Arron
Zainteresowany

|
 |
« : Wrzesień 08, 2011, 20:39:12 » |
|
Witam mam zamiar kupić sole do EI .Kilka pytań: 1) Znalazłem na allegro 2 zestawy który jest lepszy a)http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-csm-b-i1799975003.html b)http://allegro.pl/zestaw-do-estimative-index-ei-z-plynnym-mikro-i1799975002.html 2)Posiadam bimbrownie ale chyba przy stosowaniu Ei będzie ona za słaba więc chciałbym kupić Planta Gainer Carbo i tym moje pytanie ile go lać na dzień . 3)Czy można wymieszać wszystkie mikro z wodą ?. I jak to lać Akwarium 102l profil Oświetlenie :2x18W t8 gro lux,day lite, 1x24W T5 aquastar 10000k Nawożenie :złota symfonia Podmiana raz na tydzień w niedziele 20l Roślinność Rogatek sztywny Hygrophila polysperma 3x anubis 2x Cryptocryna LIMNOPHILA SESSILIFLORA Hetera zeorofiaj czy jakos tak Podłoże czarny żwir troche wymieszznay z biały. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2011, 08:24:55 » |
|
Carbo w płynie nie zastępuje CO2 więc kwestii CO2 nie masz załatwionej przez zakup tego nawozu.
Co do wyżej wymienionych aukcji. Wziąłbym pierwszą ponieważ skład mikro jest tam podany. W przypadku drugiej widzę tylko buteleczkę o składzie nieznanym. Musisz wiedzieć co i ile lejesz.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2011, 08:43:53 » |
|
Bez wydajnego C02, nawożenie EI może być trudne. Możesz spróbować z bimbrownią + węgiel w płynie, i zobaczyć efekty po kilku tygodniach. Co do zestawów, polecam zestaw z płynnym mikro czyli drugi. Buteleczka to prawdopodobnie Mikro Intermagu, na forum holenderskie znajdziesz dokładny opis ile lać.
|
|
|
|
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2011, 09:01:02 » |
|
pisałem już o tym wiele razy że easy carbo nie zbija PH a co za tym idzie niektóre rośliny wymagające niskiego PH najnormalniej w świecie zgniją lub się rozpłyną w wodzie bez śladu logika ludzka czasami jest porażająca ... poza tym dobrze obliczcie czy cena EC nie jest wyższa od stosowania CO2 pomimo większego wydatku na początku - IMHO: nie ma porównania  Arron: masz do wyboru bimbrownie lub butle, przy czym z bimbrowni nie będziesz mógł w żaden sposób wyregulować ilość podawanego CO2 a z butli dzięki manometrowi i zaworkowi precyzyjnemu wyregulujesz to dość dokładnie, ale dalej będziesz miał skoki PH, dopiero po zastosowaniu jakiegoś sterownika do automatyki CO2 osiągniesz cel i skupisz się tylko na właściwym dobraniu proporcji nawozów proponuje zacznij od tego: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/co2.htmpozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2011, 12:29:51 » |
|
No ja mam bimbrownie co 2 tygodnie wymieniam. Co do butli to w grudniu będzie .Planta carbo używał bym jako dodatek do bimbrowni czy może być coś takiego ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2011, 16:10:18 » |
|
Będzie dobrze. Ja 240stkę ze światłem 0,5W/l ciągnąłem na bimbrowni i dało radę. Butelka 2,5 litra po pepsi i poszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2011, 18:18:22 » |
|
Ok dzięki. Jutro zamawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basteq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2011, 22:50:18 » |
|
Witam,
Czy ktoś jest w stanie polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawce nawozów z allegro?
dzieki!
|
|
|
|
|
|
400l - Malawi 180l - 6x welonka, 3x bocja wspaniała, 2x skalar, 2x zbrojnik 70l - Akwarium wiszące: 20x neonki, 15x gupik, 3x tetra ksantoryczna, zbrojnik
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 14, 2011, 16:22:37 » |
|
Witam zakupiłem EI ale na razie nie wiem ile czego lać. Czy był by ktoś miły i napisał mi ile czego lać codziennie. Z góry dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2011, 18:34:36 » |
|
Witam zakupiłem EI ale na razie nie wiem ile czego lać. Czy był by ktoś miły i napisał mi ile czego lać codziennie. Z góry dziekuję.
Wybrałeś EI więc musisz się nauczyć to stosować. Naucz się liczyć dawkowanie. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2011, 19:03:47 » |
|
A może jakieś małe objaśnienia ?? bo narazie jestem zielony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2011, 19:29:42 » |
|
Wszystkie stężenia dla EI (ale nie tylko), obliczasz specjalnymi kalkulatorami akwarystycznymi
Kalkulator do EI znajdziesz na: Holenderskie->Nawożenie->Kalkulator EI
Powodzenia z EI, poczytać jednak radze jak najwięcej przed rozpoczęciem nawożenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2011, 19:50:30 » |
|
coś tam wpisałem na kalkulatorze ale nadal nie wiem ile czego dozować  Trochę kiepsko ale widać ale jak sie powiększy to widać Czekam na rady z góry dziękuje
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 19:52:02 wysłane przez Arron »
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2011, 20:07:25 » |
|
Tu masz LEKTURĘ (KLIK)Pozdrawiam, R. p.s. Po co kupiłeś sole i zdecydowałeś się na coś o czym nic nie wiesz ? Nie lepiej najpierw wiedzieć co i po co się kupuje oraz jak tego używać? Może się okazać, że nie jesteś w stanie spełnić koniecznych warunków do stosowania metody EI.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2011, 20:26:27 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
Arron
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2011, 14:47:45 » |
|
Ten artykuł czytałem. Ale tylko trochę KNO3 35 gr KH2PO4 4 gr MgSO4x7H2O 50 gr
-poniedziałek Mikro 4-6 ml -wtorek Makro 15-20 ml -środa Mikro 4-6 ml -czwartek Makro 15-20 ml -piątek --------------------------- -sobota --------------------------- -niedziela Podmiana wody: 50% Czy takie dozowanie będzie odpowiednie ??. Jeszcze jedno pytanie jakie odmierzyć 4g ,35g,50gr jak nie posiadam takiej wagi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|