Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Zarastanie węży,a może zle zamontowany filtr zewnętrzny JBL
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zarastanie węży,a może zle zamontowany filtr zewnętrzny JBL  (Przeczytany 9605 razy)
bitter
Zainteresowany
**

« : Styczeń 01, 2012, 19:26:09 »

Akwarium 112l profilowane.Mam problem z zarastaniem węzy mojego kubła.Może źle ustawiony wlot i wylot .Wylot mam z kolanka płaskiego około 4 cm pod lustrem wody wyżej się nie da pokrywa nie pozwala .Wlot w tym samym rogu około 2.5cm od dna  to maksymalna wysokość kosza ssącego. Brązowy nalot ,czy to glony.Mam zielony nalot na żwirku czyli chyba zielenice.Jakie proponujecie najlepsze usytuowanie wlotu i wylotu dla mojego akwarium.
Moze tak powinienem zrobić
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2012, 20:55:14 wysłane przez bitter » Zapisane
PiotrP
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2012, 20:27:16 »

Witam
To raczej sprawa chemii wody, a nie problem samego filtru czy takiego, a nie innego umieszczenia wlotu / wylotu
Czy robiłeś testy wody? Jeśli nie, to proponowałbym przeczytanie np tego wątku: http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/podstawowe-w322a347ciwo347ci-chemiczne-wody/, zrobić testy wody. Na szybko pewnie warto podmienić wodę
Pozdrawiam
Piotr

Piotrek
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2012, 21:21:09 »

O czym wy w ogóle chłopaki piszecie ? To że rury wewnątrz się brudzą to normalka, dlatego się je czyści od czasu do czasu a jeśli w dodatku rury są przeźroczyste i są narażone na światło dzienne lub z oświetlenia bańki to i glonu można się tam dochować, to nic paranormalnego tylko kupić szczotkę do rur i wyczyścić.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2012, 21:40:01 »

tylko kupić szczotkę do rur i wyczyścić.
Ja wiązałem kawałek szmatki to jednego końca w miarę elastycznego drutu.
Drugi koniec przeciągałem przez wąż.
Chwila roboty i węże czyste.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2012, 01:21:08 »

tylko kupić szczotkę do rur i wyczyścić.
Ja wiązałem kawałek szmatki to jednego końca w miarę elastycznego drutu.
Drugi koniec przeciągałem przez wąż.
Chwila roboty i węże czyste.

święta racja, słuchajcie tego pana  Good !

bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2012, 22:18:37 »

Pozwolę  sobie zadać w takim razie jeszcze 1 pytanie jak często czyścicie węzę w swoich kubłach.Z waszych wypowiedzi wynika ze robię błąd naświetlam węże światłem z akwa   zasłonie.Dzięki za pomoc Wink
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2012, 22:36:42 »

Filtr pracuje u mnie rok i jeszcze nie czyściłem,nie ma takiej potrzeby
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2012, 22:43:38 »

a ja co 3 miechy

PiotrP
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2012, 14:50:59 »

Witam raz jeszcze
Uzywam filtra zewnętrznego od listopada 2010 z przezroczystymi wężami. Nie czyściłem ich od tego czasu (nie było w zasadzie z czego), a mam je w dalszym ciągu przezroczyste, nie są niczym osłonięte, więc dociera do nich porównywalnie tyle samo światła dziennego (zewnętrznego) co do reszty akwarium. Mam wprawdzie niewielki  zielony nalot na końcówce ssącej, ale trudno to nazwać zarośnięciem, przy najmniej wg mojego skromnego punktu widzenia.

Oczywiście, jak się już pojawiło (jak w Twoim przypadku), to trzeba wyczyścić... Pytanie: czy i kiedy pojawi się znowu? Nie podejmuję się odpowiedzi na pytanie, czy np raz na 3m-ce (jak wspomniała tu jedna z osób) to jest dobrze, czy nie  Sad. Dlatego ja bym jednak na wszelki wypadek sprawdził również wodę, no chyba, że to robisz i wiesz, że parametry są w normie (sorry, że się powtarzam)

Pozdrawiam
Piotr

Piotrek
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2012, 15:22:09 »

Oczywiście, jak się już pojawiło (jak w Twoim przypadku), to trzeba wyczyścić... Pytanie: czy i kiedy pojawi się znowu? Nie podejmuję się odpowiedzi na pytanie, czy np raz na 3m-ce (jak wspomniała tu jedna z osób) to jest dobrze, czy nie  Sad. Dlatego ja bym jednak na wszelki wypadek sprawdził również wodę, no chyba, że to robisz i wiesz, że parametry są w normie (sorry, że się powtarzam)

Osad w rurach nie zależy tylko i wyłącznie od tego czy pada na nie światło, ludzie drodzy.

Przypomnę, że wnętrze rur to również część filtra, tak samo rozwijają się w nim bakterie, które zalegają na ściankach węży.
W dodatku akwarium nie równe jest drugiemu akwarium. Wpływ na to co będzie się działo w wężach mają takie czynniki jak ilość ryb w akwarium, to czy na wlocie znajduje się pre-filtr (gąbka) na jaką wydajność nastawiony jest sam filtr (idzie pełną parą, czy na pół gwizdka, a może jeszcze mniej)
Czy na przykład rury były już czymś wcześniej czyszczone i jak ? (bo może ktoś czyszcząc je wcześniej je wewnątrz czymś zadrapał i nie są już gładkie)

Rozumiem, że w jednym zbiorniku światło może padać na akwarium i na rury, a w drugiej bańce to samo, ale czy światło równa się świetle ? NIE.

Nie sądzę, by normalny osad w rurach był wynikiem nieprawidłowych parametrów wody, no chyba, że np kamień osadzający się to też nieprawidłowy parametr  Cheesy, a od tego zapewne najczęściej zaczyna się powstawanie osadu oraz od glonów.

Ja mam Bańkę odwróconą tyłem do okna i rury są bezpośrednio w ciągu dnia wystawione na działanie słońca, w dodatku z rana zwykle świeci na to właśnie okno, a tym samym na węże. Ktoś inny powie, że jemu też w dzień świeci na węże, ale czy to to samo ? Być może, ale myślę, że tylko 1 przypadek na 100 będzie porównywalny.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2012, 20:43:44 »

Pytanie: czy i kiedy pojawi się znowu? Nie podejmuję się odpowiedzi na pytanie, czy np raz na 3m-ce (jak wspomniała tu jedna z osób) to jest dobrze, czy nie  Sad. Dlatego ja bym jednak na wszelki wypadek sprawdził również wodę, no chyba, że to robisz i wiesz, że parametry są w normie (sorry, że się powtarzam)
Na węże na które pada światło to bezpośrednio pod świetlówkami można okleić czarną taśmą izolacyjną to zredukuje osadzające się tam glony.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
bitter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 05, 2012, 17:12:01 »

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 13:05:03 wysłane przez bitter » Zapisane
weekendrunner
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 10, 2012, 11:41:07 »

trochę nie na bieżąco ale dla innych drążących temat sugeruję na węże taką otulinę z pianki,taką którą zakłada się na rurki z wody albo CO są różne rozmiary łatwo i szybko się zakłada i docina na wymiar elegancka sprawa  Good ! a i taniocha

malawi 300l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: