Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony - nowy zbiornik, co robić?  (Przeczytany 2472 razy)
szczudlo
Nowy
*

« : Sierpień 16, 2011, 20:39:07 »

Witam
Po przerwie około 2 lat postanowiłem wrócić do akwarystyki. Kupiłem akwarium około 100l, urządziłem według upodobań rośliny, korzenie, żwir... i po kilku dniach glony :/
Zastanawiam się jaka jest przyczyna, do akwarium wsadziłem stare korzenie, które leżały 2 lata pod szafką. Wyczyściłem je ale osad po starych glonach pozostał, więc może to jest przyczyną?
Kilka danych o akwarium:
pojemność : około 100l  wymiary  około 91x30x38 cm
oświetlenie : świetlówka Arcadia Original Tropical 25w - czas pracy od rana 8.00 - 21.00 chyba trochę przesadziłem
filtr: Eheim Biopower 200
rośliny : kupiłem paczkę na ebay z roślinami takie jak na zdjęciu Smiley nie znam nazw
podłoże: drobny żwir 25kg
nawóz: polecony przez sprzedawcę JBL 7 Kuglen Balls,

dzisiaj zrobiłem testy wody testami firmy tetra:
ph: 7,5
kh: mniej niz 1dh
gh: mniej niz 1dh
no2- : 0.3mg/l
co2: według tabeli dołączonej do testów to raczej mniej niż 1 :/

Nic z tego nie wiem, czy to w ogóle ma sens.
Rybek jeszcze nie kupiłem, chciałbym najpierw ustabilizować warunki panujące w akwarium.
Proszę o pomoc w zwalczeniu niechcianego gościa.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2011, 07:21:07 »

Widzisz zapewne kupiłeś rośliny z glonami. Fakt oświetlenie trochę za długo jak na początek powinieneś zwiększać stopniowo od 6 godzin po godzinie więcej co tydzień, ale w Twoim przypadku to tylko 0.25w/litr więc raczej nie jest to przyczyną. Ratunkiem może być wyniana wody co 2-3 po 20% zmniejsz oświetlenie do 8 godzin. Dokup w miare możliwości rośliny szybkorosnące. Tak to już jest, że najczęściej się pojawiają glony w baniakach świerzo założonych powinny minąć z czasem.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
szczudlo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2011, 19:04:16 »

Dziekuję za odpowiedź.
Zastosuje sie do Twoich rad, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ciekawe jak długo trzeba będzie czekać na rezultaty.
Czy rośliny zaatakowane glonami muszę jakoś ręcznie wyczyścić? Nie wyobrażam sobie czyścić tej drobnej trawy, mam nadzieje że glon po prostu odpadnie.
pozdrawiam

Coś namieszałem w odpowiedziach, nie wiem jak usunąć wpis powyżej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2011, 19:25:37 wysłane przez szczudlo » Zapisane
akwarysta-man
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 25, 2011, 16:39:06 »

Nie wiem czy dobrze zdiagnozowałem, ale wyglądają jak krasnorosty. Mają lekko niebieskie zabarwienie i są kłaczkami na liściach. Więc jeśli to krasnorosty to po pierwsze sprawdź ile masz azotanów NO3. No2 - azotyny nie powinieneś mieć wcale - jest to toksyczny związek szkodzący rybom. Być moze pomyliłeś dwójkę z trójką i podałeś azotany. W takim przypadku masz ich za mało i pewnie fosforu masz sporo - zmierz sobie. Jak tak to musisz dodać azotanów, żeby roślinki wyssały nadmiar fosforu i zabrały go glonom. POlecamhttp://www.domowe-akwarium.pl/glony.php#krasnorosty artykuł z tej stronki. Powinien rozwiać wszelkie wątpliwości.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: