Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Samo obniża mi się GH... dlaczego?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Samo obniża mi się GH... dlaczego?  (Przeczytany 3090 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Sierpień 29, 2011, 12:51:00 »

Hi,

Przygotowałam nowe akwarium 60l, działa od miesiąca i dzieje się w nim coś dziwnego. Wszystkie parametry są stabilne, tylko GH spada dość znacznie w krótkim czasie.

Pojemność: 60l
obsada: z 50 yellow, setki ślimaków, docelowo crystal black
podłoże: 1 mm drobnego, czarnego 'piasku bazaltowego'
ozdoba/złoże: 4kg czerwonej lawy, na niej 2 małe kępki mchu
rośliny: wspomniane 2 kępki mchu, 3 sztuki limnobium
filtr: kaskada Aquael FZN-3, pełna zasiedlonej ceramiki (kaskada działała już od ponad roku w 200l) z prefilrem.
woda: RO + minerały V8 i Mineral RO czerwony z akwanawozy.com.pl

Woda wlewana: GH 12, KH 5, pH 7,5
Woda po 4 dniach: GH 7, KH 4, pH 7,5

Testy kropelkowe. GH z Tropicala, KH z JBL, pH z Zooleka.

W akwariach zalewanych kranówką parametry nie zmieniają się.
To wina minerałów czy np lawy? Nie przeszkadza mi uzupełnianie V8 co kilka dni, ale fajnie byłoby wiedzieć skąd takie skoki. Wiem, że wiele osób używa V8 i nie słyszałam żeby miały kłopoty z parametrami.

poglądowa fota (zmętnienie po dolaniu V8):

Za każdą mądrą wypowiedź z góry dziękuję.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2011, 16:41:24 »

Widzę, że niewiele Wam się udało wydedukować Smiley Na razie po kolejnej dawce minerałów nie notuje spadków.

Powiedzcie mi - jeśli wiecie - czy odpad z takiego RO: http://filtrwody.pl/7/product/info/149 jest biologicznie czysty czy nie? Odpad przechodzi przez 2 filtry, nie idzie natomiast przez membranę, czy pasożyty i ich jaja są już eliminowane przez 2 poprzednie czy dopiero w membranie... ?
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2011, 16:43:13 »

Hmmm....
Od razu pierwsze co mi przyszło do głowy to te ślimaki.... Może tak wyciągają minerały na budowę swoich muszli?

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: