Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny czy bd lepiej ??  (Przeczytany 4730 razy)
Arron
Zainteresowany
**

« : Sierpień 12, 2011, 21:12:53 »

Witam tak jakoś od nie dawna zamierzam zamówić dodatkowe oświetlenie do akwarium 1x 24W sylviana aquastar 10000k tak chcę ją dołożyć a nawet nie wiem czy to coś pomoże moim roślinką a są to głównie Ceratophyllum  demersum i Heterantera zosterifolia w opłakanym stanie .Z nawozów stosuję AQUA GAINER z makro i micro elementami nawóz za 3.50 w proszku nie powiem coś daje teraz oświetlenie to 2x 18W przód sylviana grolux kolorowa a tył to juwel day lite nowa .Roślinki są w nie za dobrym stanie niektóre wybarwiają się na żółto nie rosną oprócz anubisa.
Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2011, 22:32:22 »

AQUA GAINER jest w płynie  Huh

jaki litraż akwarium?

masz jakieś źródło węgla dla roślin?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2011, 22:34:02 wysłane przez Pethro » Zapisane
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2011, 11:15:48 »

ja go kupiłem w proszku do wymieszania z woda . Litraż to "112"l profil a raczej 90l .Tak podaje z bimbrowni
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2011, 02:06:40 »

po pierwsze to  jak rozpuszczasz CO2 ? może się tylko marnuje i ulatuje do atmosfery zamiast się rozpuszczać w wodzie
a po drugie to zacznij od zmiany podrobionego nawozu na coś markowego co wiadomo jak dozować np PG Classic + PG Macro stosowane według zaleceń producenta
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2011, 13:01:30 »

co2 jest podłączone pod wężyk venturiego mam zamiar kupić nawozy w płynie albo w proszku makro i mikro to jak pomoże to coś jak dodam tą świetlówkę ?
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2011, 11:53:39 »

Mam dodatkowe pytanie czy opłaca się kupować makro i mikro w proszku .Mam na oku dwie aukcje który nawóz jest lepszy
1)http://allegro.pl/nawoz-aqua-makro-mikro-proszek-gratisy-i1770242718.html
2)http://allegro.pl/nawoz-mikro-makro-gratisy-wysylka-gratis-zobacz-i1759137021.html
Pozdrawiam
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2011, 18:09:15 »

Cenowo jak widać opłaca się i to bardzo. Ale jak to działa w praktyce...? Kup, przetestuj i daj znać jakie efekty Cheesy

Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2011, 20:56:58 »

a może ktoś ich używa już na forum jeśli tak to proszę o napisanie czy są skuteczne
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 17, 2011, 12:15:03 »

Witam to jak kupować te dodatkowe oświetlenie czy nie ??
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2011, 22:39:02 »

1. Walisz posta pod postem.
2. Twój pierwszy post to jedna wielka zagadka. Czyta się go jak pismo klinowe z odłamków popękanych tabliczek. Naucz się, że jak coś piszesz, to nie dla siebie, tylko dla czytelnika. Postaw się w jego pozycji i przekonaj się czy ma łatwe zadanie. Składnia, wielkie litery, kropki, przecinki... To Tobie zależy żebyśmy jasno zrozumieli o co Ci chodzi, a nie nam.
3. Rozumiem że masz w tej chwili 2x18=36W na ok. 90 litrów zbiornika o wysokości 40cm, czyli 0,4W na litr. Czy to za mało czy nie, to zależy od pomysłu jaki masz na zbiornik. Moim zdaniem jest to przede wszystkim za mało jak na podawanie CO2, zwłaszcza z tak niestabilnego źródła jakim jest bimbrownia. Co za tym idzie, nie widzę też większego sensu w pakowaniu do wody nawozów w tych warunkach.
4. Nie napisałeś nic o podłożu. Jakie? Ile? Jaka wysokość? Jeśli koniecznie chcesz wzbogacić akwa o składniki to proponuję nawóz do podłoża w kulkach. Lanie nawozów do słupa wody nie ma raczej większego sensu, bo przy tym świetle rośliny i tak ich pewnie nie wykorzystają.
5. Kolejna sprawa to ilość masy roślinnej. Napisałeś jakie to rośliny - ok. Ale pytanie jeszcze ile jest tych roślin? Jeśli 2-3 na cały zbiornik to nawożenie w ogóle nie ma sensu. Kiedy zalewałeś zbiornik i jak stare jest to podłoże? Najlepiej pokaż zdjęcie baniaka.
6. Dołożenie światła jest pewnie wskazane, ale z pewnością nie jest konieczne. Jeśli zdecydujesz się na zbiornik oparty o rośliny typu anubias, żabienica (wbrew powszechnym opiniom, moim zdaniem jedna z najpiękniejszych roślin do akwarium), kryptokoryna, wątrobowce i oczywiście mchy, to taka ilość światła ma szansę wystarczyć. W podpisie jest link do mojego wątku, a tam 20-litrowe akwarium, oparte o gałęzatkę i subwassertang, z zaledwie 11-watową lampeczką, z której większość światła zabiera pływająca po tafli pistia. Akwarium działa już ok 1,5 roku i wszystko co w nim zielone świetnie sobie radzi. Z nawozów stosuję do niego głównie... cotygodniową podmianę świeżej wody. Poza tym symboliczne ilości EC i PG Makro. Żadnych mikroelementów, żadnego CO2.

Podsumowując, najpierw wybierz konkretny typ zbiornika jaki chcesz uzyskać, dobierz odpowiednie rośliny, później ewentualnie zastanów się nad dokładaniem światła, a dopiero na końcu weź się za ewentualne nawożenie.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2011, 22:04:33 »

Ja jestem odmiennego zdania co do CO2, uważam że pomaga w akwariach ze słabym światłem. Jak chcesz jechać na bimbrowni, ok da się tylko pilnuj by regularnie co 2 tygodnie podmieniać zacier na nowy. By się upewnić że starcza możesz sobie zrobić indykator CO2 i trzymać płyn wskaźnikowy na żółtym kolorze.
Woda w akwarium powinna krążyć, miejsca z zastojami to nieprzyjazne miejsce dla roślin.
Nawozy są w porządku, koleś przynajmniej napisał o ile ppm podnoszą N P K i Fe a to podstawa by wiedzieć co robić gdyby coś nie grało
Jeszcze pod korzenie kup jakiś dobry nawóz pod żwirowy np ferka tropica, zaaplikuj pod każdy krzaczek według instrukcji na opakowaniu
Sprawdź też na stronie wodociągów ile masz w kranie Magnezu, być może byś musiał go uzupełniać ( dokupisz sobie w każdej aptece - sól gorzka)
I coś co może zaważyć czy będzie sukces, podmieniaj wodę co tydzień, im wieksze masz kłopoty tym większa ilość
minimum 30% do 50%
Staraj się utrzymać higienę w akwarium ( regularne czyszczenie filtra w wodzie z akwarium,  odmulanie przy nawozach pod żwirowych odpada)
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2011, 22:28:56 »

Podmieniam co tydzień 10l wody do tego przejadę trochę odmulaczem ,filtr czyszczę raz na 2 tygodnie. Zamierzam zrezygnować z bimbrowni na rzecz Aqua Art
Planta Gainer Carbo atrakcyjna cena i to samo co EC, jeszcze do kupie z tej samej firmy macro .Do tego dodam że nawiedziły mnie zielenice które trudno się usuwa, przed nimi były okrzemki .Co do tego oświetlenia to jednak bd dokładał .Za nie długo zamierzam wymienić żwir trochę zostawię tego co jest teraz, ale dam nowy i wpakuje w żwir kulki gliniano torfowe myślę że bd okej ??.
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2011, 23:39:15 »

Do tego dodam że nawiedziły mnie zielenice które trudno się usuwa, przed nimi były okrzemki .

I ja osobiście przyczyny tych zjawisk upatrywałbym w pakowaniu nawozów do akwarium z minimalną ilością światła. Być może słabo dojrzałego. (Tu ponowne pytanie o to kiedy je zalałeś?)

Za nie długo zamierzam wymienić żwir trochę zostawię tego co jest teraz, ale dam nowy i wpakuje w żwir kulki gliniano torfowe myślę że bd okej ??.

Wymiana żwiru może tylko zrobić większy bałagan i w niczym pomóc - grzebanie w dnie naruszy równowagę akwarium. (Choć przy takim zabiegu wiele zależy od tego jakie masz filtrowanie.)

Ja jestem odmiennego zdania co do CO2, uważam że pomaga w akwariach ze słabym światłem.

Skoro Pethro tak pisze to pewnie warto go posłuchać i spróbować co radzi, on ma więcej doświadczenia. Ja z CO2 nie mam żadnych doświadczeń i wiem tylko tyle co wyczytałem tu i tam. Z drugiej jednak strony wiem z długiej praktyki, że przy słabym oświetleniu warto dobrać mniej wymagające gatunki i wówczas CO2 nie jest w ogóle potrzebne. Podobnie, przy bardziej, a nawet bardzo, wymagających roślinach (np. Rotala Macandra, Limnofila Aquatica) identyczne efekty można uzyskać przy długotrwałym, cierpliwym i systematycznym stosowaniu EC.

A tu prywata do Pethro a propos magnezu. Obecnie jakoś nie mam z tym już problemu, ale jakiś czas temu zdarzały mi się niewyjaśnione zamierania stożków wzrostu. Niewyjaśnione o tyle, że przy systematycznym nawożeniu, zamierały mi stożki u jednego gatunku, podczas gdy reszta radziła sobie dobrze. Za jakiś czas ów gatunek wracał do normy, a stożki zamierały u innego, który wcześniej radził sobie normalnie. Działo się to na zmianę między Rotala Macandra, Ludwigia Peruwiana (od Ciebie), a tym co widać o tu:

Podejrzewałem o to magnez, bo makro, potas i micro daję regularnie. Żelazo odpada, bo każde podanie extra od razu wywoływało początki glona. Jakiś pomysł na ten temat?

PS. Widzisz, da się pisać czytelnie Wink (Lekcja druga: spację robi się zawsze po kropce i przecinku, a nie przed Wink Wink Wink.) Nadal nie pokazałeś zdjęcia akwa i nie napisałeś jakie dokładnie i ile masz roślin?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2011, 23:46:01 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2011, 10:25:17 »

Arron Już ci wyczerpująco odpisałem jak to ja bym zrobił z twoim akwarium, i mam wrażenie że tego nawet nieprzeczytałeś...  Tongue

shogun4 roślina na zdjęciu to didiplis diandra, a co do zamierania stożków wzrostu to raczej nie jest to magnez, objawy niedoborów Mg to podwijanie się liści, przebarwienia, chlorozy miedzy żyłkowe najczęsciej występujące na starszych liściach itp 
Zamieranie stożków to albo akumulacja macro ( N lub P) albo jakieś niedobory micro. Jeśli didiplis zmienia barwe na zieloną gdy są z nim kłopoty to moze byc to przyczyna akumulacji fosforu. Rotala macrandra w pewnych warunkach źle reaguje na nadmiar azotu. Zbyt twarda woda może powodować kłopoty z micro jeśli ma słabe chelatory. Bywa tak że rośliny przestają się wybarwiać np didiplis lub ludwigia?
Arron
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2011, 12:27:33 »

A więc akwarium ma około 5 miesiecy a oto fotka

Filtr aquael fan 2 450l/h
Pethro czytałem twoją wypowiedz
Ja nie chce grzebać, tylko wyjąć ten żwir czarny ponieważ widać biały i to mnie wkurza tyle ile uda mi się uratować żwiru czarnego tyle dam, a także chce trochę w inny sposób rozmieścić rośliny i dodać może jakiś kamień i trochę innych roślin. Co d nawozów to jakie mam dać te PG czy te makro i mikro w proszku a może kulki tylko jakie .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2011, 12:29:42 wysłane przez Arron » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: