asanroth
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 23, 2011, 19:23:05 » |
|
No chyba wleje troche chemi do akwarium na te glony nitkowate (siostra twierdzi ze sinica) bo ani kosiarki ani nic nie daje rady, moze poradzicie mi jaki płyn mam wybrac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2011, 19:56:28 » |
|
najlepsza jest erytromycyna. Z tym ze musisz akwa kocem przykryc. Po tygodniu stosowania wegiel aktywny daj do filtra. Moze sprobuj naturalnymi sposobami jeszcze, chemia to ostatecznosc.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2011, 20:10:53 » |
|
zapodaj zdjęcie tego glońska to go zidentyfikujemy
nitki, a sinica to różnica i metody pozbycia inne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2011, 22:00:43 » |
|
dobra, ale to jak odrośnie bo teraz to wyrwalem i mało zostało 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2012, 14:10:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2012, 00:03:37 » |
|
Mi to wygląda na tzw wate, jak nie jest to sliskie i nie smierdzi to na pewno nie są to sinice. Po co truć zbiornik chemią ? to przynosi krótkotrwałe rezultaty ;p zacznij nawozic rosliny to one same zwalczą glona. Co do ryb to one nigdy same nie rozwiążą problemu  mogą jedynie pomóc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2012, 15:50:46 » |
|
Tylko, że ja nie mam roślin, to gówno przenioslo sie na kamienie jak moja siostra jakąś rosline kupiła na allegro, która prawdopodobniej była tam szajsem zarażona ;//
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2012, 20:04:45 » |
|
Moja rada taka, posadź w bańce moczarkę, albo rogatka sztywnego i kup Easy Carbo w płynie i lej podwójne albo potrójne dawki , jak pozbędziesz się glona to rośliny wywalisz z bańki jak nie będą Ci pasowały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bitter
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2012, 18:24:14 » |
|
Moim zdaniem zaniedbany baniaczek ,może troszeczkę za dużo światła i glony się budzą,Jak sam widzisz nie potrzeba roślin by mieć zielono.Glony są w każdym akwarium to że rosna nagle to nie sprawa przyniesienia choć tez możliwa.Jeśli warunki są odpowiednie to glony się rozwijają,często wbrew naszej woli.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2012, 18:29:37 wysłane przez bitter »
|
|
|
|
|
asanroth
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 10, 2012, 19:53:39 » |
|
Dobra no to co mam wlać to wody ; D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2012, 20:37:23 » |
|
Z tego co widzę na Twoim wątku z Twoim akwarium, to wyglądało całkiem całkiem, a teraz piszesz, że nie masz roślin... jakieś zmiany ? Skoro nie masz roślin, to znaczy, że zdjęcie w Twoim podpisie jest nieaktualne... No ale do rzeczy - nie ma roślin, są rybki, dużo światła, słaba filtracja = glony. Lej co popadnie, aż rybki zdechną, wszystko tam zgnije itd. a glony i tak zostaną - w końcu zlikwidujesz akwarium. To tak ironicznie, a na serio to było by fajnie, jakbyś podał jakieś info nt. bierzącego stanu akwarium.
I moja mała rada - im więcej opiekunów tym więcej problemów - chyba że dana osoba wie co robi, ale ja i tak bym nie oddał swojego akwarium w czyjeś ręce - nawet na dwa dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Burza
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 03, 2012, 15:52:37 » |
|
No akwarium wygląda w tej chwili tak jak na poniżej zamieszczonym obrazku. Kupiłem Tetra AlgoStop depot, zastanawiam się czy to dodać, ale w zbiorniku mam krewetkę która boje się że zdechnie po dodaniu tego porduktu ;/ Teraz moje pytanie, co te glońska wytwarza? Słabe napowietrzanie? Za dużo światła? Zbyt rzadka podmiana wody? Za mało Co2? A może wszystko? Proszę o pomoc 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2012, 19:08:23 wysłane przez Burza »
|
|
|
|
|
Burza
Zainteresowany