaj dane akwa (litraż) podam ci jak zrobić z chelatu odpowiednie stężenie Fe i dawkowanie tygodniowe. Litraż 200 brutto około 170 netto Chelat żelaza Forte 8 akwa 170l objętość sporządzanego roztworu 250ml masa chelatu 41g 1 ml roztworu Fe=0,077mg/l czyli 10ml tygodniowo takiego roztworu da ci wartość Fe=0,8 pod warunkiem ze masz obecnie Fe=0 Chyba wiesz jak to podać?. Zadowolony?  Ps. Jak ktoś nie ma pojęcia to zaczyna kręcić patrz j/w 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2012, 23:42:23 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 07, 2012, 23:51:32 » |
|
A tu już by trzeba sobie policzyć  masz skład % masowy potrzebujesz jeszcze ilość wody w swoim akwarium i jaki wynik Fe Ci potrzebny  Dla mnie już za późno na jakiekolwiek zadania rachunkowe nawet tak proste więc wybacz  może ktoś ma bardziej świeży umysł. To mogę zrobić podaj dane akwa (litraż) podam ci jak zrobić z chelatu odpowiednie stężenie Fe i dawkowanie tygodniowe. Litraż 200 brutto około 170 netto Chelat żelaza Forte 8 akwa 170l objętość sporządzanego roztworu 250ml masa chelatu 41g 1 ml roztworu Fe=0,077mg/l czyli 10ml tygodniowo takiego roztworu da ci wartość Fe=0,8 pod warunkiem ze masz obecnie Fe=0 Chyba wiesz jak to podać?. Zadowolony?  Ps. Jak ktoś nie ma pojęcia to zaczyna kręcić patrz j/w  dla pewności żeby nie było jaj jak podam 10ml tego roztworu to stężenie będzie na poziomie 0,8 ml ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|