Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l jakie rośliny.  (Przeczytany 1749 razy)
pietra
Nowy
*

« : Wrzesień 23, 2011, 21:04:06 »

Witam! Mam zamiar założyć od nowa akwarium. Chciałbym posadzić w nim jakieś ładne roślinki i ponieważ wogóle się na tym nie znam chciałem zapytać co i jak.
Podłoże; planuję czarny żwir bazaltowy 2-6mm
Oświetlenie; 2x18W
Wymiary akwarium; 80x35x40 profilowe
Filtr FLUVAL z wkładami węglowymi i możliwym wkładem ceramicznym( jaki? )
Chciałbym jakiś mech do obsadzenia korzenia, na przód trawniczek i do środka/na tył kilka średnio wymagających roślinek.
Co do nawożenia czekam na wszelkie propozycje, ponieważ słabo się w tym orientuje.
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2011, 09:28:51 »

mogę ci polecic swój zestaw
moczarka
rogatek
limnobium
mchy
anubias
mam dwa gatunki rotali, ale bez co2 nie szaleją
duży heniek

pod żwirem mam aquafloran, co prawda 4x18W, ale jak dasz odpowiednie świetlówki, polecam sylviana gro-lux i aquastar, przy nich mi roślinki zapier....

Betta splendens
Betta unimaculata
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2011, 10:48:03 »

podpowiem Ci z punktu "roślinnego"
Podłoże; planuję czarny żwir bazaltowy 2-6mm
ja proponuję jednak te 2-3 mm nie grubszy i musisz go mieć tyle żeby wysokość była z tyłu min 5cm z przodu min 3-4 cm ja mam z tyłu 7cm.
Oświetlenie; 2x18W
z tym oświetleniem zrezygnowałbym z wysokich roślin z dużymi liściami po prostu 2x18 wat to trochę za mało więc niech nic nie stoi na przeszkodzie żeby ograniczyć ilość światła.
Filtr FLUVAL z wkładami węglowymi i możliwym wkładem ceramicznym( jaki? )
węgiel aktywny odkładamy na bok nie jest Ci potrzebny i miejmy nadzieję, że nie będzie ja mam biobale,ceramikę x 2,watę,prefilr
Co do nawożenia czekam na wszelkie propozycje, ponieważ słabo się w tym orientuje.
przy tej ilości światła dużo to nie da im więcej światła tym roślina potrzebuję więcej mikro i makro elementów ja kiedyś przy tym litrażu i tej mocy światła używałem tylko węgla w płynie nawozów nie lałem i nie było źle
 oczywiście wszystko zależy od roślinek które posadzisz.

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 01, 2011, 11:22:16 »

Pytanie jeszcze ile chcesz przeznaczyc $$$ na same rosliny i czy kupowac na gieldzie, allegro czy w sklepie...bo ceny są baaardzi zróżnicowane. Swiatla by sie na pewno wiecej przydało.... jak juz masz dosc kasy - to kup jakies lepsze podloze zamiast bazaltu - duzo daje
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: