A może by tak wesprzeć Polskiego Producenta ?

Powiem tak: Ja w akwa 160L mam Unimaxa 250 (producent go poleca do akwarii o max.pojemności do 250 litrów) i uważam, że jest produktem "godnym polecenia" i dodam jeszcze, że bez chwili namysłu kupiłbym go jeszcze raz !
Jest to filtr z "nowej serii" (poprawili to co było trzeba), bardzo solidnie wykonany, jest cichy (tzn. w którymś z wcześniejszych wątków pisałem o jego głośności, ale winowajcą był wirnik, który Producent wymienił za free od ręki i teraz jest bezgłośny), nic nie cieknie i co ważne, ma bardzo dobry mega-szybki serwis i zarazem tanie części (trzeba myśleć o "przyszłości"

, bo nic nie jest wieczne...

)
Mam go od ok.6-7 miesięcy i jak ma razie to nie wymagał czyszczenia (tzn. przepływ spadł nieznacznie, ale dopóki nie spadnie bardziej to nie będę go czyścił).
PS.1.
To nie jest żadna reklama - NIKT MI ZA TO NIE PŁACI !!!

Po prostu polecam to co uważam za dobre i sprawdzone przeze mnie.
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat i kolega z tego forum mi dobrze doradził, za co Mu jeszcze raz Serdecznia Dziękuję.
PS.2
U Mojego kolegi w akwa 126L pracuje Chiński filtr AquaNova (nie pamiętam modelu, ale jakoś tak się to pisze

) i powiem tak, że nie kupiłbym go nawet za poniżej 100 złociszy...
Pracuje głośno (słychać go przez zamknietą szafkę, chociaż wymienił już 3 (słownie TRZY) wirniki), wydajność szybko spada (twierdzi, że musi go czyścić co max.3 miesiące) i generalnie nie jest z niego zadowolony.
Na forach piszą różne rzeczy na temat takich chińskich filtrów... jedni bardzo chwalą a drudzy narzekają...
Mój kolega bardzo narzeka - może miał pecha i trafił na jakiś wadliwy... sam nie wiem...
Jeśli chcesz zaryzykować, to Twój wybór - czasem cena to nie wszystko

Może być tak, że trafisz super i będziesz w grupie zadowolonych użytkowników "chińczyków" (trochę generalizuję, bo już nawet Mercedesy chyba są tam również produkowane...

)
Przemyśl sobie wszystkie "za" i przeciwy" - i wtedy podejmij decyzję.
Tego typu "sprzęty" kupuje się na "długi czas"

Pozdrawiam