scalare
Zainteresowany

|
 |
« : Czerwiec 17, 2011, 14:17:45 » |
|
Cześć, mogę kupić od kolegi używana pokrywę o wymiarach 100x40 z oświetleniem 2x39W T5. http://www.diversa.info.pl/kat_p_22,33_33_pokrywy_platino_t5.htmlI tu mam pytanie , czy w przyszłości do tej pokrywy można dodać kolejne dwie świetlówki, czy trzeba jakoś przerabiać ją, by dodać nową belke oświetleniową?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 17, 2011, 14:40:46 » |
|
Nie musisz takiej pokrywy przerabiać są dostępne gotowe belki przesuwne na 2 świetlówki wystarczy takową dokupić. Jedynym minusem jest to że z dwoma takimi belkami czyli przy 4 świetlówkach niewiele się już da przesunąć no i utrudnia dostęp do baniaka w razie jak byś chciał pogrzebać w środku.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 14:42:52 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 17, 2011, 14:49:30 » |
|
belki przesuwane razem z pokrywą? Chyba coś zle zrozumialam, bo jakoś mi nie pasuje.......
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2011, 14:54:50 » |
|
Belki są przesuwane w środku pokrywy. Pokrywy tego typu są otwierane (uchyla się klapę górną)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2011, 15:01:42 » |
|
a do takiej normalnej pokrywy dałoby się coś takiego zrobić?
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2011, 15:03:46 » |
|
kolejnym minusem takich belek jest ich cena. Mozna zawsze dokupić świetlówki na wymiar z oprawkami i statecznikiem osobno-wyjdzie taniej, a przy dobranych świetlówkach można je spokojnie położyć na rantach wewnątrz pokrywy. Ja zrobiłem tak w swojej aluminiowej pokrywie 150x50
EDIT: baniakmaniakowi chodziło o gotowe belki, które wkładasz w pokrywę (przesówne na jej rantach wewnątrz)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2011, 15:08:40 » |
|
Dokładnie do takiej jaką autor podał w linku. a do takiej normalnej pokrywy dałoby się coś takiego zrobić?
w odlewanych pokrywach nie ma miejsca na przesuwane belki (korytko po środku)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 15:10:18 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2011, 15:10:24 » |
|
oj szkoda 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2011, 15:18:06 » |
|
ale z powodzeniem można zamontować dodatkową świetlówkę robiąc dziurę w pokrywie i ją przykręcajac - w każdy akwarium ze stanradową czarną pokrywą mam zamontowane dodatkowe światło - łączenie wypada pod wlotem do karmienia... i można je zakryć zaślepką - ngdy nie zaślepiam bo by się ryby ugotowały - szczególni latem gdy temp wody +30C i wyżej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2011, 15:32:05 » |
|
ja do plastikowej pokrywy 150x50 wpakowałem swojego czasu 6 świetlówek 36W t8 i obyło się bez dziurawienia pokrywy-wszystko da się przerobić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2011, 15:49:55 » |
|
Czyli potem można dokupić belke od diversa , dokładnie tą http://www.diversa.info.pl/prod_191_belka_oswietleniowa_t5_100_cm.html i wsunąc ją bez problemu obok tej standardowej? Bo w sumie do takiego akwarium to i tak więcej świetlówek niz 4x39W bym nie wkladał. Tyle że ta belka oświetleniowa strasznie droga , ponad 200zł około i chyba nawet bez świetlówek. W sumie obcenie mam pokrywe plastikową wiwal 2x30W T8 i spaliła mi się znowu świetlówka. Więc zastanawiam sie czy jej nie przerobic i nie dokupić 2x39W T5. Tyle że już nie w belce, a każdą osobno z obłysnikiem i metalowych blaszkach przykręcanych do ubudowy. Tak jak u tego pana >> http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=22&t=30265&st=0&sk=t&sd=a&start=10Możecie mi doradzić, gdzie takie oprzyrządowanie w sieci kupic najtaniej przez wysyłkę. Z odbłysnikiami, statecznikami, uchwytami oraz z tymi zaczepami(blaszkami) i swietlówkami T5 2x39W? Zapytał bym tam tego Pana. Ale nie chce mi się zakładać konta i rejstrować.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 15:51:40 wysłane przez scalare »
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2011, 16:13:56 » |
|
aqva-light.pl Zamawiałem u nich dwa zestawy oświetlenia-ceny mają świetne, a jakość obsługi, szybkość dostawy itp. jeszcze lepsze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scalare
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2011, 16:29:36 » |
|
aqva-light.pl Zamawiałem u nich dwa zestawy oświetlenia-ceny mają świetne, a jakość obsługi, szybkość dostawy itp. jeszcze lepsze
Dzięki, a jaka jest róznica między tymi statecznikami magnetycznymi ,a elektronicznymi.Ponoć może byc jeden statecznik do dwóch świetlówek? W T8 mam obecnie dwa stateczniki. Ale ja tam się na tym nie znam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2011, 19:33:29 » |
|
ilość świetlówek, które możesz podpiąć pod statecznik zależy najczęściej od jego mocy-pod statecznik 30W możesz podpiąć dwie świetlówki 15W. Różnica między magnetycznym a elektronicznym jest mniej więcej taka jak między maluchem a ferrari. Niby oba te auta jeżdżą, ale to jednak nie to samo... Statecznik magnetyczny jest tańszy, ale elektroniczny
-jest lżejszy -mniej się nagrzewa -zmniejsza zużycie prądu -ma dłuższą żywotność -nie wymaga starterów, więc też mniej badziewia zwisa Ci z akwa
Osobiście uwazam, że warto dopłacić i kupić elektroniczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 17, 2011, 21:45:55 » |
|
Scalare musisz wiedziec, że do świetlówek T5 możesaz stosowac tylko stateczniki elektroniczne wyjątkiem są tylko stare technologicznie 6W, 8W, 13W do których można też podpinac balasty magnetyczne.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 21:53:22 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
|