Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki + muszki owocowki + raid  (Przeczytany 4436 razy)
fr0t
Bywalec

« : Lipiec 20, 2011, 11:14:28 »

Witam

Mam takie pytanko! Mam dostep do duzej ilosci muszek owocowek, ale latajacych. Jakby to sie mialo gdybym je wszystkie unicestwil raidem – moge takie muszki podac rybkom, czy troszke ryzykowne posuniecie? Oczywiscie miejsce polowania jest zupelnie gdzie indziej niz moje akwaria, wiec nie ma bezposredniego kontaktu rybek z raidem, ale nie wiem jaka jego ilosc wystepuje w zabitych muszkach?

Co o tym sadzicie? Moze to glupi pomysl, ale warto zapytac...

pozdrawiam
fr0t

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2011, 11:16:24 »

Pomysł głupi, żeby środek zabił owada musi się do niego dostać a dalej to już sam wydedukuj... akwarystyczny kasarek wystarczy ci do wyłapania muszek

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 17:55:06 »

frot, zjadłbyś szynkę ze świni, którą uśmiercono przez otrucie ?

Przyznam, mimo możliwych nieprzyjemnych skutków, jest to jeden z najbardziej interesujących sposobów zdobywania pożywienia dla ryb o jakim słyszałem. Wink

Pozdrawiam, R.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2011, 17:14:04 »

Hehe, wiem wiem, że to kiespki pomysł, jednak miałem 1% nadzieji, że coś z tego będzie. Jednak podczas mojej nudnej pracy nałapałem żywych muszek w pudełeczko z małymi dziurkami, z malinami w środku. Jak tylko zauważyłem, że jest tam sporo muszek, to szybko nalepką zalepiłem dziurki. Potem w domu wsadziłem pudełeczko do zamrażalki na 15 minut, wyjałem maliny i same muszki wsypałem do akwarium. Troche zachodu przy tym, ale nie ma to jak świeży "żywy" pokarm dla podopiecznych Smiley Teraz pracuję nad bardziej wydajną pułapką Smiley

piotrw_78
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2011, 20:19:20 »

wydajniejsza bedzie taka bierzesz litrowy słoik wrzucasz do niego obierki po jabłku do zatykasz go lejkiem tak aby dziubek skierowny był do dołu jak już będziesz widział że muszek masz w środku dostatecznie dużo to zalewasz to woda  taka porcje podajesz do akwarium.
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2011, 11:08:43 »

No dobra, super pomysl, ale powiedz mi jak ja bede wygladac z takim sloikiem w pracy gdzie pracuje okolo 700 osob?! Takie przezroczyste pudeleczko mniej rzuca sie w oczy i na tym polega caly trick.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2011, 11:40:28 »

No dobra, super pomysl, ale powiedz mi jak ja bede wygladac z takim sloikiem w pracy gdzie pracuje okolo 700 osob?! Takie przezroczyste pudeleczko mniej rzuca sie w oczy i na tym polega caly trick.
a ganiając z rajdem jak ?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2011, 14:25:05 »

a ganiając z rajdem jak ?

No chyba lepiej z rajdem niz ze sloikiem, 2x psiukne i mam mnostwo denatow. A poza tym, nie mozna u nas na terenie farmy miec ani uzywac szkla pod zadna postacia, wyjatkiem sa okulary, ale i tak sa sprawdzane przez specjalny personel.

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2011, 15:20:42 »

wydajniejsza bedzie taka bierzesz litrowy słoik wrzucasz do niego obierki po jabłku do zatykasz go lejkiem tak aby dziubek skierowny był do dołu jak już będziesz widział że muszek masz w środku dostatecznie dużo to zalewasz to woda  taka porcje podajesz do akwarium.
A takie zalane muszki można zamrozić i podawać tak jak ochotkę ?
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2011, 16:41:25 »

A takie zalane muszki można zamrozić i podawać tak jak ochotkę ?

No można, nie widze żadnego problemu. Kwestia obmyślenia dobrego sposobu "pakowania" i tyle. Bo w sumie zamrażać pół słoika wody z kilkoma muszkami wydaje się być mało wydajne. Ewentualnie przelać przez sitko, albo sparzyć gorącą wodą, wybrać, spakować w... np. w tackę do kostek lodu i ewentualnie pozniej dokładać następne porcje.

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2011, 18:44:13 »

Tak właśnie myślałem żeby pakować w pojemniczki do robienia lodu. Ciekaw jestem ile muszek wpadłoby w pułapkę opisaną przez piotrw_78 . Jeśli byłoby za mało to można uzupełnić kawałeczkami mięsa albo innym robactwem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: