Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z bojownikami  (Przeczytany 2963 razy)
Stichu
Nowy
*

« : Maj 29, 2005, 11:31:26 »

Witam. Moje akwarium ma 100l. Jego obsada to: neonki, molinezje, kiryski, glonojady, prętniki karłowate (dokupiłem jak już miałem bojowniki) . Jakiś miesiąc temu kupiłem 4 bojowniki wspaniałe, 1 samca i 3 samiczki. Kupiłem i wpuściłem je do akwarium wszystkie w jednakowym czasie, bo czytałem, że jest to ryba terytorialna. Na początku było wszystko ok. A teraz, tak od tygodnia zaczynają się strasznie gryźć i toczą walki między sobą, samice z samcem, samice między sobą. Jedną samiczkę musiałem odłowić, bo była już na wykończeniu. Ale pozostałe mają również poobrygzane płetwy. Szczeglnie agresywny zrobił się samiec. Atakuje czasami inne rybki np. prętniki ale w szczególności inne bojowniki. Samiczki są jeszcze młode, samiec już dorosły. Jak dokupiłem prętniki jakieś dwa tygodnie temu również nie było walk, bojownik owszem dawał do zrozumienia kto rządzi, ale nie był aż tak agresywny. Co może być przyczyną takiego zachowania? Jak zaradzić dalszym walkom?
I jeszcze jedno pytanie, jak radzicie sobie z wysoką temperaturą w akwarium? U mnie jest 27 stopni, z pewnością troszke za dużo.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2005, 12:25:43 »

tempertura troche za duża jak dla neonków. (25-26C)

bojownik moze szykuje sie do tarła  :wink:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2005, 14:46:04 »

Cytat: Komandos
tempertura troche za duża jak dla neonków. (25-26C)

Nie tak od razu, neonki innesa źle się czują w 27C, natomiast czarne i czerwone można śmiało trzymać w 27C - dla nich to dobra temperatura. Dlatego czarnych neonów i czerwonych polecają do trzymania z paletkami Smiley

A co do bojków, ja mysle że jest to normalne - teraz właśnie się ustala hierarchia w zbiorniku. Niestety w czasie ustalenia hierarchi możemy stracić któres bojki Sad Ale i tak samiec będzie dowodził, ja bym dokupił jeszcze z 2-3samice.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2005, 22:04:04 »

Miałem to samo u siebie, bojownik samiec i 2 samiczki, też walczyły na początku, o dziwo samica z samcem:) obgryzła mu chyba z pół ogona, ale juz mu odrósł. Teraz się chyba do tarła szykują, bo choć samiec jeszcze nie buduje gniazda, to stroszy sie i puszy do samiczki. Ekstra to wygląda jak taki nabzdyczony szybciutko porusza płetwami, naprawdę można siedzieć i patrzeć. Samice też na początku ustalają hierarchię, dlatego walczą i potrafią być do siebie jeszcze bardziej agresywne niż samiec.
Jeżeli ktoś zna rosyjski polecam cykl artykułów o bojownikach
http://www.vitawater.ru/papers/betta1.htm

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: