Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zielona woda, rybki zdychają
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zielona woda, rybki zdychają  (Przeczytany 6830 razy)
nifredil
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2011, 07:25:59 »

Witam, Teściowa mnie 1,5 tyg temu zaskoczyła rybkami dla córki. Przyniosła akwarium 25L z taką obsadą 7 neonek, 4 danio pręgowane, glonojad, 3 bystrzyki ozdobne, 5 kirysów spiżowych, (niestety na wiedzę teściowej nie mam wpływu). Podłoże to chyba żwirek drobny (mieszanka czarnego i białego), 1 roślinka, Filtr Hailea BT 200 z deszczownią, grzałka nie wiem jaka. Filtr chodzi cały czas.

Problem pojawił się po 4 dniach, zielona woda, od 2 dni osad na szybie. 2 dni po zakwicie wody padł glonojad, 2 neonki, wczoraj 2 kiryski, dzisiaj kolejny neonek
Od kilku dni zaciemnienie akwarium, w piątek dałam AlguMin a wczoraj Sera bio nitrivec. Podmiana wody 30% co 3 dni Jestem już bezradna.

Wiem, zaraz napiszecie, że za małe akwarium. Ja nie miałam do czynienia nigdy z rybkami to szukałam literatury w internecie. Wertuje różne fora  praktycznie non top od 1,5 tyg. Doczytałam, że w tak małym akwa co najwyżej krewetki i dlatego od razu zamówiłam akwa 60L, (także proszę o wyrozumiałość) zanim doszło akwarium i cała reszta trochę potrwało. Akwarium 60L zalałam w piątek, przygotowałam wg rad z forum (roślinki są, filtr działa) dodałam tylko Sera bio nitrivec

Teraz najważniejsze pytanie, wiem że nowy baniak musi dojrzewać, ale czy nie byłoby lepiej dla rybek gdybym je do niego przeniosła?Kiedy najwcześniej?
A jak jednak nie, to co mam robić z tymi glonami, żeby następne rybki nie padły i doczekały zmiany akwa. Proszę o pomoc i z góry przepraszam za przydługi post
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2011, 07:27:33 wysłane przez nifredil » Zapisane
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2011, 07:59:57 »

watpie by ryby padaly z powodu glonow, chociaz moze sie myle. mysle, iz glowna przyczyna jest niedojrzale akwarium i brak bakterii nitryfikacyjnych, tak wiec przeniesienie obsady do wiekszego ale tez niedojrzalego akwarium nic nie da. sam na Twoim miejscu zrobilbym to tak (chociaz nie gwarantuje nic). zaszczepilbym w filtry oba akwaria bakterii uzywajac jakiegos startera, dal kilka roslin szybko rosnacych (chociazby na tymczasem), rozbil obsade na oba zbiorniki i robil podmiany ok 30% dwa razy w tygodniu oczywiscie na odstana wode. musisz jeszcze sprawic sobie testy (przydadza sie w przyszlosci) bo na razie to nie wiemy nic...

nifredil
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2011, 08:54:51 »

Czy Sera  bio nitrivec starczy? Nalałam do obydwu  akwa tyle ile napisał producent. Czyli, podzielić obsadę na 2 akwa? Testy idę kupić jutro. A podmianka 2 razy w tyg w nowym akwa nie za często?
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 19, 2011, 09:07:03 »

odnosnie preparatu nic Ci nie powiem bo nie stosowalem, ale podejrzewam, ze bakterie to bakterie.
czy podmianka 2x na tydzien, to nie za czesto? - tak naprawde to bakterie "siedza" glownie w podlozu i w filtrze. podmieniajac wode usuwasz azotyny i azotany, ktore nie moga byc rozlozone przez bakterie z powodu ich braku. reszte powiedza Ci testy.
rozbicie obsady na dwa zbiorniki ma na celu zmniejszenie stezenia trujacych substancji, mniej ryb - mniej syfu.

nifredil
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2011, 16:45:33 »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pomoc Smiley Jestem naprawdę zielona w akwarystyce, czytam i czytam na razie.
Male akwa odmuliłam, podmieniłam wodę (oczywiście odstana wcześniej) wyczyściłam szyby itp. Jutro kupie testy i zrobię pomiar w obydwóch zbiornikach i w razie czego jutro rozbije rybki na 2 zbiorniki. Może jakoś dotrwają do pełnego dojrzałego akwa. Ach,  szkoda mi tylko tych co zdechły, sprzedawcy są bezwzględni jeżeli chodzi o zysk
nifredil
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2011, 19:40:04 »

I dzisiaj znowu 1 neonek padł, a pozostałe 3 są bardzo niemrawe, pływają przy filtrze i praktycznie się nie ruszają, także chyba ich koniec  jest blisko Sad Pozostałe rybki nie wyglądają żle. Wodę podmieniłam i wyczyściłam co się dało, jak mówiłam w niedziele (w 25L). Woda nie jest już zielona, ale dla odmiany mleczna. Oczywiście podmianka wodą odstaną ok 12-15h. Czy to może być wina filtra? Hilea ma wkład węglowy i gąbeczkę. Płukałam filtr w wodzie z akwa delikatnie.

Temp wody w obydwu 24st. Kupiłam test paskowy Sery, bo tylko takie były, jutro mają dojść tetry, ale nie wiem czy jest sens kupować drugie.
Proszę o pomoc w interpretacji.  Nie wiem czy dobrze odczytuje NO2 i NO3, bo kolor jest bez zmian, jak na nieużywanym pasku, a wartości zaczynają się od lekkiego różu (nie znam się na tym kompletnie   Embarrassed )

25L:
NO3 0mg/l
NO2 0mg/l
GH >16 (wszystkie 3 kwadraciki tego samego koloru)
KH 20
PH 8

60L (bez  obsady)
NO3 i NO2 0mg/l
GH >16
KH 15
PH 8

Co dalej, proszę o radę. Wartości są praktycznie takie same, obsada mi się już na tyle wykruszyła, że nie wiem czy jest sens rozdzielać na  2 akwa, czy dać jednak czas 60L żeby  porządnie dojrzało i liczyć że reszta rybek nie fiknie.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2011, 21:03:21 »

no to masz zwykla twarda kranowe... o neonkach mozesz zapomniec, czyli zostaly Ci 3 kiryski spizowe. one dadza rady to rybki, ktore wiele wybacza. jezeli chcesz miec dalej akwarium to przerzuc je do 60tki i zacznij duzo czytac. kiryski zmieszcza sie w ogolniaku prawie z kazda obsada to bedziesz miec na poczatek. odnosnie testow kropelkowych to nie kupuj przynajmniej na razie, na poczatek zanim jeszcze ogarniesz temat wystarcza Ci paski

kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2011, 10:35:50 »

no to masz zwykla twarda kranowe... o neonkach mozesz zapomniec, czyli zostaly Ci 3 kiryski spizowe. one dadza rady to rybki, ktore wiele wybacza. jezeli chcesz miec dalej akwarium to przerzuc je do 60tki i zacznij duzo czytac. kiryski zmieszcza sie w ogolniaku prawie z kazda obsada to bedziesz miec na poczatek. odnosnie testow kropelkowych to nie kupuj przynajmniej na razie, na poczatek zanim jeszcze ogarniesz temat wystarcza Ci paski

Ja mam twardą wodę 19 stopni i neonki żyją. Więc nie  musi oni nich zapominać.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 22, 2011, 10:53:19 »

ale czy jest im dobrze to Ci powiedzialy??

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2011, 11:58:56 »

Nie przesadzajmy - jak ktoś (czyli większość ludzi w Polsce) nie ma ochoty mnożyć neonek to może je trzymać we wspomnianych parametrach. Tak - jest im dobrze, ale nie na tyle żeby się rozmnażać.

Co do wpuszczania ryb do niedojrzałego akwarium to rafalkudlaty ma ciekawe podejście do tematu. Jasne, że 60l było niedojrzałe, ale zdecydowanie stabilniejsze jest niedojrzałe 60l z obsadą niż niedojrzałe 20l z przerybieniem. Pisze to jako poradę dla kolejnych ludzi - jeśli masz takie 2 akwaria do wyboru - wpuszczaj ryby do większego - ZAWSZE!

Pozdrawiam
Gocha
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 22, 2011, 20:35:18 »

Nie przesadzajmy - jak ktoś (czyli większość ludzi w Polsce) nie ma ochoty mnożyć neonek to może je trzymać we wspomnianych parametrach. Tak - jest im dobrze, ale nie na tyle żeby się rozmnażać.
Gosiu nie wiem jak Ty ale ja daze do perfekcji i jezeli w twardej wodzie neony nie moga sie rozmnazac to ich nie trzymam (nie chodzi mi juz o rzeczywiste ich rozmnazanie i odchowanie narybku, wciaz jest to dla mnie zbyt trudne - dlatego sie nie porywam, ale moznosc rozmnazania traktuje jako podstawowy wyznacznik odpowiedniego dla ryb srodowiska).
Pisze to jako poradę dla kolejnych ludzi - jeśli masz takie 2 akwaria do wyboru - wpuszczaj ryby do większego - ZAWSZE! zgodze sie, tylko zauwaz iz nofredil wspomniala o kondycji pozostalych neonow. prawdopodobnie, co by nie zrobic to i tak nie dadza rady, kirysy maja na to szanse, bo to twarde ryby. po procesie dojrzewania 60l mozna je zmiescic prawie do kazdej obsady, nadajacej sie zarowno dla tego litrazu, jak i dla poczatkujacego akwarysty.

nifredil
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2011, 21:16:42 »

Bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie rady. Nie mogłam napisać wcześniej, po padło mi łącze.
Wszystkie rybki są już w większym akwa i na razie jest ok.
Rafalkudlaty ma racje, neonki nie dały rady, wszystkie niestety padły  Sad padł też jeden danio, ale tutaj podejrzewam chorobę.  Sad Pływał tak dziwnie przez 1,5 dnia, potem jakby skakał na dnie i w końcu zdechł. Także z obsady, która została nam podarowana zostały 3 bystrzyki, 3 danio pręgowane i 3 kiryski spiżowe.
Glonów w 60L na razie nie mam. O pomoc w doborze obsady poproszę w odpowiednim dziale (na pewno już na neonki się nie zdecyduje ). Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Temat chyba można zamknąć.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 02, 2011, 21:45:49 »

nifrendil,

Podziwiam zaangażowanie w temat:)
Neonki mogły Ci paść nie tyle z powodu twardej wody, ale dlatego, że są b. wrażliwe na azot.
Jeśli mogę coś podpowiedzieć z przyszłymi problemami z glonami, to posadź jak najwięcej szybkorosnących roślin, które będą konkurować z glonami o składniki odżywcze.

Powodzenia!:)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
nifredil
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 03, 2011, 19:52:30 »

Atria_C dokupiłam już właśnie szybko rosnące roślinki, dokupiłam też krewecie i powiększyłam stado bystrzyków do 8 szt i kirysków do 6 szt (tylko stopniowo) Nie znam się  jeszcze na rybkach, ale coś z wodą było, to oczywiste bo wszystkie neonki padły. Raczej nie choroba, tylko jedne danio co pisałam prawdopodobnie było chore.
 Co do jakości wody  to była ona okropna przez potworne przerybienie niestety. Ale już chyba sytuacja opanowana Smiley Przerybienia raczej nie mam, mam nadzieje...
Także rybki pływają w 60L i chyba jest im dobrze Smiley Córcia szczęśliwa, że wreszcie woda czysta i ogląda  akwa, uczy się co trzeba robić (ma 5 lat) Na razie tylko karmi pod moim okiem.
Glonów nie ma, dodaje przy podmiance bakterii wg. dawkowania producenta. Teraz czekam mnie modyfikacja pokrywy i dołożenie światła  i mam nadzieje, że będzie wszystko ok.
Parametry wody są ok  na razie, a to najważniejsze Smiley papa
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2011, 20:15:55 »

niferdil, powodzenia!:)

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: