Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyparzanie zwirku  (Przeczytany 3169 razy)
shakur84
Nowy
*

« : Lipiec 20, 2011, 12:32:26 »

Witam serdecznie.Chcialem sie was poradzic mianowicie mam bardzo zarosniety glonami zwirek jest czarny wiec tak bardzo go nie widac nie mniej chce zrestartowac akwa w zwiazku z tym mam pytanie czy da sie jeszcze ten zwirek uratowac gotujac go(parzac) czy dac sobie spokoj i kupic nowy,zalezy mi zeby te kamyczki nie byly zalazkiem glonow w nowym akwa...pozdrawiam
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2011, 12:45:36 »

Możesz go wyparzyć glony znikną , ale po jakimś czasie urosną nowe. Jeżeli to zrobisz pamiętaj że pozbędziesz się też pożytecznych bakterii . Nie kupuj żwiru bo będziesz miał to samo , musisz znaleźć przyczynę wzrostu glonów restart nic nie pomoże nawet pogorszy sprawę.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 15:30:53 »

shakur, pojęcie "wyparzyć" żwirek jest mało konkretne. Jak wiadro żwirku zalejesz wrzątkiem to po chwili ten wrzątek nie będzie już wrzątkiem ponieważ duża ilość ciepła pójdzie na nagrzanie żwirku. W efekcie będziesz miał żwirek i wode w temperaturze z 70-80 stopni. Nie wiem czy wszystkie paskudztwa dadzą się tą temperaturą permanentnie zabić. Dlatego jak już to proponuję podgotować taki żwirek, żeby mieć pewność że temperatura zarówno wody w której będzie żwirek jak i temperatura samego żwirku będzie bliska 100C.

Po takim wygotowaniu radzę cały żwirek intensywnie mieszać, aby sparzone glony i wszelkie osady organiczne z niego zetrzeć i potem spłukać. 1 metoda to wiertarka i czyste mieszadło do farby/zaprawy, druga metoda to bierzesz garść żwirku i robisz tak jakbyś próbował umyć nim ręce - tzn że ziarenka trą o siebie i tym samym się znacznie czyszczą. i tak garstka po   garstce do z jednego do drugiego wiaderka.
Generalnie takie odzyskiwanie żwirku jest czasochłonne, ale w czasach gdy miałem cienko z kasą i 40 litrów żwiru potrafiłem tak przerobić.

Nie zmienia to faktu, że przyczynę glonów też musisz znaleźć aby w przyszłości uniknąć problemu. Takie czyszczenie żwirku może mieć sens jeśli stawiasz akwarium na nowo z zaplanowanym sposobem prowadzenia zbiornika.

Pozdrawiam, R.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2011, 17:28:23 »

Rodia mnie się wydaje, że lepiej całe dziadostwo wsadzić do jakieś miski metalowej do piekarnika na 200 stopni na 15-20 min (kiedyś tak stosowałem) i odparowuje glon po takim zabiegu płucze się jeszcze w wodzie by pozostałe paprochy wypłukać i tyle.
Damian co do bakterii to te powinny być w filtrze.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2011, 17:34:04 »

Baniakmaniak, piekarnik to też opcja. Ważne, żeby podgrzać.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: