Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « czarne nitki po 6 mies od restartu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czarne nitki po 6 mies od restartu  (Przeczytany 2432 razy)
lolek261
Nowy
*

« : Lipiec 05, 2011, 20:27:20 »

Witam! Piszę do Was bo pojawił i sie problem w postaci czarnych nitek w akwa na roslinkach. W lipcu tamtego roku zrobiłem restart bo miałem problem w moim 182 baniaku z zielonymi glonami i tym że roślinki nie rosły. Sprawę rozwiązała ziemia ogrodowa oraz nowy filtr Fluval 205, roślinki wystrzeliły i porosły całe akwarium a dobra filtracja sprawiła że ani śladu po zielonych glonach i do tej pory ich nie ma. Ale od stycznia pojawiły się czarne nitki na roślinach, nie pomaga wycinanie zarażonych listków, bo pojawiają sie nowe. Za przyczynę uważam to że:
-kolega poradził mi że nie trzeba podmieniać wody co tydzień tylko co 2 wystarczy
-w styczniu przez ok 2 tyg. świeciłem tylko 2x18v zamiast 4x18v,
-wywaliłem z akwa szybko rosnące roslinki min rogatka sztywnego
od tamtej pory nie jestem w stanie nad nitkami zapanować, co poradzicie by problem rozwiązać, niepomogło Easy Carbo, a gdy mi się skończyło roslinki troszke zmarniały i jak by wzrost spowolnił.
Planuje znowy restart i wymiane ziemi na świerzą, jak pozbyć sie nitek z listków, czytałem o kwasku cytrynowym co Wy na to? Prosze radę jam się pozbyc tego ustrojstwa, o parametry wody nie pytajcie nie mam nic do zmierzenia. pozdrawiam Piotrek
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2011, 21:15:40 »

zapewnij roślinom wszystkiego czego potrzebuja do prawidłowego rozwoju, a po jakimś czasie glony same znikną

zdrowe rośliny => zero glonów

jeżeli rośliny marnieja to czegoś im brakuje, może jakiś składnik z podłoża się wyczerpał, a inny się kumuluje i glonarium gotowe

wg mnie ziemia jest dobra, ale na chwile  (przerabiałem ze 3 razy)

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 05, 2011, 21:49:16 »

Ja usuwałem roztworem kwasku cytrynowego glony z roślin pomogło , ale po niedługim czasie  rosną od nowa.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2011, 22:07:26 »

ale po niedługim czasie  rosną od nowa.

w tym cały problem żeby usunąc przyczyne

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: