Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Pomoc w doborze nowej akwariowej obsady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w doborze nowej akwariowej obsady  (Przeczytany 4409 razy)
zamo111
Nowy
*

« : Październik 14, 2011, 11:15:35 »

Witajcie.
Akwarystyka interesowalem sie polowe dziecinstwa i po ostatnich odwiedzinach ocenanarium w anglii zatesknilem za spokojem i pieknem akwarium w domu.
Zabralem sie wiec za zalozenie nowego.
Akwarium mam 250litrow , niskie ale bardzo dlugie bo 2.5metra - takie chcialem - zrobione na wymiar pod biurko na ktorym stoi - chcialem by zajmowalo cala jego dlugosc pod sciana.
posiadam porzadny filtr zewnetrzny (zgodnie z zasada filtruje ponad 3krotnosc zawartosci akwarium) , jest grzaleczka, woda przygotowana pod rybki.
Polowa dna posiada bialy piach kwarcowy a druga polowa czarne kamienie. Roslinkami tez zajme sie sam.
Teraz pozostaje jeden problem - rybki.

Nie chce prowadzic hodowli. Rybki ktore u mnie zamieszkaja maja byc krolami swojego krolestwa czyli ma ich byc malo - lub male stadka. Do tego dojdziemy.
Chcialbym miec niewielu mieszkancow. Zalezy mi glownie na kolorystyce i aktywnosci rybek.

Chcialbym miec np raka Florydzkiego i yabby - mysle ze ze wzgledu na 2.5metrowy zbiornik (szerokosc) mialyby swoje terytoria (i duzo miejsc do ukrycia) i nie walczylyby ze soba - dodatkowo przekonuje mnie PODOBNO ich niechec do roslinek zdrowych -czyli nie sa podobno niszczycielami.
Ale co z rybkami ? Które sa pieknie wybarwione ?
Moge kupic lawice 20-30 neonek. Sa sliczne.
Podobaja mi sie tez bojowniki ale Ci psychopaci zjadaja sobie piekne ogonki na ktorych mi wlasnie zalezy. Bez nich wygladaja jak pobite gupiki Smiley

pozdrawiam
Piotr

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2011, 11:19:00 »

Witajcie.
Akwarystyka interesowalem sie polowe dziecinstwa i po ostatnich odwiedzinach ocenanarium w anglii zatesknilem za spokojem i pieknem akwarium w domu.
Zabralem sie wiec za zalozenie nowego.
Akwarium mam 250litrow , niskie ale bardzo dlugie bo 2.5metra - takie chcialem - zrobione na wymiar pod biurko na ktorym stoi - chcialem by zajmowalo cala jego dlugosc pod sciana.
posiadam porzadny filtr zewnetrzny (zgodnie z zasada filtruje ponad 3krotnosc zawartosci akwarium) , jest grzaleczka, woda przygotowana pod rybki.
Polowa dna posiada bialy piach kwarcowy a druga polowa czarne kamienie. Roslinkami tez zajme sie sam.
Teraz pozostaje jeden problem - rybki.

Nie chce prowadzic hodowli. Rybki ktore u mnie zamieszkaja maja byc krolami swojego krolestwa czyli ma ich byc malo - lub male stadka. Do tego dojdziemy.
Chcialbym miec niewielu mieszkancow. Zalezy mi glownie na kolorystyce i aktywnosci rybek.

Chcialbym miec np raka Florydzkiego i yabby - mysle ze ze wzgledu na 2.5metrowy zbiornik (szerokosc) mialyby swoje terytoria (i duzo miejsc do ukrycia) i nie walczylyby ze soba - dodatkowo przekonuje mnie PODOBNO ich niechec do roslinek zdrowych -czyli nie sa podobno niszczycielami.
Ale co z rybkami ? Które sa pieknie wybarwione ?
Moge kupic lawice 20-30 neonek. Sa sliczne.
Podobaja mi sie tez bojowniki ale Ci psychopaci zjadaja sobie piekne ogonki na ktorych mi wlasnie zalezy. Bez nich wygladaja jak pobite gupiki Smiley

pozdrawiam
Piotr
Podaj dokładne wymiary zbiornika, a będzie można coś doradzić w kwestii obsady.

zamo111
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2011, 11:25:10 »

Dlugosc 250
wysokosc 30
szerokosc 30

225litrow

Waskie, niskie - bardzo dlugie
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2011, 11:29:05 wysłane przez zamo111 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2011, 17:51:54 »

Dlugosc 250
wysokosc 30
szerokosc 30

225litrow

Waskie, niskie - bardzo dlugie
Myślę, że możesz mieć zdecydowanie więcej neonów, jeśli akurat te ryby Ci się podobają.
50 sztuk bez problemu da rade.

zamo111
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2011, 18:42:45 »

A te cuda ?
Sa sliczne !
http://allegro.pl/pyszczak-pseudotropheus-saulosi-i1851912632.html
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2011, 19:46:31 »

Moim zdaniem, na pyszczaki masz za małą powierzchnię dna.
Zbiornik jest co prawda długi, ale szerokość jest za mała.
To są ryby terytorialne, obierające swój rewir, broniące go.
Malawi to specyficzny biotop. Powinieneś się najpierw z nim zapoznać.

theng
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2011, 14:59:31 »

Długi zbiornik więc ławica "szybkich" rybek będzie się najlepiej prezentować.
Polecam:
- zwinnik blehera/ogonopręgi
- razbory klinow/hengela/galaxy (danio perłowy)
- neony innesa/czerwone
- bystrzyki
- prystelka barwna
- danio malabarski
- drobnoustek obrzeżony
- hokejówka.
Do tego jakiś harem prętnika/gurami.
Nawet gupiki bym sobie wpuścił lub platki/mieczyki.
Na dno stadko cierniooczków.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2011, 17:32:24 »

nie no gupole i platki to by była profanacja zbiornika... Smiley ja tu widzę jedyne słuszne rozwiązanie przy tych wymiarach - BW i pielęgniczki, można by też nie być ortodoksem i posadzić kilka fajnych roślin, przy średnio oświetlonym baniaku, na marginesie oświetlonym punktowo powiedzmy co metr Smiley

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2011, 18:33:27 »

Gdybym ja miał taki długi zbiornik(mimo ,że nie wysoki i nie szeroki) byłyby w nim brzanki denisona. Zbiornik idealny wręcz, gdyż pochodzą one z potoków i strumieni w Indiach. lubią ruch wody, co może im zapewnić filtr kaskadowy(w przypadku tego baniaka dałbym dwa ,po przeciwnych stronach) , ale oczywiście nie jest to konieczne.. Są towarzyskie i można je trzymać z innymi gatunkami, ale super wyglądają w akwarium , gdy jest ono jednogatunkowe . może tak 10szt.
http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/brzanka-denisona-puntius-denisonii-2336.html
niestety cena tych ryb jest wciąż duża. jeszcze 2 lata temu kosztowały ok. 45-60pln, ostatnio widziałem po 25pln.
zamo111
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2011, 00:36:44 »

Witajcie.
Faktycznie dużo czytam i słucham i zastanawiam się ciągle.
Troche zastanawiają mnie pyszczaki.
Są ciekawe ale nie jestem w 100% pewny bo z jednej strony mają piękne wybarwienie i są żywe ale z drugiej są agresywne, przekopują roślinki i rosną duże a moje akwarium co prawda litraż ma spory ale głębokość niewielką.
Może faktycznie będzie lepsza jedna lub dwie porządne ławice ...

Jakie rybki lubią pływać ławicami i są mocno wybarwione ?
Chciałbym aby kolory były na prawdę mocne i ładne
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2011, 01:02:46 »

Jakie rybki lubią pływać ławicami i są mocno wybarwione ?

Wymieniono Ci kilka gatunków ławicowych, a wybarwienie -tu dużo zależy od Ciebie, od aranżacji, koloru dna , tła, oswietlenia itd..
wszystko ma znaczenie, a przede wszystkim kondycja ryb,karmienie, odpowiednie parametry wody i znów itd....
danio pręgowany
neon innesa
zielony
czarny
bystrzyk błekitny
czerwony
tęczanki
brzanka sumatrzańska
tetra cesarska
itp...   itd....
pozdr...
zamo111
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 16, 2011, 16:31:45 »

Skoczyłem do zoologicznego dziś i szczęśliwie trafiłem na gościa ze sporą wiedzą na temat rybek.
Po pół godziny zameczania go pytaniami zdecydowałem ze jednak stawiam na pyszczaki.

Czy jest ktoś na forum hodujący te własnie rybki ? Albo znawca pyszczakow ?
Chcialem po prostu prosic o rade ,ktore sa "najfajniejsze" biorac pod uwage przede wszystkim kolorystyke Smiley
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Październik 16, 2011, 19:21:55 »

Pyszczaki....samiec kolorowy a samiczki takie jakieś nijakie...
Ryby haremowe terytorialne.
Dasz ze trzy gatunki - samiec + 3-4 samiczki - nie będzie to zbyt kolorowe.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
zamo111
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 16, 2011, 19:27:16 »

to co proponujesz
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Październik 16, 2011, 20:35:50 »

To co koledzy wyżej
Ze 3 gatunki ławicowych + coś na dno (kiryski)
Pooglądaj jak wygląda poszczególny gatunek, znajdź odpowiednie dla ciebie pod względem kolorów i o podobnych upodobaniach do wody (żeby nie mieszać zimnolubnych np. kardynałek chiński z ciepłolubnymi tropikalnymi...)

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: