Do tego dodam że nawiedziły mnie zielenice które trudno się usuwa, przed nimi były okrzemki .
I ja osobiście przyczyny tych zjawisk upatrywałbym w pakowaniu nawozów do akwarium z minimalną ilością światła. Być może słabo dojrzałego. (Tu ponowne pytanie o to kiedy je zalałeś?)
Za nie długo zamierzam wymienić żwir trochę zostawię tego co jest teraz, ale dam nowy i wpakuje w żwir kulki gliniano torfowe myślę że bd okej ??.
Wymiana żwiru może tylko zrobić większy bałagan i w niczym pomóc - grzebanie w dnie naruszy równowagę akwarium. (Choć przy takim zabiegu wiele zależy od tego jakie masz filtrowanie.)
Ja jestem odmiennego zdania co do CO2, uważam że pomaga w akwariach ze słabym światłem.
Skoro Pethro tak pisze to pewnie warto go posłuchać i spróbować co radzi, on ma więcej doświadczenia. Ja z CO2 nie mam żadnych doświadczeń i wiem tylko tyle co wyczytałem tu i tam. Z drugiej jednak strony wiem z długiej praktyki, że przy słabym oświetleniu warto dobrać mniej wymagające gatunki i wówczas CO2 nie jest w ogóle potrzebne. Podobnie, przy bardziej, a nawet bardzo, wymagających roślinach (np. Rotala Macandra, Limnofila Aquatica) identyczne efekty można uzyskać przy długotrwałym, cierpliwym i systematycznym stosowaniu EC.
A tu prywata do Pethro a propos magnezu. Obecnie jakoś nie mam z tym już problemu, ale jakiś czas temu zdarzały mi się niewyjaśnione zamierania stożków wzrostu. Niewyjaśnione o tyle, że przy systematycznym nawożeniu, zamierały mi stożki u jednego gatunku, podczas gdy reszta radziła sobie dobrze. Za jakiś czas ów gatunek wracał do normy, a stożki zamierały u innego, który wcześniej radził sobie normalnie. Działo się to na zmianę między Rotala Macandra, Ludwigia Peruwiana (od Ciebie), a tym co widać o tu:

Podejrzewałem o to magnez, bo makro, potas i micro daję regularnie. Żelazo odpada, bo każde podanie extra od razu wywoływało początki glona. Jakiś pomysł na ten temat?
PS. Widzisz, da się pisać czytelnie

(Lekcja druga: spację robi się zawsze po kropce i przecinku, a nie przed

.) Nadal nie pokazałeś zdjęcia akwa i nie napisałeś jakie dokładnie i ile masz roślin?