Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: no3, po4  (Przeczytany 6321 razy)
pawelniemiec1
Nowy
*

« : Lipiec 04, 2011, 19:35:33 »

Czy przy PO4 = 1: NO3 = 5 należy jeszcze dodatkowo podawać fosfor i azot? Nawożę tylko Profito oraz Carbo. Bardzo proszę o odpowiedź.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 05, 2011, 11:01:18 »

Jeśli roślinom to wystarcza to nie trzeba.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
pawelniemiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 05, 2011, 20:01:32 »

Mierzyłem dzisiaj testami zooleka po4 i no3 i wyszło mi po4 = 1 a no3 = 0. Co robić w tym przypadku. Czy dodać azotu? ps.akwarium 240l duża ilość roślin, główniw szybkorosnących - limnofilie, kabomby, rotale.
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2011, 20:13:38 »

jak najbardziej podnieś no3 do 5-10 ppm, o ile dajesz wiarę testom bo z nimi bywa różnie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2011, 21:31:18 wysłane przez tomes » Zapisane

pawelniemiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 05, 2011, 20:32:43 »

Dzięki za odpowiedź, zrobię jak proponujesz. Tylko czy dawkować go tak jak zalecają 10ml na 500 litrów(easy life nitro) czy na początek mniejszą dawkę i sprawdzić wynik?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 20:38:23 wysłane przez pawelniemiec1 » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2011, 20:50:09 »

ja użwam soli są tanie i łatwo obliczyć ile mg/l się podaje, wtedy testy w odstawke

z gotowymi nawozami jest troche gorzej bo nie wiesz o ile mg/l  podniesiesz np. NO3

czy na początek mniejszą dawkę i sprawdzić wynik?

myśle ze tak bedzie bezpieczniej

podniesienie no3 spowoduje najprawdopodobniej skonsumowanie dostepnego PO4 wiec o nawożeniu fosforem nie zapomnij, potas, magnez żelazo (micro) też muszą być dostępne,

podsumowując nawożenie to podawanie do słupa micro i macro......... pisać można do rana

« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 21:02:04 wysłane przez tomes » Zapisane

pawelniemiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2011, 19:37:08 »

Mierzyłem we wtorek przed podmianą wody po4 i no3 i wyszło mi po4 = 1 a no3 = 5. Wczoraj podmieniłem wodę (50 litrów). Dzisiaj po pomiarze wyszło mi Po4 = 1 ,  No3= 0. Czy po podaniu azotu może mi spaść fosfor a jeśli tak to czy równocześnie podać azot z fosforem. W jakich proporcjach podawać, czy 10:1 czy inaczej? Ps. dopiero dzisiaj zakupiłem Easy Life Nitro oraz Easy Life Fosfo,
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 21, 2011, 20:50:34 »

czy 10:1 czy inaczej?

moze być

zakupiłem Easy Life Nitro oraz Easy Life Fosfo,

a skąd bedziesz wiedział podająć gotowe nawozy o ile mg/l podnosisz stężenia no3 i po4

byłoby taniej i dokładniej kupić sole, przygotować wg. kalkulatora i testy do kosza /są mało dokładne/

aptekarskie podejście typu 10:1 a może 16:1 nie musi wcale doprowadzic do sukcesu

lepiej podmień więcej wody /nawet 70%/ ustal sobie jakiś stały program nawożenia i się go trzymaj nie zrażając się początkowym brakiem " eksplozji" zielonego gąszczu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2011, 20:56:45 wysłane przez tomes » Zapisane

pawelniemiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2011, 07:37:34 »

Znalazłem dzisiaj na allegro nawóz  MAKRO + MIKRO . Po wypowiedziach doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby przygotowywać nawóz samemu niż kupować oryginalny w sklepie., bo wtedy wiadomo ile czego mamy w robionym nawozie przez siebie. Mam tylko problem z tym kalkulowaniem ile czego dodać aby było odpowiednie stężenie nawozu. W związku z tym chciałbym kupić coś gotowego i tylko rozpuścić to w wodzie.

1. Czy stosowanie tylko  tego nawozu MAKRO + MIKRO +  Easy life Carbo jednocześnie byłoby wystarczające ? 

2. Czy wystarczy rozpuścić go i podawać według zaleceń, czy sugerujecie inaczej?

PS. Mogę jeszcze zwrócić zakupione nawozy wczoraj Easy life Nitro i Fosfo. Bardzo proszę o radę.
Poniżej linki do aukcji:
http://allegro.onet.pl/nawoz-aqua-makro-mikro-proszek-gratisy-i1723324684.html
pawelniemiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2011, 18:52:29 »

Czekam na odpowiedź

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2011, 21:24:59 »

1. Czy stosowanie tylko  tego nawozu MAKRO + MIKRO +  Easy life Carbo jednocześnie byłoby wystarczające ? 

tak, zamiast Easy life Carbo możesz stoswać CO2 z bimbrowni lub butli wysokosiśnieniowej

2. Czy wystarczy rozpuścić go i podawać według zaleceń, czy sugerujecie inaczej?

wystarczy rozapuścić i podawać, producent tego nawozu podaje o ile wzrosną stężenia poszczególnych pierwiastków więc jakieś odniesienie będziesz miał i jak będą braki to zwiększysz dawkę
na akwarystyke roślinną składa się jednak więcej czynników niż tylko nawożenie słupa wody, więc jakie takie nawożenia przyniesie w Twoim konkretnym akwarium rezultaty, nikt Ci nie zagwarantuje

w składzie macro nie ma Mg, dobrze jakbys znał skład swojej kranówki, bo może się okazać że go zabraknie

Rozrobić wszystko osobno jast o tyle lepiej że masz pole manewru w razie potrzeby, jeśli jednak masz problem z kalulatorami to podany przez Ciebie zestaw, jest tańszą (nie gorszą) alternatywą dla drogich gotowych nawozów

pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: