Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe 240L i sprzet do niego-czy moze byc?  (Przeczytany 1882 razy)
timo
Nowy
*

« : Czerwiec 28, 2011, 14:48:31 »

Witam.To bedzie moje pierwsze powazne akwarium i potrzebuje pomocy w doborze sprzetu do niego.To bedzie 240L 120x40x50 Malavi bez roslin !!!!!!!
To moje pomysly(oczywiscie czesc z nich poparta dosc sporymi lekturami na forach) ale wasze wskazowki bardzo wskazane.
-filtr zewnetrzny http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposazenie-akwarium/Filtry/FILTRY-ZEWNETRZNE/FILTR-ZEWNETRZNY-kubelkowy-1000l-h-HW-302
moze jakis inny model z tej firmy bo czytalem bardzo duzo dobrych recenzji o nim  i PYTANIE czy ten filtr posiada lampe UV?Jak nie to ktory z modeli HV posiada taka lampe?
-ogrzewanie chcialbym takie czy jest dobre? http://sklep.roslinyakwariowe.pl/ogrzewanie/grzalki-przeplywowe/hydor-grzalka-przeplywowa-16mm-p-5021.html
-czy potrzebuje filtr wewnetrzny,jak jest to konieczne to jaki?czy lepiej 2 zewnetrzne na przyklad?
-jakie napowietrzanie?czy w ogole jest potrzebne ?czy w tych zewnetrznych nie ma juz tego?czy deszczownia to wlasnie jest napowietrzanie tez?
-jakie lampy, do tego chodzi zeby ladnie wybarwialy mi rybki bo w jednym sklepie rozmawialem przez telefon to koles powiedzial ze 90zl za jedna lampe wiec za 2 180zl,chcial mnie wyciulac?Narazie to tyle Wink
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2011, 15:06:04 »

Ja filtr polecałbym jeden zewnętrzny, ale większy-
http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposazenie-akwarium/Filtry/FILTRY-ZEWNETRZNE/FILTR-ZEWNETRZNY-kubelkowy-1400l-h-z-lampa-UV-C-HW-303B

Ten ma też UV. Trzeba liczyć, że filtr powinien mielić pojemność akwa około trzech razy na godzinę. Deklarowana przepływowość 1400L/h spadnie o połowę z wkładami filtracyjnymi, więc wychodzi akurat.

Grzałkę polecam tradycyjną z termostatem-ta którą pokazałeś zmniejsza przepływ filtra.

Napowietrzanie nie będzie konieczne, wystarczy ruch tafli wody

Jakie lampy Ci polecał gość przez tel.?

timo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2011, 15:47:13 »

Nie pamietam jakie to byly lampy.Ale chcialbym takie zeby wybarwialy rybki i czy sa takie zeby mi glony nie rosly?Bo to bedzie bez roslinek akwa i glonow tez nie chce.
Czy ten kubel HV 1400 z UV zalatwi mi glony ? A oswietlenie slyszalem ze Philips-aquarelle jest dobre i tez zaloze lamki LED na wieczorek Wink
Aha i jeszcze jedno bo sie naczytalem z tym ststemem UPS ze jak pradu zabraknie to szybko pada akwa a rozmawialem z kumplem i on na przyklad (czego w zyciu nie zrobie zawsze na noc wszystko wylaczal Huh? ) i mowi ze jak na przyklad 1 dzien pradu nie bedzie to sie nic nie stanie.....

VENTO to moje GG bo chcialbym miec kontakt z kims z kim mozna pogadac a nie czekac az ktos moze odpisze na forum a moze nie(jesli nie masz nic przeciw).
To moje GG-22270698
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2011, 18:15:02 »

gg nie używam.
Na większość Twoich pytań odpowiedzi znajdziesz na forum. Takie tematy były poruszane już niejednokrotnie. Nie ma nic bez wysiłku-poszukaj trochę a znajdziesz, bo widać, że dopiero raczkujesz w temacie.
Jedyne co załatwi problem glonów, to Twoje doświadczenie, którego kupić się niestety nie da. Czytaj, ucz się Wink

timo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2011, 18:21:37 »

A mozesz mi odpowiedziec na ta czesc gdzie mowa o braku pradu?I czy lampa UV w filtrze zalatwi glony?
Ps.I czytam,duuuzo czytam,zona ma juz dosc mojego siedzenia przy lapku.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: