kaban
Nowy

|
 |
« : Lipiec 07, 2011, 11:30:52 » |
|
Witam! W sumie nie wiem, gdzie to podczepić. Małe akwarium (112l), mocny filtr, potężne napowietrzanie. Efekt: woda cyrkuluje jak w rzece. Powiedzcie, proszę, jakie są plusy, a jakie minusy tak silnych prądów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2011, 11:45:34 » |
|
Minus na pewno taki, że wytrąca się Co2 z wody, które spowalnia wzrost roślin, oraz większość rybek będzie unikać tegoż prądu chowając się w kryjówkach, zaroślach.
Plus, silne napowietrzenie, które jednak nie jest aż tak potrzebne w baniaku, a i zanieczyszczenia szybciej trafiają do filtra niesione z prądem wody.
Minusów jest znacznie więcej, ale na prędkości nie przychodzą mi do głowy. Jak sobie przypomnę więcej to dopisze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2011, 14:10:42 » |
|
Aby pozbyć się silnego prądu wody zrób deszczownie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomes
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2011, 19:09:14 » |
|
większość filtrów posiada regulację natężenia przepływu wody-może skręć troche kubełki HW nie posiadają takiej regulacji wtedy pralka potężne napowietrzanie.
a po co ? ruch tafli by nie wystarczył
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2011, 19:11:21 wysłane przez tomes »
|
|
|
|
|
kaban
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2011, 22:14:15 » |
|
Jeno, się mi bardzo podoba ruch wody. Molinezjom wydaje się nie przeszkadzać, a i Danio kyathit pomykają całym stadkiem bez problemów. Mój filtr również ma regulację, po prostu chciałem się dowiedzieć, czy to nie przeszkadza. Potężne napowietrzanie - miałem trochę czasu, to skonstruowałem trochę dekoracji (jamki, tunele) gdzie między kamieniami ukryłem rozpylacze powietrza. Wg mnie (!) świetnie to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2011, 13:04:49 » |
|
To pokaż zdjęcie tego wiru 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2011, 14:27:38 » |
|
niektóre rybki rzeczywiście uwielbiają silny prąd wody.. u mnie np gupiki, zbrojniki... Jednak moim zdaniem niezbędne jest zapewnienie spokojniejszych miejsc , w tym wypadku jakieś duże kryjówki, skały, korzenie, żeby rybki mogły także odpocząć. W akwa ponad 100l da się to chyba pogodzić, by nie było pralki w całym zbiorniku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaban
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2011, 06:12:50 » |
|
Kryjówki są, jak pisałem wcześniej, jest też spokojniejsza część, gdzie siedzą Danio, a co chwila robią rundkę przez nurt. L144 prawie cały czas w prądzie. Molki pomykają wszędzie. Jawi się ok. Zdjęcia będą, ale dopiero, kiedy ukończę projekt. Dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaban
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2011, 22:55:18 » |
|
Zbrojnikom stanowczo to odpowiada, zwłaszcza, że się wytarły dziś. Molki mnożą się jak oszalałe, ale to akurat o niczym nie świadczy, czyż nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|