Witam.W swoim akwarium mam Skalar(troche urosł),welon(spory),molinezja,glonojad,i jedno danio,ślimak.
Co jakie byście mi poradzili rybki oprocz gupików bo 2 juz miałem przez ok.1godzinke :twisted: ??
Ps.Akwarium ma 28 Litrów.
żadna z twoich ryb nie nadaje się do 28l
skalar - rośnie dość duży, akwa minimalnie 50cm wysokości ponieważ ta ryba dorasta do pokaźnych rozmiarów : 25cm wysokości i 15cm wysokości.
Welon - w ogóle do 28l się nie nadaje.
Molinezje - są stadne a i troszkę duże rosną.
Glonojad - w ogóle, ani najzwyklejszy zbrojnik niebieski nie mogłby się czuć - 'glonojady' wolą większe akwaria z dość licznymi kryjówkami. W małym będzie się chować

Dania - są stadne, min. 6sztuk jednego gatunku i są tez bardzo ruchliwe wiec dla dan pręgowanych akwarium powinno mieć 60cm długości. Nie piszesz też jakie danio masz, bo dania malabarskie powinny mieć akwa min. 1 metra, ew. 80cm.
Tylko ślimak może być :mrgreen:
A tak do tego akwa nadawałby się neonki, gupiki, bojowniki, karliki szponiaste, karłowate kiryski, otoski. Oczywiście nie wszystkie naraz, 3 gat. wystarczy i dobierz odpowienio gatunki tak aby 'zapełniały' strefy akwa np. Kiryski na dno, neonki na środek a bojownik na górę.