|
Piterix
|
 |
« : Grudzień 02, 2011, 09:53:18 » |
|
Mam akwarium 900l i chciałbym zastosować metodę EI. Zrobiłem taką tabelę - pierwsza kolumna to zapis oryginalnej metody dla 80l akwarium kolejne kolumny to przeliczenie na moje 900l, liczby oznaczają ilość łyżeczek i moje pytanie - dobrze to policzyłem ? Ma to sens ? Rośliny będą rosły ładniejsze ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7d4dc3e2530fe26.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 02, 2011, 15:38:45 » |
|
Gro i bucy. Chociaż jakbym miała podmieniać co tydzień 450 l to chyba by mnie szlag trafił 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2011, 23:28:52 » |
|
Nie będę podmieniał 450  Jeśli wszystko dobrze policzyłem - to teraz odpowiednio zmniejszę te dawki, żeby kumulacji nie było i podmieniał będę mniej - ale od czegoś musiałem wyjść - błędne założenia na początku mogłyby się źle skończyć. Dzięki !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2011, 06:46:00 » |
|
No i najwazniejsza sprawa przy EI to CO2, jesteś pewien że sie uda odpowiednio dużo tego ropuścic i rozprowadzic ? Właściwie to jak chcesz mało podmieniac to chyba lepiej byłoby wyjśc z ustalaniem dawek tym starym systemem z niskm fosforem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2011, 09:24:19 » |
|
Pethro - niskie PO4 jest OK - tylko, że mi się on sam z siebie utrzymuje w baniaku na poziomie 2 PPM...(bez nawożenia). CO2 - Kh mam jakieś 9 a Ph utrzymuję na stałym poziomie 6,9 komputerem z sondą. CO2 rozpuszczam w filtrze narurowym umieszczonym na wylocie z filtra - rozpuszczanie wydajniejsze niż dyfuzory - ale straty CO2 są... Tylko ile wynosi Kh i czy Ph jest faktycznie 6,9 - to nie wiadomo - bo testy nie są dokładne - np. test sery pokazuje mi Ph na poziomie 6 - 6,5, a Kh raz 9 a innym razem 18 Kiedyś miałem 216l - wysztko rosło ok, nawoziłem na oko - ale przy tak dużym baniaku już mi oko zbielało 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2011, 10:19:41 » |
|
Pitrex najlepszy test na KH jest z zooleka kropelkowy - pokazuje wartości zbliżone do testów profesjonalnych z sieci wodociągowych - sprawdziłem, przetestowałem - jak ktoś nie wierzy niech kupi i porówna
reszta testów na KH to farsa włącznie lub przede wszystkim z JBL na czele
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 23, 2011, 21:48:32 » |
|
Stosuję tą metodę - Estimate Index od 4 grudnia - podmieniłem wtedy 50% wody i podałem dawkę niedzielną nawozu (z tabeli z postu pierwszego) - potem dalej aż do dzisiaj zgodnie z zapisem z tabeli - z drobnymi zmianami: - zamiast 5,6 łyżeczki MgSO4+7H2O dawałem 3 łyżeczki. - zalecaną dawkę żelaza w nawozie CSM podałem 1 raz więcej, oprócz tego dodałem też łyżeczkę żelaza - bo IMO roślinom już go bardzo brakowało. - fosforu dawałem połowę zalecanej dawki - bo zazwyczaj miałem wysoki poziom PO4 (może ziemia coś puszcza...) Dzisiaj jest 23 grudnia i zrobiłem testy:
NO3 - 0 - ZERO ! (a powinno wg tej metody starczyć do niedzieli) Fe - 0 - ZERO ! (nawet cienia żelaza nie ma wg testu - Dzisiaj powinienem dodać 0,7 łyżeczki Fe - IMO - nie starczy do niedzieli...) PO4 - 2 !! DWA (zaznaczam, że ten pierwiastek stosowałem w mniejszej dawce....)
Pytanie: Co robię nie tak ? Na szybach glony, rośliny rosną szybko - ale są na nich glony (te same co na szybach) i chyba gdzieniegdzie pojawiać się zaczęły kresnorosty....., jakie dawki powinienem stosować - pomocy - bo już wymiękam...
EDIT: Przyrost roślin - przez ten czas to jakieś 75%. Przed stosowaniem metody EI miałem mocno zarośnięty baniak, zrobiłem wielką przycinkę, w międzyczasie przycinałem trochę co tyczień - teraz mam tyle samo roślin co na początku - wszystko zarośnięte... (plusem zarośnięcia jest to - że rośliny nie wykazują niedoborów (ogranicza je światło).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2011, 22:01:27 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2011, 22:01:34 » |
|
Zasada mowi ze wszystkie skladniki pokarmowe powinny byc dla roslin dostepne. Kazde akwa jest inne, przeliczenia masz, ale pobor makro i mikro w kazdym jest inny. Z zalozenia tej metody nie moze byc zadnych niedoborow, wiec zmodyfikuj te obliczenia dla siebie tak aby starczalo pozdro!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
|
chodys1910
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 23, 2011, 22:09:15 » |
|
to własnie chcialem napsać ze masz moze wieksze zapotrzebowanie na te składniki . Nie zgodze sie z Mirmilem ze testy Zooleka sa takie super. W porównaniu JBl i zoolek bo takie mam to jbl jest wiarygodniejszy.
|
|
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 23, 2011, 22:09:33 » |
|
Wyliczenia były zrobione przez autora metody dla MAKSYMALNEGO możliwego wykorzystania składników przez rośliny przy maksymalnym CO2 i maksymalnym świetle 1,5W/l (ja mam tylko 450W na 900l)... niebezpieczeństwem powinien być nadmiar, a nie niedobór...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 23, 2011, 22:09:51 » |
|
rośliny nie wykazują niedoborów
tego sie powinieneś trzymać, a nie testów ( często przekłamują) których w tej metodzie z założenia się nie stosuje dobrze policzone dawki dla EI, to spory zapas składników i prędziej się doczekasz ostrej kumulacji np.NO3 niż NO3=0 jak rosliny będą zdrowe, nie będziesz nic mieszał w nawożeniu, i dasz rade z dystrybucja CO2, to glony po jakimś czasie ustąpią chyba że prędzaj ustąpią Twoje ręce od podmian 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 23, 2011, 22:17:11 » |
|
Gdybym ja mial przepuszczac tyle wody przez ro i podmieniac 40% tygodniowo to bym raczej ja odpuscil a glony by rosly  ale zycze powodzenia nie poddaj sie!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 23, 2011, 22:37:37 » |
|
Rośliny nie wykazują niedoborów - te które rosną w cieniu - te pod lampami - wykazują - dlatego trochę zmieniłem dawki oryginalnej EI... Pozatym rośliny niszczą też glony.... Nie noszę tej wody ;-) -wylewa się bezpośrednio do kanalizacji a leje się z wodociągu (ja muszę tylko zawory odkręcać lub zamykać... i pilnować żeby się nie przelało)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|